LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Irány a Mars!

Baja a Marson – így nevezik a hétvégén tartandó sprint tereprali világkupa-futamot, amelyen rajthoz áll a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős. 

A magyar párosnak különleges kötődése van a helyszínhez, hiszen az Opel Dakar Team építette azt a marsjárót, amely szerepelt a Matt Damon főszereplésével leforgatott Mentőexpedíció című mozifilmben, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy bár a csapat eltöltött jó néhány hónapot a Wadi Rumban, arról egyelőre nincs elképzelése, milyen lesz itt versenyezni. 

A Jordán Baja a sprint világkupa-sorozat utolsó előtti futama, itt eldőlhet, ki lesz a bajnok – méghozzá két és fél nap alatt, sivatagi pályákon. Egyáltalán nem megszokott egyébként, hogy ilyen rövid versenyt sivatagban tartsanak – az indulók maguk is kíváncsiak rá, mire számíthatnak. 

„Új országot fedezünk fel magunknak, ami mindig hatalmas élmény, igaz, Jordánia csak versenyzés szempontjából jelent majd újdonságot számunkra, hiszen itt forgatták a Mentőexpedíció című filmet, amelyen csapatunk szervizelte a marsjárót, amelyet Matt Damonnak épített – mondta Szalay Balázs. – A különleges rovert kombájn alapra építettünk pontos, 3D-s tervek alapján – a stúdió a NASA holdjárós terveit alakította át, s azt adta ide nekünk. Az volt az elvárás, hogy menjen a homokban, de az teljesen ránk volt bízva, hogy miként. Két hónap alatt már működött – a fóti homokbányában próbáltuk ki először –, három hónap alatt pedig teljesen kész lett. Úgy volt, hogy a forgatás után visszakapjuk, de a rendező végül eladta a jordán királynak, úgyhogy talán most újra láthatjuk. Persze, nem ez lesz a fókuszban, hanem maga a verseny, amely jó kombinációja lesz a sivatagi viadaloknak és a sprint világkupáknak.”

A Baja a Marson egy rövid, 3 kilométeres szuperspeciál szakasszal kezdődik a Vörös-tenger partján fekvő Aqabában csütörtök este, pénteken és szombaton pedig a mezőny a „lovak közé csap”, és két vérbeli versenynapot teljesít a sivatagban. A szervezők két szakaszt jelöltek ki, pénteken egy 211 kilométeres és egy 80 kilométeres pályán teszik próbára magukat a párosok, szombaton pedig már „csak” a 211 kilométeres szelektív szakasz szerepel az „étlapon”. 

Hogy nem lesz könnyű, az biztos, de a versenyzők legalább egy kicsit bemelegíthetnek a januári Dakar-ralira, amely hasonló körülmények között zajlik majd Szaúd-Arábiában. Érdekesség, hogy ez lesz a 38. ország, amelyben Szalayék megméretik magukat. 

 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay jól hajrázott
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a nyolcadik helyen ért célba a tereprali világkupa idénynyitó, katari viadalán, amiért négy világkupa-pont járt. A T1-es kategóriában az Opel Dakar Team párosa negyedikként végzett.   Az utolsó napra is maradt bőven esemény Katarban: a szervezők egy 254 kilométeres, trükkös, kanyargós, sziklás szakaszt jelöltek ki a mezőny számára. Meg […]
Olvasd tovább
2020-02-27
Szalayék ötödikek a szakaszon!
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős ötödikként ért célba a katari világkupa-verseny homokvihar miatt lerövidített negyedik szakaszán.   A szerda reggeli rajtot az erős szél és az ebből adódóan kitörő homokvihar miatt elhalasztották Katarban. Előbb egy, majd még egy órával, utóbb pedig a versenyzőkkel egyeztetve úgy döntöttek, lerövidítik az első szakaszt – a penzum így […]
Olvasd tovább
2020-02-26
Szalayék továbbra is a 9. helyen Katarban
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős tartja kilencedik helyét az összetettben a tereprali világkupa katari versenyén, amelyen a mezőny túl van az első dűnés szakaszon.   Az eddigi három közül a legérdekesebb, legváltozatosabb pályát teljesítették ma a tereprali világkupa katari versenyén: itt már voltak dűnék, volt tevefű, voltak éles irányváltások, és persze akadt a navigációt […]
Olvasd tovább
2020-02-25