LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
A pihenés fontos – ezért a sátor és a hálózsák is!
Az egyik kedvenc sztorija, hogy az elsõ afrikai Dakarján annyira fázott az elsõ napokban (Marokkóban), hogy egy mûködõ aggregátort átölelve aludt el. „A fiúk szerintem akkor jöttek rá, hogy közéjük tartozom” – mosolyog Bunkoczi László, aki mostanra már szakértõ szemekkel vizsgálja a sátrakat és a hálózsákokat. 

Az Opel Dakar Teamnek jókora készlete van már belõlük, de minden évben szükség van egy-két újra, s ha valaki, hát a hét Dakart teljesítõ navigátor pontosan tudja, hogy milyet kell választani. 
„A sátor azért fontos, mert a sivatagban homok van, szél meg kosz, és egyébként is, abban a nagy forgatagban, amit egy ilyen verseny jelent, kell egy kis magányos sziget, és ez mindenkinek a sátor – mondta Bunkoczi, aki Szalay Balázzsal a december 29-én rajtoló Africa Race-re készül. – A fõ szempont egy sátor esetében, hogy könnyen szétszedhetõ és összerakható legyen, mert az megkönnyíti a srácok dolgát. Ezért használunk Quechua sátrakat, amelyek két másodperc alatt kinyílnak, és körülbelül egy perc alatt össze is lehet õket hajtani.”
S hogy mi a helyzet a hálózsákkal? Az meg azért fontos, mert Afrika északi részén (fõleg Marokkóban) nagyon lehûl a levegõ éjszakánként, elõfordul, hogy fagypont alá esik a hõmérséklet. S bár hidegben aludni egyáltalán nem könnyû, mégis muszáj megpróbálni, hiszen ha egy páros kiegyensúlyzottan akar teljesíteni, kipihentnek kell lennie. 
„Nem lehet meghatározni, mennyi az a minimum, amit alvással kell tölteni, sokkal fontosabb, hogy nyugodtan és jól aludjon az ember – árulta el Bunkoczi. – Én szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy bármikor és bárhol képes vagyok elaludni, még a versenyautóban is… Bemondom, hogy három kilométer múlva balra megyünk, és alszom két és felet. Utána felébredek és mondom tovább, merre kell menni. Ami a hálózsákot illeti, az enyém nagyon könnyû, és mínusz huszonöt fokig komfortos, úgyhogy ruha nélkül alszom benne. Afrikában korábban használtam melegítõ tasakot is, minden este beraktam egyet a hálózsákba és nagyon bevált, úgyhogy most is lesz nálam néhány” – mondta Bunkoczi, aki Szalay Balázzsal hat év után tér vissza Afrikába, a klasszikus Dakarok útvonalán (Marokkó, Mauritánia, Szenegál) zajló Africa Race-re.  
Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27