Szalay Balázs
Ha Dakar-rali, akkor Szalay Balázs. A terepralis neve az utóbbi, több mint másfél évtizedben összeforrt a sivatagi versenyzéssel, s ha ma Magyarországon szóba kerül a világ leghosszabb és legnehezebb terepviadala, vagyis a Dakar-rali, õt biztosan megemlítik. 

Nem csoda, hiszen 11 alkalommal állt rajthoz a rettentesen hosszú, majd’ tízezer kilométeres versenyen és hétszer (a magyar indulók között ezzel rekordernek számít) célba is ért. Ez nagyon magas szám, tekintve, hogy a Dakar éppen amiatt híres – vagy inkább hirhedt –, hogy az indulóknak általában csupán a fele éri el a célt. 

Szalay Balázs pályafutása 1995-ben kezdõdött azzal, hogy elvégezte a Road Atlanta versenyzõiskolát, majd jöttek a versenyek egymás után, 2002-ben a pilóta saját versenymûhelyt alapított, még ebben az évben megnyerte a Fáraó-ralit (amelynek köszönhetõen megkapta a Nemzetközi Automobil-szövetség prioritását), és folytatódott a Dakar-kaland is. Legjobb eredményét a legutóbbi sivatagi show-n, a 2012-esen érte el – ekkor indult hatodszor Bunkoczi László navigálásával és a 20. helyen gurulhatott át a limai céldobogón. 

Közben magyar bajnoki címet szerzett, háromszor diadalmaskodott a Közép-európai Zóna Trófeában,  szóval látható a folyamatos fejlõdés, amit élesen bizonyít, hogy a legjobb Dakar-eredmény után a második legnagyobb nemzetközi siker következett: Szalayék 2012-ben másodikként végeztek az oroszországi Selyemút-ralin.

Vasszöcskével a Nagy Futamon!
2017-04-28 08:16:21
Nagy Futam, nagy parti!
2017-04-26 09:04:10
Kihívásokkal teli Silk Way!
2017-04-21 08:40:16