LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
A negyedik nap vízválasztó lesz
Csapatvezetõi megbeszélésre volt hivatalos péntek délelõtt Szalay Balázs. Az Opel Dakar Team feje és pilótája a legnagyobb istállók vezetõivel együtt hallgatta meg a rendezõk terveit, és megtudott néhány érdekességet. 


Milyen terveik vannak a rendezõknek? 
Három fõ céljuk volt a mostani újításokkal, hogy növeljék a résztvevõ nemzetek számát – ötvenhárommal idén rekordot döntöttek –, hogy tegyék még nemzetközibbé a rendezõi csapatot, ez is sikerült. A harmadik terv pedig az, hogy megszigorítsák a kontrollt – a hírek szerint ez is rendben lesz. Több bejárat van például minden táborba, máshol mennek be a szervizesek és máshol a versenyzõk, a kijárat és a bejárat pedig különbözõ, így nem fordulhat elõ, hogy a torlódás miatt valaki lekési a rajtot.
A tábor ugyanúgy néz ki, mint eddig? 
Igen. Kivéve, hogy a nagyobb csapatoknak kijelölt helyük van, nem kell keresgélni, tülekedni. Nekünk egy Jeff nevû embert kell keresnünk, õ mondja meg minden nap, hogy hova állhatunk. Egyébként vicces, hogy a csapatoknak megadták az elõre foglalás lehetõségét, aminek az lett a vége, hogy a tizennégy nagy istálló lefoglalta a tábor nyolcvanöt százalékát. A rendezõknek kellett szólniuk, hogy szerényebben, hogy ne legyenek húsz méterek a kamionok között. 
Technikailag egyébként hogy zajlik a helyválasztás? 
Minden este kapunk egy térképet a következõ napi táborról, s azon rajta lesz a mi helyünk. 
A verseny nehézségérõl mondtak valamit? 
Azt, hogy az elsõ nap nem lesz nehéz a tapasztalt csapatoknak, a második és a harmadik homokos ugyan, de még mindig teljesíthetõ, a negyedik viszont pokoli nehéz – egyrészt hosszú, másrészt nagyon mély homokos. Azt mondták, sok csapat számára lesz az a választóvíz. Volt még egy nehéz szakasz, amelyet említettek, de arra a verseny második felében kerül majd sor, úgyhogy arra nem is nagyon koncentráltam – legyünk túl inkább az elsõ napokon. 
Más változás is lesz? 
Sokkal szigorúbb technikai kontrollra számíthatunk, illetve nagy változás, hogy a verseny legvégén újabb technikai ellenõrzésnek vetik alá a jármûveket, hogy akkor is megfelenek-e. A Dakarok történetében még nem volt ilyen. 

DPPI

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27