LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Dakar 2020: izgalmas tervek

Néhány hete még az a hír tartotta lázban a terepralis társadalmat, hogy az Angolai Autósport Szövetségből kiszivárgott információk szerint az ország készen áll arra, hogy akár már jövőre vendégül lássa a Dakar-mezőnyt. A szövetség még a lehetséges útvonalról is közzétett egy térképet, amely Angolát, Namíbiát, Botswanát és Dél-Afrikát sejtette lehetséges helyszínként.

Ám miközben ez is egy remek opciónak tűnik (s miközben a mezőny már évek óta hajtogatja, hogy szívesen visszatérne a fekete kontinensre), a napokban már arról szóltak a hírek, hogy Szaúd-Arábiába viszik a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyét. Legalábbis ez is egy lehetőségként jelent meg a a mértékadó rallyraidnetwork.com weboldalon.

S hogy miből fakad az egész?
Abból, hogy a Dakart szervező ASO köztudomásúlag már az idén is nagyon nehéz helyzetben volt, hiszen miután egymás után léptek vissza a szervező országok, végül kénytelen volt egyetlen országként Peruban megrendezni a viadalt. Minden idők egyik legnehezebb versenye volt, ám sokan kritizálták a rendezőket, hiszen korábban sohasem fordult elő, hogy mindössze egyetlen ország adjon otthont a viadalnak. A Szaúd-Arábiáról szóló hírek nem jelentenek újdonságot, időről időre felvetődött ez a lehetőség, ám hétfőn az egyik szaúdi pilóta posztolt egy lehetséges térképet a Dakar 2020-as útvonaláról, sőt, azzal az információval egészítette ki, hogy az ország ötéves szerződést kötött a Dakar szervezőivel.Más források hozzátették: a Dakar-mezőny átmegy Jordániába is, s ez a két ország rendezi majd a viadalt.

Az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs az idén a 14. Dakar raliján indult, s kilencedszer ért célba, ráadásul beállítva eddigi legjobb eredményét Bunkoczi Lászlóval huszadikként teljesítette a távot az autós mezőnyben. A pilótát kérdeztük arról, belőle milyen érzéseket váltanak ki a fenti tervek?
„Megmondom őszintén, ha bármelyik terv megvalósul a kettő közül, akkor én mindenképp szeretnék rajthoz állni a következő Dakaron. Mindenki tudja rólam, hogy szeretek új országokat felfedezni, s mindkét terv nagyon vonzó. A Mentőexpedíció című filmet – amelyben a csapatunk biztosította a szervizhátteret a saját építésű Marsjáróhoz – például Jordániában forgatták, mert az a helyszín hasonlított a legjobban a Marshoz, de az eredeti terv Namíbia volt. Szóval bármelyik verzió valósul meg, lélegzetelállító helyszíneket fedezhetünk fel magunknak” – mondta Szalay Balázs.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay jól hajrázott
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a nyolcadik helyen ért célba a tereprali világkupa idénynyitó, katari viadalán, amiért négy világkupa-pont járt. A T1-es kategóriában az Opel Dakar Team párosa negyedikként végzett.   Az utolsó napra is maradt bőven esemény Katarban: a szervezők egy 254 kilométeres, trükkös, kanyargós, sziklás szakaszt jelöltek ki a mezőny számára. Meg […]
Olvasd tovább
2020-02-27
Szalayék ötödikek a szakaszon!
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős ötödikként ért célba a katari világkupa-verseny homokvihar miatt lerövidített negyedik szakaszán.   A szerda reggeli rajtot az erős szél és az ebből adódóan kitörő homokvihar miatt elhalasztották Katarban. Előbb egy, majd még egy órával, utóbb pedig a versenyzőkkel egyeztetve úgy döntöttek, lerövidítik az első szakaszt – a penzum így […]
Olvasd tovább
2020-02-26
Szalayék továbbra is a 9. helyen Katarban
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős tartja kilencedik helyét az összetettben a tereprali világkupa katari versenyén, amelyen a mezőny túl van az első dűnés szakaszon.   Az eddigi három közül a legérdekesebb, legváltozatosabb pályát teljesítették ma a tereprali világkupa katari versenyén: itt már voltak dűnék, volt tevefű, voltak éles irányváltások, és persze akadt a navigációt […]
Olvasd tovább
2020-02-25