LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
A magyarok továbbra is versenyben

Három nappal a Dakar-rali vége elõtt Palik László és Darázsi Gábor már a 10. helyen áll összetettben

Carlos Sainz sorozatban a negyedik, összességében a hatodik szakaszgyõzelmét aratta az idei Dakar keddi szakaszán, s megerõsítette pozícióját az összetettben. A motorosoknál az éllovasok eltévedtek, és ez Jordi Villadoms malmára hajtotta a vizet. Az összetettben továbbra is Marc Coma vezet.

Ezek a legutóbbi eredménnyel kapcsolatos hírek, hiszen a szervezõk a várható rossz idõjárás miatt (elõzõ nap is alig tudtak felszállni a mentõhelikopterek) törölték a szerdai szakaszt.

 

Ami a versenyt illeti: a magyarok közül továbbra is Palik László és Darázsi Gábor szerepel a legjobban, s a napi 17. helye egyben azt is jelentette, hogy az összetettben a szenzációs 10. helyre zárkózott fel! “Mindenre szükség volt, amit valaha az autósportról tanultunk – mondta Palik. – Gabi elképesztõen jól navigált, és átjöttünk a szakaszon, pedig itt nagyon könnyen lehetett volna órákat ásni, vagy rengeteg idõt veszíteni tévedések miatt.”

Szalay Balázs és Bunkoczi László jól kezdte a szakaszt, kellõ lendülettel vette az elsõ dûnesort, de az elsõ ellenõrzõ pont után elvétett egy balkanyart – még szerencse, hogy vissza lehetett kanyarodni, és csak három percet veszített. Nehéz volt újra visszatalálni a ritmusba, de sikerült, egészen addig, amíg el nem tört a kormányösszekötõ.

 

“Az autó irányíthatatlan volt, szétálltak a kerekek. Kicseréltük, de túl hosszút tettünk bele, úgyhogy megint megálltuk és újra kicseréltük. Ezek után már araszoltunk a porban. A dûnéken viszonylag könnyen átjutottunk” – mondta Szalay, aki már azok közé tartozott, akiket az ötödik csekkpontnál (vagyis a cél elõtti utolsó ellenõrzõ pontnál) kiirányítottak a pályáról azokkal együtt, akik mögötte jöttek. A szakasz és az összetett eredmény éppen ezért még most sem hivatalos…

Liszi Lászlónak és Fenesi Józsefnek komoly technikai gondja volt: a szakasz elején elrepedt a turbócsõ és hosszasan kellett javítani. Ezek után kénytelen volt a kamionok porában autózni, s ha ez még nem lett volna elég, megint elment a turbónyomás. Itteni idõ szerint hajnali háromkor (otthoni hétkor) ért be a táborba, de folytatja a versenyt.

A motorosoknál Dési János a 32. helyen végzett a szakaszon és az összetettben is ide zárkózott fel – bár számíthat némi büntetésre, mert kihagyott egy GPS-pontot. Azzal volt elfoglalva, hogy átverekedje magát a dûnéken, s eközben nem vette észre, hogy kimaradt egy pont. “Tankolási mizériával kezdõdött a nap, azt hittük, hogy a rajtnál lehet tankolni, erre kiderült, hogy nem lehet – mehettünk vissza százhetvennel a városba, és vissza. De addigra kiderült, hogy elhalasztják a rajtot. Utána már csak attól tartottam, nehogy ránk sötétedjen a dûnék között, de szerencsére sikerült kijönni.”

A kamionosoknál Szaller Zoltán a nem hivatalos eredmények szerint a hetedik (!) helyre zárkózott fel az összetettben, ami szenzációs eredmény, fõleg ha figyelembe vesszük, hogy vezet a kategóriában. “Kamionnal nem kifejezetten élvezetesek ezek a szakaszok, bár gond nélkül átjöttünk ezen is. Azért a majd ötszáz kilométer elég hosszú volt, fõleg hogy délután kettõkor rajtoltunk…” – mondta Szaller, akinek a legfõbb vágya, hogy megtartsa vezetõ pozícióját a kategóriában, az összetettben pedig minden újabb pozíció csak ajándék.

A szerdai szakaszt közúton (ebbõl jó háromszáz kilométert földúton) teljesítette a mezõny, s most elõször volt idõ gyönyörködni a táj szépségeiben is. Csütörtöktõl azonban újra élesben folytatódik a küzdelem, amelybõl még három szakasz van hátra.


(A Nemzeti Sport engedélyével)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalayék a hetedik helyen
Két hosszú, sivatagi szakaszt teljesített a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a jordán világkupa-futam pénteki napján: az Opel Dakar Team párosa a hetedik helyről várja a zárónapot.   Forró, nehéz, idegőrlő napjuk volt a versenyzőknek a jordán világkupa-futam péntekjén. Egy 211 és egy 80 kilométeres szakaszt kellett teljesíteniük a Wadi Rumban. Egyfelől gyönyörű tájakon autóztak, […]
Olvasd tovább
2019-09-20
Bemelegítettek! 
Aqaba belvárosában, egy három kilométeres, homokos, csúszkálós, két ugratóval izgalmassá tett prológgal kezdődött el a jordániai világkupa futam, amelyen egyedüli magyar párosként áll rajthoz a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.    Az Opel Dakar Team párosa szerdán még a verseny rendezői által szervezett kiránduláson vett részt, amelynek keretében megnézte a világ egyik csodáját, a rózsaszín […]
Olvasd tovább
2019-09-19
Irány a Mars!
Baja a Marson – így nevezik a hétvégén tartandó sprint tereprali világkupa-futamot, amelyen rajthoz áll a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.  A magyar párosnak különleges kötődése van a helyszínhez, hiszen az Opel Dakar Team építette azt a marsjárót, amely szerepelt a Matt Damon főszereplésével leforgatott Mentőexpedíció című mozifilmben, így az a furcsa helyzet állt elő, […]
Olvasd tovább
2019-09-16