LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Bemelegítettek! 

Aqaba belvárosában, egy három kilométeres, homokos, csúszkálós, két ugratóval izgalmassá tett prológgal kezdődött el a jordániai világkupa futam, amelyen egyedüli magyar párosként áll rajthoz a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős. 

 

Az Opel Dakar Team párosa szerdán még a verseny rendezői által szervezett kiránduláson vett részt, amelynek keretében megnézte a világ egyik csodáját, a rózsaszín városnak is nevezett, sziklába faragott Petrát, majd pedig rövid kirándulást tett a hold völgyének is nevezett Wadi Rumba, ahol pénteken és szombaton már több dolga lesz, mint gyönyörködni a lélegzetelállító naplementében, ugyanis itt zajlanak majd a világkupa-futam szakaszai. A vörös homokon, a szobor szépségű, különleges formájú sziklák között. 

 

Ám ahhoz, hogy odáig eljussanak, előbb csütörtökön át kellett esni a kötelező adminisztratív és technikai ellenőrzésen (ami elképesztően részletes és szigorú volt), majd pedig teljesíteni a három kilométeres szuperspeciált, amely arra nem volt alkalmas, hogy különbséget kovácsoljon a pilóták között, arra azonban igen, hogy a versenyzők jól kimelegedjenek rajta. 

 

Már akkor elkezdődött a kaland, amikor gyalog végigjárták a pályát, hiszen ennek időpontját délre tették a szervezők – árnyékban is negyven fok fölötti volt a hőmérséklet, forró szél fújt, a pályán pedig nemigen volt árnyék. A versenyzők azonban gyalogoltak rendületlenül, hiszen csak az itt szerzett tapasztalataikra támaszkodhattak délután a szuperspeciálon. 

 

Az autós mezőnyben ezen a rövidke pályán a lengyel Jakub Przygonski volt a leggyorsabb, megelőzve minis márkatársát, az argentin Orlando Terranovát. 

 

A magyar Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a tizedik helyen végzett. 

 

„Technikás szakasz volt, két ugratóval, de nekünk nem feküdt annyira, elsősorban azért, mert elmértük az üzemanyag mennyiségét, hogy minél könnyebb legyen a Grandland X a mély homokban, ezért a kanyarokban szinte megállt az autó, amikor nem kapott elég üzemanyagot a motor. A pálya egyébként nem lett volna különösebben bonyolult, de nem is ezen kell jól szerepelni, hanem a holnapi 220 és 80 kilométeres szakaszon, hiszen azok jelentik majd az igazi kihívást.”

 

S hogy mit tett ehhez hozzá Bunkoczi László? 

 

„A kötelező házi feladatokat tudtuk le ma, de már ezen a néhány kilométeren kiderült, hogy az itiner hagy némi kívánnivalót maga után, remélem, a hosszú szakaszon pontosabb lesz, mert ha nem, akkor nagy slamasztikában leszünk” – mondta Bunkoczi.

 

A viadal pénteken tehát egy 220, majd pedig egy 80 kilométeres szakasszal folytatódik, méghozzá űrbéli tájon – nem véletlenül nevezik úgy ezt a viadalt, hogy Baja a Marson… 

 

BAJA JORDAN, VK-FUTAM, AQABA

Abszolút sorrend a szuperspeciál után: 1. Jakub Przygonski, Timo Gottschalk (lengyel, német, Mini All4) 2:50.6, 2. Terranova, Graue (argentin, Mini All4) 3.6 mp h., 3. Seaidan, Fiuza (szaúd-arábiai, portugál, Mini All4) 5.8 mp h., …10. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 34.4 mp h. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay jól hajrázott
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a nyolcadik helyen ért célba a tereprali világkupa idénynyitó, katari viadalán, amiért négy világkupa-pont járt. A T1-es kategóriában az Opel Dakar Team párosa negyedikként végzett.   Az utolsó napra is maradt bőven esemény Katarban: a szervezők egy 254 kilométeres, trükkös, kanyargós, sziklás szakaszt jelöltek ki a mezőny számára. Meg […]
Olvasd tovább
2020-02-27
Szalayék ötödikek a szakaszon!
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős ötödikként ért célba a katari világkupa-verseny homokvihar miatt lerövidített negyedik szakaszán.   A szerda reggeli rajtot az erős szél és az ebből adódóan kitörő homokvihar miatt elhalasztották Katarban. Előbb egy, majd még egy órával, utóbb pedig a versenyzőkkel egyeztetve úgy döntöttek, lerövidítik az első szakaszt – a penzum így […]
Olvasd tovább
2020-02-26
Szalayék továbbra is a 9. helyen Katarban
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős tartja kilencedik helyét az összetettben a tereprali világkupa katari versenyén, amelyen a mezőny túl van az első dűnés szakaszon.   Az eddigi három közül a legérdekesebb, legváltozatosabb pályát teljesítették ma a tereprali világkupa katari versenyén: itt már voltak dűnék, volt tevefű, voltak éles irányváltások, és persze akadt a navigációt […]
Olvasd tovább
2020-02-25