LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
A sikere titka: speciális dûnemászó technika

Nasser Al Attiyah egyszerûen zseniális. Láttunk már nagy kunsztokat tõle, láttuk az olimpián sportlövészetben, láttuk a ralivilágbajnokságon (sõt, magyar szerelõje is van), s most láttuk a Dakaron, amint elképesztõ vasfegyelemmel haladt célja, a végsõ gyõzelem felé. És ezúttal (tavaly sem sokon múlt) el is érte azt.

S amire a legbüszkébb, hogy ezzel elhelyezte Katart a világ autósport-térképén. (Ha ezt nem tette volna meg az N-csoportos ralivilágbajnoki címmel, akkor most végképp…) A célban elsírta magát és azt mondta: ezért küzdött egész életében.

Mit jelent önnek a Dakar-gyõzelem?
Mindent. Ez életem legnagyobb sikere. És mióta vártam rá… Emlékszem, tizenöt éves voltam, néztem a tévében a Dakart, és arra gondoltam, egyszer megnyerem ezt a versenyt. És most sikerült.

Mondja meg õszintén: hogy sikerült átvészelnie az utolsó szakaszt, amelyen nyerni már nem lehetett, veszíteni viszont annál többet?
Hogy mikor lesz már vége?!. Folyamatosan furcsa zajokat hallottam a motorháztetõ alól, minden alkalommal ránéztem a navigátoromra, Timóra és azt kérdeztem: „Te is hallod? Szerinted ez normális?” Õ persze nyugtatgatott, hogy az autónknak mindig ilyen hangja van, ne izguljak. És magamban én is tudtam, csak az ilyen feszült pillanatokban ez jóval zavaróbb.

Megkönnyebbülést hozott a célba érkezés?
Igen. És én arra gondoltam: megcsináltuk! Nehéz szavakba önteni, mit éreztem, de jó volt, az biztos. S nemcsak magam miatt örültem, hanem a csapat miatt is, hiszen ez a gyõzelem a fiúké is, no és az országom miatt. Az emberek most végre tudják majd, hol is van Katar.

Elárulná, hogy mi a sikere titka?
Az évek során kidolgoztam egy speciális technikát a dûnék megmászására – de hogy mi ez a titok, azt bolond lennék elárulni.

Van valami babonája? Mondjuk csinál valami különlegeset a felkészülés során?
Van egy speciális rituálém. Közvetlenül azelõtt, hogy elkezdjük a kéthetes tesztet, néhány napot teljesen egyedül töltök a katari sivatagban. Ez segít abban, hogy kikapcsolódjak, hogy kitisztuljon a fejem. Tavaly négy napot szántam erre a rituáléra, és ez a mentális felkészülésem része volt. Utána késznek éreztem magam a Dakar-rajtra.

A célban azt mondta: ez pályafutása legnagyobb sikere. Akkor is így gondolná, ha esetleg nyerne egy aranyérmet Londonban, sportlövészetben?
A Dakar-gyõzelem nagy álmom volt, de még nagyobb álmom, hogy a Dakar-gyõzelem mellé aranyérmet szerezzek a kétezer-tizenkettes játékokon. Nem szeretnék választani a kettõ közül, mindkettõ egyformán fontos.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27