Izgalmas csatákat ígér a Silk Way-rali útvonala!
2017. május 19. 16:20
Ötven nappal a verseny rajtja elõtt Moszkvában rántották le a leplet a Selyemúton zajló viadal részleteirõl. Az esemény rangját jelzi, hogy ott volt a sportág összes élversenyzõje, s nem csupán Oroszországból, hanem a világ minden részérõl. Azok a pilóták például mind, akik közül az egyik valószínûleg gyõztesként halad majd át a céldobogón Hhszianban, így Cyril Despres, Stéphane Peterhansel, Nasszer al-Attijah, vagy éppen a kamionos mezõnybõl Ajrat Margyejev és Gerard De Rooy. 
Az Opel Dakar Team kettõse, Szalay Balázs és Bunkoczi László nem utazott el az útvonal bemutatására, de ott lesz július 7-én a Vörös téren tartandó ünnepélyes rajtceremónián, s megpróbálja átverekedni magát a majd’ 10 ezer kilométeres versenytávon. A hetedik alkalommal tartandó Silk Way-rali több szempontból is különlegesnek ígérkezik. 
A monumentalitása már akkor kiderül, ha csak a fõbb számait vesszük górcsõ alá: 9608 kilométer, 14 versenynap, 17 szelektív szakasz (lesz olyan nap, amikor kettõt is tartanak). 
A gépátvételt és az adminisztratív ellenõrzést július 5-6-án tartják a Luzsnyiki olimpiai stadionban (ami az utóbbi években valósággal a versenyzõk szívéhez nõtt, de hogy jól ismerik a környéket, az teljesen biztos). Az ünnepélyes rajtceremónia után három szelektív szakaszt tartanak Oroszországban, majd következik négy nagyon intenzív versenynap a kazah sztyeppéken, mielõtt a versenyzõk belépnének Kínába. Ott az elsõ szakasz után kerül sor a jól megérdemelt szünnapra Ürümcsiben, majd a mezõny hét felejthetetlen, de nagyon nehéz szakaszt teljesít a homokos és dûnés tájakon, belekóstol a Góbi sivatag szépségeibe, mielõtt megérkezne Hszianba. 
Azon kívül, hogy lesznek száz százalékosan új pályák, a szervezõk amennyire lehetett, próbálták csökkenteni az összekötõ szakaszok hosszát, és lesz három versenynap, amelyen két mért szakaszt teljesít a mezõny – az össztáv pedig több, mint 9600 kilométer. 
Ahogyan 2016-ban, a Silk Way-ralit az idén is hatalmas média-figyelem övezi majd: nem kevesebb, mint 196 ország televíziós csatornáin láthatók majd képsorok a versenyrõl. 
A verseny szervezõi ettõl az évtõl kezdve az Euronews hírcsatornával mûködnek együtt, amely 20 nyelven, 114 országban ad hírt az eseményekrõl. Ami pedig Kínát illeti, megállapodás született a szervezõk és az FB Life, a helyi vezetõ digitális platform vezetõi között. A kimondottan az automobil szektort célzó csoportnak több mint tízmillió állandó tagja van, és majd’ száz millióan látogatják. 
Kommentek
Versenytempóban épül a Crossland X!
2017-11-06 09:25:19
Szalayék rajthoz állnak a 40. Dakar-ralin!
2017-10-25 19:39:27
Csapatunk navigátora magyar bajnok raliban!
2017-10-18 09:45:17