LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Nehéz nap, nehéz éjszaka, de versenyben vannak!

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettősnek nehéz napja volt, úgy is mondhatjuk, bemelegítő szakasznak a vasárnapi 277 kilométer kissé erős volt a 43. Dakar ralin! Miután a páros autójában tönkrement a kormányösszekötő, felrémlett annak a veszélye is, hogy itt a vége, ám Szalayékat nem abból a fából faragták, hogy csak úgy egykönnyen feladják. Nagy küzdelmek árán, majdnem hatórás szerelés végén vasárnap éjszaka az Opel Dakar Team kettőse elérte a Dakar-tábort, és miután a szervizcsapat reggel ötig dolgozott, a páros folytatni tudta a versenyt. 

De menjünk sorban, lássuk, miként élte meg a tizenötödik Dakarját teljesítő pilóta a vasárnapi napot!

„Köves, sziklás, puha homokos szakaszok váltogatták egymást ezen a 277 kilométeres szakaszon, amelyen a sziklák okozták a legfőbb bajt, legalább harminc jármű mellett mentünk el, és mindben szereltek valamit – mondta Szalay. – Sajnos utóbb mindannyian visszaelőztek, mert a köves szakasz a mi autónknak sem tett jót, gyakorlatilag szétráztuk a futóművet. Tönkrement a kormányösszekötő és nagyon sokáig tartott, mire megjavítottuk, főleg mert a kormányműbe menő csonkokat is ki kellett cserélni. Ránk esteledett, s nyilván ahol nappal sem volt könnyű megtalálni a helyes irányt – hiszen még a legjobbak is eltévedtek –, éjszaka pedig fokozódtak a nehézségek. Lestrapált állapotban volt a kocsi, de a fiúk reggelre versenyképes állapotba hozták.”

Bunkoczi László egyenesen azt mondta, a fiatalkorát, a 2004-es kezdeteket idézte ez a nap, mert többet mentek éjszaka, mint nappal – és ezt nem lehet megszokni, megszeretni pedig végképp nem. 

„Volt egy technikai hibánk, ami bárkivel előfordulhat, de mi majdnem hat órát szereltünk miatta, így belecsúsztunk az éjszakába. Száz kilométert jöttünk két és fél óra alatt, úgy, hogy olykor semmit sem láttunk, mert ment előttünk valaki. A 161. helyen rajtolunk, ilyen már nagyon régen történt velünk, de próbálunk felzárkózni és valahogyan célba érni, bár úgy látom, itt még az sem lesz könnyű. Ez azonban egy nagyon szép jubileum mindkettőnknek, Balázs tizenötödik, én a tizedik alkalommal vagyok itt a Dakaron, úgyhogy mindenképp szeretnénk célba érni.”

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12