LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Trükkös, magas dűnéken verekedték át magukat

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 44. helyen ért célba a tereprali világbajnokság marokkói futamának keddi napján, amely a versenyigazgató David Castera szerint a viadal legnehezebbje volt. A Szalay Dakar Team kettőse az összetettben a 31. helyről várja a folytatást.

„Bekezdtünk egy jó kis homokozással, és miután az első elakadásnál leengedtük a kerekeket, nagyon szépen vette az autó az akadályokat, élvezetes ötven kilométeres dűnesor következett – mondta Szalay Balázs. – Magas dűnéken mentünk át, néhol trükkösek is voltak, de jó tempót diktáltunk, két-három kamiont sikerült is megelőzni. Csakhogy száznyolcvan kilométernél elromlott az elektromos road book, onnantól nem tudtunk a saját tempónkban autózni, hanem csak valaki mögött, annak a porában, de mivel eltévedt, mi is eltévedtünk. A szakasz utolsó száz kilométer egyébként eléggé kínlódós és köves volt, folyómederből ki, folyómederbe be. A kocsi jól bírta, egy defektet ugyan kaptunk, de az ezeken az éles köveken egyáltalán nem volt meglepő. Laci a navigációban mindent megpróbált, a régi méterszámlálót nullázgatta és próbálta összehasonlítani a nem működő roadbook bejegyzéseivel, de ez pokoli nehéz feladatot jelentett. Este az egész elektronikus rendszerünket lecserélik, hogy holnap újult erővel folytathassuk a versenyzést.”

Bunkoczi László hozzátette, már reggel, a rajt előtt rakoncátlankodott a navigációs ketyere, de mivel csak ötszáz méterre volt a rajt a tábortól, nem tudták kipróbálni. „A rajtnál jeleztem az illetékeseknek, hogy időnként lefagy a navigáció, úgyhogy adtak egy új távirányítót, hátha az a baj – mondta Bunkoczi. – Nem az volt. Az első néhány kilométer után lefagyott, azután többször kihagyott, a CP2-nél pedig végleg feladta, úgyhogy teljesen vakon mentünk. Az öreg méterszámláló bent maradt a kocsiban, úgyhogy azzal próbáltam valamit csinálni, de azon meg nincsenek irányok, úgyhogy keserves volt a szakasz vége.”

Az élmezőnyben egyelőre a sivatagi versenyek nagy tanulsága érvényesül: az vezet, aki a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta eddig, ő pedig nem más, mint Guerlain Chicherit. A világbajnoki címért küzdő versenyzők közül ezúttal Nasszer al-Attijah villantotta meg oroszlánkarmait (megnyerte a szakaszt), Sébastien Loeböt pedig egy defekt hátráltatta. Az abszolútban most negyedik a francia és ötödik a katari.

MAROKKÓ RALI, VB-FUTAM

3. szakasz, Layoune–Layoune (össztáv: 322 km, ebből szelektív szakasz: 299 km). Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 2:58:24, 2. Chicherit, Winocq (francia, Hunter) 1:21 perc hátrány, 3. Przygonski, Monleon (lengyel, spanyol, Mini John Cooper) 2:01 p h., …44. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:29:41 óra h., …62. Lónyai Pál, Somfai Mátyás (magyar, Can-Am) 2:33:14 ó h.

Az állás. Autósok: 1. Chicherit, Winocq 10:01:25, 2. Terranova, Haro (spanyol, Hunter) 47 mp h., 3. Loeb, Lurquin (francia, belga, Hunter) 4:50 p h., …31. Szalay, Bunkoczi 3:32:45 ó h., …47. Lónyai, Somfai 5:11:08 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Ilyen volt a Monaco-Dakar Rally Raid kalandunk!
15. alkalommal rendezték meg a klasszikus Dakar-rali útvonalon haladó Africa Race sivatagi tereprali versenyt. Az Africa Race mezőnye 2023. december 30-án Monacóból rajtolt, és január 14-én Dakarban ért célba – a klasszikus Dakarok útvonalán haladt, bejárva a Szahara legnagyobb kihívást jelentő tájait.  Újdonság volt, hogy már a Classic és a Rally Raid kategória is képviseltette […]
Olvasd tovább
2024-03-20
Amikor szembejön az európai versenyzővel a megdöbbentő afrikai valóság
Vasárnap Dakhláhban pihenőnapot tartott az Africa Race mezőnye, így a magyar raid indulók is. A folytatás azonban fejes volt a valóságba, amikor a Dakarba tartó mezőny tagjai átlépték a mauritániai határt és megérkeztek a 33 fokos forróságba, valóban egy másik földrészre. Marokkó rendezett és gazdag ország a szaharai iszlám köztársasághoz képest, ahol az emberek kedvesek, […]
Olvasd tovább
2024-01-09
Mezei eltévedt, majdnem kifogyott Szalayék üzemanyaga a sivatagban!
Ezúttal bement a mért szakaszra a Szalay Balázs, Mezei Dániel és a Bunkoczi László, Bunkoczi Soma páros, de hamar kiderült, hogy a raidre felkészített autókkal nehéz megbirkózni a dűnékkel és a marokkói kősivataggal. Harmadik napja tart az Africa Eco Race sivatagi része, amely az előző évekhez hasonlóan látványos tájakon, nehéz szakaszokon halad a szenegáli Dakar […]
Olvasd tovább
2024-01-06