LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
A nagy homokozóban
Szalay Balázs kiszállt az Opel Mokkából, és a versenyzõcipõjébõl körülbelül egy kilónyi homokot öntött ki a földre. Mielõtt még bármit mondott volna, már tudni lehetett, hogy az Africa Race szerdai, Azugi és Akzsuzst közötti szakaszán is elõkerültek a lapátok és a homokfutók. 

Nem csoda, hiszen a mezõnyt ezen a napon is beküldték a „nagy homokozóba”, s csak kevés olyan autó volt, amelyik megúszta ásás nélkül. A szakaszon a 14. helyen végzõ, az összetettben pedig a kilencedik helyen álló Szalay Balázs egyetlen bánata az volt, hogy õk a nagy dûnéket simán vették Bunkoczi Lászlóval, és két olyan helyen akadtak el, ahol normál esetben nem szoktak. Csakhogy a Szaharában ritkán ritkán adódik egyszerû nap. „Borzalmasan fárasztó napunk volt, és sajnos mi sodortuk bajba saját magunkat – kezdte Szalay Balázs. – A szakasz elején defektet kaptunk, aztán mire kicseréltük a lyukas kereket, a Tatra megelõzött minket, és el is akadt elõttünk. Nyilván mi is elakadtunk, úgyhogy elõkerültek a lapátok. Sajnos nem utoljára ezen a napon. Ugyanis miután folytattuk az utunkat, egy helyen rossz nyomot választottunk a Kamazok üldözése közben, és amikor átbuktattam az autót valamelyik nagyobb dûne tetején, orral beleálltunk egy nagyobb tevefûbe, vagyis csapdába estünk. Megint ásni kellett, és sajnos közben Laci ujja is megsérült, beszorult a két homokfutó közé.”
Minden rosszban van azonban valami jó: az Opel Mokka hatalmas ütéseket kapott, de  jól bírta a gyûrõdést, Bunkoczi László ujját pedig bekötözték a táborban – pontosabban a bal gyûrûsujját a középsõhöz rögzítették, így folytathatja a versenyt. 
„Ennek a szakasznak sajnos nem az volt a legnagyobb baja, hogy összecsípte az ujjamat a két homokfutó, mert azt jóddal letakarítjuk, és megyünk tovább. Inkább azért vagyok kissé csalódott, mert ez megint egy olyan nap volt, hogy a nehéz szakaszokon simán átmentünk, aztán meg buta helyeken kellett ásnunk. Az autó jó, mindenhol végigtalálunk, a pillanatnyi rossz döntéseink miatt azonban csak nagyon lassan jövünk elõre” – mondta Bunkoczi. 

A csapat kamionos egysége, a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert kettõs késõ este érkezett meg a táborba, s jó néhány kalandban volt része. Elõször is képtelen volt megfelelõen csökkenteni a guminyomást, így a kamion nem úszott, hanem megfeküdt a homokon. „Elõvettük a bicskát, és azzal engedtük le a kerekeket, onnantól már jól haladtunk, de aztán megláttunk egy régi ismerõst az út szélén, aki arra kért, húzzuk ki a csekkpontig a törött autóját, csak az volt a bibi, hogy a kocsi komplett hátulja hiányzott. Ennek ellenére megpróbáltunk neki segíteni, de elszakadt a kötél, az meg leverte a fékcsövet és a levegõcsövet a kamionról, úgyhogy onnantól azzal matekoztunk, hogy a saját autónkat rendbe hozzuk. Elvergõdtünk valahogy a kettes ellenõrzõ pontig, de addigra már annyira késõ volt, hogy inkább kijöttünk az aszfaltútra, mivelhogy a navigátorom sem volt jól, egész nap fájlalta a gyomrát és a láza is felszökött” – mondta Darázsi. 
„Tíz-egynéhány év alatt egyszer sem voltam még olyan rosszul, mint most, fáj a gyomrom, és szerintem lázam is van, úgyhogy ez a nap nem alakult túl jól számomra” – tette hozzá Szalai. A páros továbbra is a hatodik helyen áll. Ami az egyiknek pokoli nap, az a másiknak szárnyalás – most is így történt. A mezõny harmadik magyar egysége, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a két gyári Kamazt megelõzve (!) harmadikként ért célba a szakaszon. Az összetettben a korábbi turbógondok miatt továbbra is az ötödik, de a részsiker nagyon boldoggá tette a Scania-pilótát. 

AFRICA RACE 2017
9. szakasz, Azugi–Akzsuzst (össztáv: 464.35 km, ebbõl szelektív szakasz: 390.96 km). Autósok: 1. Patrick Sireyjol, Francois-Xavier Beguin (francia, belga, Cummins Buggy) 4:04:46, 2. Zapletal, Sykora (szlovák, Hummer) 50 másodperc hátrány, 3. Gomez, Fagot (francia, Optimus) 5:58 p h., …14. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 1:18:29 ó h. Kamionosok: 1. Jaroslav Valtr, Rotislav Pilny, Filip Skrobanek (cseh, Tatra) 4:31:47, 2. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 7:02 p h., 3. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 31:56 p h., …6. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN) 5:15:47 ó h. Motorosok: 1. Teddy Gev Sella (izraeli, KTM) 4:21:54, 2. Ullevalseter (norvég, KTM) 7:41 p h., 3. Ceci (olasz, KTM) 27:42 p h.
Az állás. Autósok: 1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 29:29:34, 2. Housieaux, Crespo (francia, Optimus) 2:02:38 ó h., 3. Zapletal 2:06:59 ó h., …9. Szalay Balázs 5:08:59 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 32:04:16, 2. Valtr 1:19:40 ó h., 3. Tomecek 2:36:20 ó h., …5. Kovács Miklós 31:09:16 ó h., …6. Darázsi 41:23:51 ó h. Motorosok: 1. Teddy Gev Sella 34:58:50, 2. Ullevalseter (norvég, KTM) 44:05 p h., 3. Benko (szlovák, KTM) 6:45:32 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27