LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
A sikere titka: speciális dûnemászó technika

Nasser Al Attiyah egyszerûen zseniális. Láttunk már nagy kunsztokat tõle, láttuk az olimpián sportlövészetben, láttuk a ralivilágbajnokságon (sõt, magyar szerelõje is van), s most láttuk a Dakaron, amint elképesztõ vasfegyelemmel haladt célja, a végsõ gyõzelem felé. És ezúttal (tavaly sem sokon múlt) el is érte azt.

S amire a legbüszkébb, hogy ezzel elhelyezte Katart a világ autósport-térképén. (Ha ezt nem tette volna meg az N-csoportos ralivilágbajnoki címmel, akkor most végképp…) A célban elsírta magát és azt mondta: ezért küzdött egész életében.

Mit jelent önnek a Dakar-gyõzelem?
Mindent. Ez életem legnagyobb sikere. És mióta vártam rá… Emlékszem, tizenöt éves voltam, néztem a tévében a Dakart, és arra gondoltam, egyszer megnyerem ezt a versenyt. És most sikerült.

Mondja meg õszintén: hogy sikerült átvészelnie az utolsó szakaszt, amelyen nyerni már nem lehetett, veszíteni viszont annál többet?
Hogy mikor lesz már vége?!. Folyamatosan furcsa zajokat hallottam a motorháztetõ alól, minden alkalommal ránéztem a navigátoromra, Timóra és azt kérdeztem: „Te is hallod? Szerinted ez normális?” Õ persze nyugtatgatott, hogy az autónknak mindig ilyen hangja van, ne izguljak. És magamban én is tudtam, csak az ilyen feszült pillanatokban ez jóval zavaróbb.

Megkönnyebbülést hozott a célba érkezés?
Igen. És én arra gondoltam: megcsináltuk! Nehéz szavakba önteni, mit éreztem, de jó volt, az biztos. S nemcsak magam miatt örültem, hanem a csapat miatt is, hiszen ez a gyõzelem a fiúké is, no és az országom miatt. Az emberek most végre tudják majd, hol is van Katar.

Elárulná, hogy mi a sikere titka?
Az évek során kidolgoztam egy speciális technikát a dûnék megmászására – de hogy mi ez a titok, azt bolond lennék elárulni.

Van valami babonája? Mondjuk csinál valami különlegeset a felkészülés során?
Van egy speciális rituálém. Közvetlenül azelõtt, hogy elkezdjük a kéthetes tesztet, néhány napot teljesen egyedül töltök a katari sivatagban. Ez segít abban, hogy kikapcsolódjak, hogy kitisztuljon a fejem. Tavaly négy napot szántam erre a rituáléra, és ez a mentális felkészülésem része volt. Utána késznek éreztem magam a Dakar-rajtra.

A célban azt mondta: ez pályafutása legnagyobb sikere. Akkor is így gondolná, ha esetleg nyerne egy aranyérmet Londonban, sportlövészetben?
A Dakar-gyõzelem nagy álmom volt, de még nagyobb álmom, hogy a Dakar-gyõzelem mellé aranyérmet szerezzek a kétezer-tizenkettes játékokon. Nem szeretnék választani a kettõ közül, mindkettõ egyformán fontos.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07