LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Mint kés a vajon

Bemutattak jó néhány remek előzést, úgy mentek át a dűnéken, mint kés a vajon, kaptak két defektet, az utolsó nyolc kilométeren pedig behúzták az egyik vetélytársukat a célba. A keddi 403 kilométer is eseménydúsan alakult Szalay Balázs és Bunkoczi László számára a szaúd-arábiai Dakar ralin.

Az Opel Dakar Team kettőse olyan remek tempót diktált a dűnéken, hogy a pálya felénél állt a 28. helyen is, ám végül a 42. pozícióban ért célba.

„Változatos nap volt, gyönyörű dűnesorokkal és kőkemény triál-szakaszokkal – alig hittem, hogy feljutunk rájuk. Egyes sebességi fokozatban full-gázzal mentünk, az Opel szinte kaparta ki maga alól a köveket – mesélte Szalay Balázs. – A dűnéken azután nagyon elkaptam a fonalat, sok autót megelőztünk, voltak, akik ástak, másoknak technikai gondjuk támadt, megint mások felborultak. Egész jó helyen álltunk, amikor a csekkpont után kaptunk egy defektet, és akkor kiderült, hogy nem működik az elektromos emelőnk. Így tíz percbe telt a kerékcsere, majd öt kilométerrel később újabb tíz percbe a második. Onnantól kezdve már valamivel visszafogottabban autóztunk, mert nem volt több pótkerekünk, de a végére megint elég jól összeszedtük magunkat. Laci nagyon jól navigált, csak egyszer vagy kétszer kellett visszafordulni és keresni a nyomot, a végén pedig segítettünk az egyik buggynak, amelyből nyolc kilométerrel a cél előtt kifogyott a benzin. Behúztuk a célba, hogy ne ezen múljon a versenye.”

No igen, a Dakaron van az a mondás, hogy egyik nap ő, a másikon talán te, ezért is segítenek egymásnak a versenyzők, ha tudnak. Az Opel Grandland X jobb oldali ülését elfoglaló navigátor, Bunkoczi László jelesre vizsgázott ezen a napon, hiszen még az élmenők közül is sokan eltévedtek, a magyar kettős azonban nem.

„Nehéz szavakba önteni, hogy mit érzek – mondta Bunkoczi. – Egyrészt örülök, hogy itt vagyunk a táborban és az autó karcmentes, másrészt csalódott vagyok, mert két defekt és az emelő hibája elvett tőlünk több mint húsz percet – enélkül jobb lenne a szám íze. Összességében nincs baj, az elmúlt három napban nagyon kevés hibát követtünk el, ami lehet akár a jövő záloga is. Az utóbbi években szerzett rengeteg tapasztalat segített át minket ma a nagy dűnesoron, a végén pedig már csak azért imádkoztam, hogy ne kapjunk még egy defektet, mert nem volt több pótkerekünk. És láttunk olyan versenyzőt, aki hármat kapott, mutogatta a kerekét, hogy segítsünk. Neki sajnos mi sem tudtunk, de a végén a buggysnak igen. Itt vagyunk, és ez a lényeg.”

A mezőny szerdán a főváros, Rijád felé veszi az irányt, több mint nyolcszáz kilométert tesz meg, de a szelektív szakasz hossza 337 kilométer.

3. DAKAR RALI

3. szakasz, Wadi ad-Dawasir–Wadi ad-Dawasir (össztáv: 629 km, ebből a mért szakasz hossza: 403 km). Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 3:17:39, 2. Lategan, Cummings (dél-afrikai, Toyota Hilux) 2:27 p h., 3. Peterhansel, Boulanger (francia, Mini John Cooper Buggy) 4:05 p h., …42. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:22:14 ó h. Motorosok: 1. Toby Price (ausztrál, KTM) 3:33:23, 2. Benavides (argentin, Honda) 3:16 p h., 3. Walkner (osztrák, KTM) 4:36 p h., …50. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 1:03:07 ó h., …77. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:13:09 ó h. Kamionosok: 1. Sziarhej Vjazovics, Pavel Haranyin, Anton Zaparoscsanka (fehérorosz, MAZ) 3:45:14, 2. Szotnyikov, Ahmagyejev, Ahmecianov (orosz, Kamaz) 18 mp h., 3. Sibalov, Nyikitin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 1:16 p h., …16. Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (magyar, Scania) 1:38:12 ó h.

Az állás. Autósok: 1. Stéphane Peterhansel 10:39:02, 2. Al-Attijah 5:09 p h., 3. Serradori, Lurquin (francia, belga, Buggy) 26:21 p h., …51. Szalay 23:24:34 ó h. Motorosok: 1. Skyler Howes (amerikai, KTM) 12:05:48, 2. De Soultrait (francia, Husqvarna) 28 mp h., 3. Price (ausztrál, KTM) 52 mp h., …37. Gyenes 1:56:02 ó h., …82. Saghmeister 8:05:33 ó h. Kamionosok: 1. Szotnyikov 11:47:11, 2. Vjazovics 16:56 p h., 3. Sibalov 23:01 p h., …14. Fazekas 4:25:04 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: „Amit lehetett, kihoztam magamból és az autóból”
Szalay Balázs és Bunkoczi László a múlt héten pályafutása első tereprali-világbajnoki futamán vett részt Marokkóban, ahol a köves-sziklás terepen remekül vizsgáztak páros versenyautójának új fejlesztései. A Szalay Dakar Team pilótáját egy kis összegzésre kértük. Hogyan értékeli a múlt héten lezajlott marokkói világbajnoki futamot? Ha a rajt előtt azt mondják, tizedik leszek a T1-es mezőnyben, vagyis […]
Olvasd tovább
2022-10-12
Szalay: Jól kis verseny volt, mentünk volna még!
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős az összetettben a 29. helyen végzett a tereprali világbajnokság marokkói viadalán, amelynek csütörtökön zajlott az utolsó napja. Eredendően 290 kilométeresre tervezték a mért szakaszt, ám végül az utolsó 25 kilométert versenyen kívül teljesítette a mezőny, mert fújt a szél és köd (!) volt a sivatagban. „Jó napunk volt, élveztem […]
Olvasd tovább
2022-10-06
Szalay: Hatalmas ütéseket kapott az autó
A leghosszabb napon van túl a mezőny a tereprali világbajnokság marokkói viadalán – a Szalay Balázs, Bunkoczi László ezt a 345 kilométeres mért szakaszt is sikerrel vette, a 34. helyen ért célba. Ezzel a Szalay Dakar Team kettőse az összetettben már a 29. Pedig a szakasz rengeteg veszélyt rejtett, az éllovasok közül is szenvedtek néhányan […]
Olvasd tovább
2022-10-05