A Szahara a válasz
2017. január 14. 19:39

„A Szahara a válasz arra, hogy miért vagyok itt. Itt mindig kemény, férfias küzdelem zajlik – most sem volt ez másként.” 

Szalay Balázs szavai tulajdonképpen össze is foglalják az elmúlt két hét, vagyis az Africa Race lényegét. 


Az Opel Dakar Team autós párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi Lászó az összetettben a 11. helyen végzett, kategóriájában pedig a második helyért kapott díjat a 6500 kilométeres viadal végén, amelynek mezõnye szombat délután a legendás Rózsaszín-tó partján ért célba. 

Ezen a napon már csak egy 22 kilométeres szakaszt teljesített a mezõny, amely afféle örömautózás volt, hiszen az eredménye már nem számított a versenybe. A motorosok teljesen egyszerre rajtoltak, az autósokat pedig nyolcas csoportokba osztották – vagyis lehetõséget kaptak egy kis csihi-puhira, lehetett egymással küzdeni. Szalay Balázs látványosakat elõzve, a saját csoportjában elsõként ért célba. S ez még akkor is jó érzés, ha a végelszámolásnál nem számított, hiszen ezek a fiúk itt autóversenyzõk – a leginkább azt szeretik, ha lehet állni a gázon. 


„Minden verseny nehéz, ami átmegy a Szaharán, ez sem volt kivétel – mondta Szalay. – Azt most nem tudom megmondani, hogy az afrikai versenyeink sorában nehézség szempontjából ez hol helyezkedik el, hiszen mindig azt érzed a legnehezebbnek, amit utolsóként teljesítesz, de nem volt könnyû, az biztos. Sok bosszantó apróság hátráltatott minket az elmúlt két hét során, de a pályák jók voltak, csodás helyeken autóztunk, és itt vagyunk a célban, ami nagy öröm. Megint próbára tettük magunkat, és megfeleltünk. Ez jó érzés, mert huszonegy éve, amikor elõször itt jártam, és a Dakarról kiesett versenyzõként eljöttem a tóhoz, megtapsolni a célba érkezõket, fogalmam sem volt, hogy lehet teljesíteni ezt a távot, hogy lehet átjutni a Szaharán. Mostanra pedig nekünk is többedszerre sikerült.”


Szalay Balázs tizenegyedszer járt itt, a Rózsaszín-tónál, Bunkoczi László pedig hetedszer, tehát számára is ismerõs volt az érzés: „Klassz érzés, hogy itt vagyunk, még akkor is, ha nem ezért az eredményért jöttünk. Egy dobogós hely ezernyi jó döntés eredménye, vagyis nagyon összetett dolog, és nekünk ez most nem állt össze, sok-sok apróságon múlt, hogy nem végeztünk elõrébb. Szeretnék egyszer úgy visszajönni ide, hogy a dobogó valamelyik fokán ünneplünk...” – mondta Bunkoczi.


A csapat kamionos egysége, a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert duó a kamionosok között a hatodik helyen ért célba az öregecske MAN-nel. A pilóta ezt megelõzõen 2007-ben versenyzett Afrikában, s maga is kíváncsi volt, milyen lesz a visszatérés. 

„Rég vártam azt a pillanatot, hogy újból itt érjek célba egy versenyen, és nagyon jó érzés –  mondta Darázsi. – Nem volt könnyû két hetünk, mert nekem is vissza kellett rázódni a ritmusba, és az autóval is voltak mûszaki gondok, úgyhogy Marokkóban egy kicsit el is ment a kedvem az egésztõl. A mauritániai homokozós játszóházban azonban visszajött, mert ott voltak kimondottan jó pillanataink. Összességében nehéz verseny volt, de nagyon élveztük.”


Olyannyira, hogy a navigátor-szerepbe most beletanuló Szalai Norbert még egy olyan kijelentést is megkockáztatott, hogy ha a fõszervezõ Jean-Louis Schlesser most azt mondaná, holnap el lehet indulni visszafelé az útvonalon, õ bizony egy kiadós alvás után nem habozna megtenni. 


A mezõny harmadik magyar egysége, a szintén a kamionos kategóriában versenyzõ, és ott ötödik helyet szerzõ Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió is küzdelmes heteken van túl – nyolcadszor állt rajthoz a viadalon és ezúttal is elhozta Dakarba a magyar zászlót. 

„Kemény menet volt: kõ, homok, dûne, homokfúvás, minden. De közben volt olyan nap, hogy harcoltunk a Kamazokkal, és ha nincs a turbógondunk, szerintem ez többször is megtörtént volna. Izgalmas, nehéz verseny van mögöttünk” – mondta Kovács. AFRICA RACE 2017

12. szakasz, Saint Louis–Dakar (össztáv: 292 km, ebbõl szelektív szakasz: 22  km). A végeredmény. Autósok: 1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 36:33:40, 2. Zapletal, Zsilcov (orosz, Mini) 2:10:30 ó h., 3.  Housieaux, Crespo (francia, Optimus) 3:01:45 ó h., ...11. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 9:46:46 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 39:52:43, 2. Valtr, Pilny, Skrobanek (cseh, Tatra) 57:17 p h., 3. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 2:13:23 ó h., ...5. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 31:35:52 ó h., 6. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN) 51:08:45 ó h. Motorosok: 1. Teddy Gev Sella (izraeli, KTM) 42:13:11, 2. Ullevalseter (norvég, KTM) 50:12 p h., 3. Benko (szlovák, KTM) 7:30:39 ó h.
Kommentek
Szalay megkérheti Villas-Boast, segítsen jobbá tenni a magyar futballt!
2017-12-04 16:17:57
Új dobost próbált ki a Tankcsapda!
2017-12-01 14:34:46
Dakar történelem 1996-2000
2017-11-29 17:35:46