LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Állni a gázon – azt szeretik a legjobban!

Hosszú sivatagi versenypályák, rövid összekötő szakaszok – ez minden versenyző álma. A terepralisok ugyanis nem szeretnek a közúton kocsikázni, viszont imádnak állni a gázon a dűnék között.

Nos, ezt pontosan tudja az előttünk álló Türkmén Desert Race főszervezője, Jean-Louis Schlesser is, aki kétszeres Dakar-győztesként abszolút versenyzői fejjel gondolkodott az útvonal kijelölésekor. Számára fő szempont, hogy az indulók számára ideális környezetet teremtsen, nem csupán a pályákon, hanem a hangulatos esti táborokban is. Ezért aztán a szeptember 11-én rajtoló, és öt szakaszt magába foglaló türkmén viadal össztávja 1614 kilométer, amelyből a mért szakaszok hossza 1202 km, vagyis alig vannak benne extra kilométerek.

„Nekünk, versenyzőknek az lenne a legjobb, ha a táborból rajtolnánk, és a következő táborban érnénk célba, de persze tudjuk, hogy ez nem lehetséges. Annak mindenesetre nagyon örülök, hogy a türkmén viadalon nem várnak ránk több száz kilométeres összekötő szakaszok, ez a versenyzők számára is komfortos és a szervizcsapatoknak is, mert több idő van szerelni” – mondta Szalay Balázs, aki navigátorával, Bunkoczi Lászlóval tagja lesz a viadal mezőnyének.

Ez abból a szempontból is érdekes, mert most először rendeznek nemzetközi terepraliversenyt ebben a különleges, izgalmas országban – vagyis a Karakum-sivatag az összes páros számára tartogat majd meglepetéseket. A mért szakaszok hossza egyébként naponta 230 és 250 kilométer között van, ami mondjuk Dakar-viszonylatban nem számít soknak, viszont egy sivatagi világkupa-verseny távjának éppen megfelel, ha pedig azt vesszük, hogy a hírek szerint az összes pályát a dűnék között jelölték ki, talán még egy kicsit sok is. De a terepralisok éppen ezt szeretik: a kihívásokat.
Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László szombaton utazik el Türkmenisztánba (az Opel Crossland X-et már korábban elszállították), ahol hétfőn tartják meg az adminisztratív és technikai ellenőrzést, kedden pedig elkezdődik az öt napon át tartó küzdelem, amely szeptember 15-én ér véget.

 

2018-01-14
Dakar 2018 összetett állás
64.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Első a biztonság!
Húsz éve nyitotta meg kapuit a Hungaroring területén a Vezetéstechnikai Centrum, amely a közúti közlekedés biztonságosabbá tételét tűzte a zászlajára – hazánkban elsőként! Azóta 7500 tréninget tartottak meg a Tanpályán, ahol körülbelül 100.000 ember pallérozódott tapasztalt instruktorok irányításával, s ahogy ők fogalmaznak: ha csak egy balesetet sikerült megelőzniük, már megérte. Két évtizeddel ezelőtt a Vezetéstechnikai […]
Olvasd tovább
2018-09-21
Türkmén tanulságok – a versenyző szemével
Kettős érzések kavarognak Szalay Balázs fejében a múlt heti Türkmén Desert Race-szel kapcsolatban – voltak olyan részei az elmúlt bő egy hétnek, amelyek nagyon tetszettek neki, s voltak, amelyeken még van mit javítani. Az Opel Dakar Team pilótája különböző aspektusokból osztotta meg türkmenisztáni tapasztalatait. VERSENYSZERVEZÉS „Nem tetszett, hogy sportszakmai oldalról többet megengedtek az egyik helyi […]
Olvasd tovább
2018-09-19
Az ördög az apróságokban rejlik
Az utóbbi évek legjobb nemzetközi eredményét elérve a hatodik helyen végzett a Türkmén Desert Race elnevezésű ötnapos sivatagi versenyen az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi Lászó. A pilóta örül az eredménynek, amely szerinte a realitást tükrözi, a navigátor pedig azt nyilatkozta, ha előzetesen felajánlják a hatodik helyet, gondolkodás nélkül elfogadta volna. A […]
Olvasd tovább
2018-09-16