LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Húsz év a sivatagban
Húsz év az autósportban. 

S hogy mi változott közben? Szinte minden. Szalay Balázs annak idején úgy vágott neki a dakarozásnak, hogy vajmi kevés tapasztalata volt nem csupán a sivatagról, hanem magáról az autósportról is. Elment egy versenyzõiskolába Amerikában, a barátjával, Frank Pappal épített egy terepjárót, és belevetette magát a nagy kalandba. 
Akkor még fogalma sem volt róla, milyen távra szól majd az elhatározás – egyszerûen ki akarta próbálni magát. 
Azóta profi csapat épült köré, és letette a névjegyét nem csupán a hazai (magyar bajnoki cím), hanem a nemzetközi mezõnyben is (gyõzelem a Fáraó-ralin, második hely a Selyemút-ralin, nyolc sikeresen teljesített Dakar-rali és egy Africa Race, két bajnoki cím a Közép-Európai Zóna Trófeában 11 ország versenyzõi között, lengyel és szlovák bajnoki cím). Épült köré egy profi csapat, ma már nem azon gondolkodik, hogy milyen tartalék-alkatrészt tegyen be pluszban az autó hátuljába, hanem, hogy mit vegyen ki annak érdekében, hogy az Opel Mokka még könnyebb, s ezáltal még gyorsabb legyen. Húsz év az autósportban. 
S ezalatt a hozzáállás, a filozófia is megváltozott. Korábban az volt a fontos, hogy minél több versenyen elinduljon, hogy minél több tapasztalatot szerezzen, most viszont már az, hogy a lehetõ legjobb eredményt érje el. Ma már csak a gyõzelem a cél!
„Minden versenyre gyõzni megyünk, és most jutottunk el odáig, hogy már esélyünk is van – jelentette ki Szalay. – Még akkor is, ha a konkurencia egyre erõsödik, még akkor is, ha ennyi gyári autó talán sohasem állt rajthoz a nemzetközi versenyeken, mint most. Húsz év tapasztalattal, a jelenlegi technikai és támogatói háttérrel azonban magabiztosak lehetünk. Az elsõ lépés az Africa Race lesz” – mondta Szalay, aki tavaly indult elõször a klasszikus Dakar-ralik útvonalán (Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Szenegál) haladó viadalon, s bár egy motorhiba megakadályozta abban, hogy kiemelkedõ eredményt érjen el, sokáig a második helyen állt, s ez alapot ad az önbizalomra. 
„A kétszeres Dakar-gyõztes Jean-Louis Schlesser az idén már nem versenyez, amit egyrészt nagyon sajnálok, hiszen jó volt vele küzdeni, ugyanakkor az is igaz, hogy így nõttek a gyõzelmi esélyeink. A verseny elõtt még elmegyünk tesztelni Marokkóba, hogy a rajtra az autó minden porcikája kész legyen” – mondta Szalay, aki azt is hozzátette, a Mokkával a csapat elért a fejlesztések végére, annyit finomítottak rajta az évek során, hogy most már minden része tökéletesen alkalmas a sivatagi versenyzésre. 
Az autó a mostani bemutató elõtt külsõ és belsõ „ráncfelvarráson” esett át, így nyerte el mostani külsejét, amelyet majd az Africa Race-közvetítésekben is láthatnak. Húsz év az autósportban. 
Bunkoczi László ugyan nem a kezdetektõl diktálja az itinert Szalay Balázsnak, de már így is több, mint 11 évet versenyeztek együtt, ami több mint százezer versenykilométert jelent. 
„Nagyon szép lett a Mokka, és persze amit még lehetett, azt fejlesztésekben is hozzátettük. Ebben most tényleg benne van húsz év tapasztalata – tette hozzá Bunkoczi László. – Sokat segít majd, hogy életünkben elõször elmegyünk a sivatagba tesztelni a verseny elõtt, erre korábban nem volt példa. Nyilván ennyi tapasztalattal és kilométerrel a hátunk mögött meg kell fogalmazni célokat, és mi azt fogalmaztuk meg, hogy szeretnénk nyerni. Aztán úgyis a sivatagban derül ki, hogy milyen akadályokat gördít elénk a természet.” 
Bunkoczi még elmondta, az utóbbi néhány évben rengeteg fantasztikus dolog történt velük, jó néhány olyan helyre jutottak el, amirõl mások csak álmodnak, s nyilván ez olyan pluszt jelent az életében (annak minden területén), ami csak keveseknek adatik meg. Húsz év az autósportban. 
„ A történet anno két jóbarát életre szóló élményeket ígérõ kalandjaként indult, de akkor talán maguk sem gondolták, hogy egy évtizedeken át tartó kalandsorozatot, egy sportember és csapatának páratlan sikertörténetét indították el – mondta Németh Ottó, az Opel Dakar Team csapatfõnöke, majd még hozzátette: – Az elmúlt két évtizedben Szalay Balázs azzá vált, amire talán született –  autóversenyzõ lett. Amatõr szintrõl a nemzetközi elitbe hozta fel magát, folyamatosan leküzdve a sokszor teljesíthetetlennek tûnõ pályákat és a pályákon kívüli kihívásokat. Amit õ elért, az a sport, különösen a motorsport területén nagyon kevés magyarnak sikerült. Büszke vagyok rá, hogy szemtanúja és részese lehetek ennek történetnek.”
A huszadik évforduló kapcsán jó érzés volt felidézni a múltat, de a csapat összes tagjának gondolatai már inkább a jövõn járnak. 
„Új kalandokat álmodtunk meg magunknak, új célokat tûztünk ki a csapat elé a 2014-tõl 2016-ig terjedõ jubileumi idõszakunkra és az azt követõ évekre. Ahogyan eddig is az volt, úgy a jövõben is a folyamatos fejlõdés lesz számunkra a legfontosabb. A mai napon a versenytechnika és a marketing kommunikációs területeken történt elõrelépésünket mutattuk be, de ez csak az elsõ lépés!” –  nyilatkozta Németh Ottó.Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27