LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
A sikere titka: speciális dûnemászó technika

Nasser Al Attiyah egyszerûen zseniális. Láttunk már nagy kunsztokat tõle, láttuk az olimpián sportlövészetben, láttuk a ralivilágbajnokságon (sõt, magyar szerelõje is van), s most láttuk a Dakaron, amint elképesztõ vasfegyelemmel haladt célja, a végsõ gyõzelem felé. És ezúttal (tavaly sem sokon múlt) el is érte azt.

S amire a legbüszkébb, hogy ezzel elhelyezte Katart a világ autósport-térképén. (Ha ezt nem tette volna meg az N-csoportos ralivilágbajnoki címmel, akkor most végképp…) A célban elsírta magát és azt mondta: ezért küzdött egész életében.

Mit jelent önnek a Dakar-gyõzelem?
Mindent. Ez életem legnagyobb sikere. És mióta vártam rá… Emlékszem, tizenöt éves voltam, néztem a tévében a Dakart, és arra gondoltam, egyszer megnyerem ezt a versenyt. És most sikerült.

Mondja meg õszintén: hogy sikerült átvészelnie az utolsó szakaszt, amelyen nyerni már nem lehetett, veszíteni viszont annál többet?
Hogy mikor lesz már vége?!. Folyamatosan furcsa zajokat hallottam a motorháztetõ alól, minden alkalommal ránéztem a navigátoromra, Timóra és azt kérdeztem: „Te is hallod? Szerinted ez normális?” Õ persze nyugtatgatott, hogy az autónknak mindig ilyen hangja van, ne izguljak. És magamban én is tudtam, csak az ilyen feszült pillanatokban ez jóval zavaróbb.

Megkönnyebbülést hozott a célba érkezés?
Igen. És én arra gondoltam: megcsináltuk! Nehéz szavakba önteni, mit éreztem, de jó volt, az biztos. S nemcsak magam miatt örültem, hanem a csapat miatt is, hiszen ez a gyõzelem a fiúké is, no és az országom miatt. Az emberek most végre tudják majd, hol is van Katar.

Elárulná, hogy mi a sikere titka?
Az évek során kidolgoztam egy speciális technikát a dûnék megmászására – de hogy mi ez a titok, azt bolond lennék elárulni.

Van valami babonája? Mondjuk csinál valami különlegeset a felkészülés során?
Van egy speciális rituálém. Közvetlenül azelõtt, hogy elkezdjük a kéthetes tesztet, néhány napot teljesen egyedül töltök a katari sivatagban. Ez segít abban, hogy kikapcsolódjak, hogy kitisztuljon a fejem. Tavaly négy napot szántam erre a rituáléra, és ez a mentális felkészülésem része volt. Utána késznek éreztem magam a Dakar-rajtra.

A célban azt mondta: ez pályafutása legnagyobb sikere. Akkor is így gondolná, ha esetleg nyerne egy aranyérmet Londonban, sportlövészetben?
A Dakar-gyõzelem nagy álmom volt, de még nagyobb álmom, hogy a Dakar-gyõzelem mellé aranyérmet szerezzek a kétezer-tizenkettes játékokon. Nem szeretnék választani a kettõ közül, mindkettõ egyformán fontos.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22