LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Hullámvasút, mecset, gépátvétel
A navigátorok a száguldást választották, a pilóta a nyugalmat. 

Furcsa, ugyanakkor érthetõ is. A Szalay Balázs, Fabian Lurquin kettõs a tereprali világkupa-sorozat második futamára, az Abu Dhabi Desert Challenge-re készül, túl van az adminisztratív ellenõrzésen, és az Opel Mokka átesett a kötelezõ gépátvételen is. Közben pedig a versenyzõknek arra is jutott idejük, hogy szétnézzenek egy kicsit Abu-Dzabiban. 

A két navigátor (mert persze a gerincmûtéte utáni rehabilitációját töltõ Bunkoczi László is elkísérte a csapatot) a Ferrari World felé vette az irányt, a különleges, felnõtteknek (is) szóló vidámparkba, ahol kipróbálták a 220 km/órás sebességgel száguldó hullámvasutat, és persze a Formula–1-es szimulátort is. 
A pilóta eközben a Sejk Zájed mecsetbe ment – no nem imára, hanem egyszerûen csak azért, hogy megcsodálja a világ nyolcadik legnagyobb mecsetének monumentalitását, s hogy átjárja a béke érzése, amit a hely (a hatalmas, fehér mecset) magából áraszt. Szükség is volt a nyugalomra, izgalmakból ugyanis az elkövetkezõ egy hétben úgysem lesz hiány – a sivatagi száguldás sohasem unalmas.  

Persze, szombaton még ráhangolódnak a viadalra: az abu-dzabi Formula–1-es pályán tartják meg a két kilométeres szuperspeciálist, amely után az elsõ tíz helyezett rajtpozíciót választhat, a mögöttük jövõk pedig a célba érkezés sorrendjében indulnak. 

Megjegyzendõ: az adminisztratív és a technikai ellenõrzés is a Yas Marina Circuiten, vagyis az ultramodern F1-es pályán zajlott – ilyen elõkelõ elbánásban sem gyakran van részük a sivatagban edzõdött versenyzõknek, hogy épített boxokban készíthetik fel a viadalra az autókat és motorokat. 

„Nagyon érdekes látni ezt az elképesztõ infrastruktúrával felépített pályát, remélem, egyszer a Hungaroringen is lehetõség lesz ilyen nagyszabású fejlesztésekre, mert ez itt lenyûgözõ. Jó érzés, hogy ott száguldhatunk majd, ahol Button meg Alonso és Vettel rója a köröket. Ha nem is velük, de nekünk is lesz kivel versenyezni: nyolc Mini és öt Toyota nevezett a viadalra, de azért így is remélem, hogy beférünk a top tízbe” – nyilatkozta Szalay. 

Ami az új navigátort, Fabian Lurquint illeti (a belga mitfahrer egyébként csak a csapatban új, a terepraliban nem – hét Dakaron állt rajthoz és az abu-dzabi viadalon is négyszer indult már…), õ azzal töltötte a csütörtököt és a pénteket, hogy barátkozott az autóval. Beállították az ülését, a biztonsági öveket – és meglepõdött, hogy az Opel Mokkában nincs légkondi, mert az elõzõ autóiban volt… 
Bunkoczi persze adott neki néhány jó tanácsot Szalayval kapcsolatban, például azt, hogy reggel egy órával a rajt elõtt ébressze fel, aztán tíz perccel késõbb megint, és ha nem látja sehol, akkor tíz perc múlva megint menjen oda a sátrához. Persze, azért szakmai dolgokról is beszélgettek. 

„Elmondtam neki, hogy mikor kell visszafogni Balázst, és azokat az apró trükköket, amelyekre vele kapcsolatban figyelni kell verseny közben, például, bizonyos idõközönként figyelmeztetni kell, hogy igyon elegendõ folyadékot” – mondta Bunkoczi. 

„Tudom, hogy Balázs az Africa Race-en elszenvedett balesete óta elõször ül versenyautóban, úgyhogy az elsõ kilométereken biztosan nem lesz olyan magabiztos, amilyen szokott lenni, ami teljesen természetes. Ám amint belerázódunk, azt a taktikát fogom követni, amit kér tõlem és amit elõre megbeszélünk. Ha úgy akarja, visszafogom, ha azt mondja, menjünk, ahogy a csövön kifér, akkor hajtani fogom. Bár azt szem elõtt kell tartani, hogy az autó ezután a verseny után Egyiptomba hajózik, úgyhogy egy darabban kell maradnia” – nyilatkozta Fabian Lurquin. 


2018-01-14
Dakar 2018 összetett állás
64.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
A csapat nem adja fel!
14 tervezett szakasz, amelyből az autósoknak 13-at, a motorosoknak 12-t tartottak meg, 9000 kilométernyi össztáv, 4500 kilométernyi szelektív szakasz a 40. Dakar ralin. Az autós mezőnyben Carlos Sainz a második, a motorosok közt Matthias Walkner az első, a kamionosok között pedig Eduard Nyikolajev a harmadik (valójában meg már a negyedik, hiszen egyet nyert Vlagyimir Csagin […]
Olvasd tovább
2018-01-20
Szalay Balázs „legjei” a 40. Dakar rali végén
A legnagyobb meglepetés Az, hogy nem mentünk végig. Mert bár a Dakar kőkemény verseny, 2004 óta sikerült mindig célba érnünk rajta. Most azonban a technikai problémák megakadályoztak ebben. Meglepett az is, hogy a Toyoták sokkal jobban teljesítenek, mint a Minik. Mert arra mindenki számított, hogy a Peugeot megnyeri a versenyt, de őszintén mondom, én azt […]
Olvasd tovább
2018-01-20
Emlékek, találkozások
Szalay Balázs nem először van San Juanban, ezen a régi autóversenypályán, ahová csütörtökön érkezett meg a 40. Dakar rali mezőnye. A pálya már akkor sem üzemelt, amikor 2009-ben legutóbb itt járt az Opel Dakar Team pilótája, viszont emlékeket idéz. Például azt, hogy amikor annak idején ideértek, éppen ugyanilyen forróság volt, mint most, a csapat kamionversenyzője, […]
Olvasd tovább
2018-01-19