LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
A pihenés fontos – ezért a sátor és a hálózsák is!
Az egyik kedvenc sztorija, hogy az elsõ afrikai Dakarján annyira fázott az elsõ napokban (Marokkóban), hogy egy mûködõ aggregátort átölelve aludt el. „A fiúk szerintem akkor jöttek rá, hogy közéjük tartozom” – mosolyog Bunkoczi László, aki mostanra már szakértõ szemekkel vizsgálja a sátrakat és a hálózsákokat. 

Az Opel Dakar Teamnek jókora készlete van már belõlük, de minden évben szükség van egy-két újra, s ha valaki, hát a hét Dakart teljesítõ navigátor pontosan tudja, hogy milyet kell választani. 
„A sátor azért fontos, mert a sivatagban homok van, szél meg kosz, és egyébként is, abban a nagy forgatagban, amit egy ilyen verseny jelent, kell egy kis magányos sziget, és ez mindenkinek a sátor – mondta Bunkoczi, aki Szalay Balázzsal a december 29-én rajtoló Africa Race-re készül. – A fõ szempont egy sátor esetében, hogy könnyen szétszedhetõ és összerakható legyen, mert az megkönnyíti a srácok dolgát. Ezért használunk Quechua sátrakat, amelyek két másodperc alatt kinyílnak, és körülbelül egy perc alatt össze is lehet õket hajtani.”
S hogy mi a helyzet a hálózsákkal? Az meg azért fontos, mert Afrika északi részén (fõleg Marokkóban) nagyon lehûl a levegõ éjszakánként, elõfordul, hogy fagypont alá esik a hõmérséklet. S bár hidegben aludni egyáltalán nem könnyû, mégis muszáj megpróbálni, hiszen ha egy páros kiegyensúlyzottan akar teljesíteni, kipihentnek kell lennie. 
„Nem lehet meghatározni, mennyi az a minimum, amit alvással kell tölteni, sokkal fontosabb, hogy nyugodtan és jól aludjon az ember – árulta el Bunkoczi. – Én szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy bármikor és bárhol képes vagyok elaludni, még a versenyautóban is… Bemondom, hogy három kilométer múlva balra megyünk, és alszom két és felet. Utána felébredek és mondom tovább, merre kell menni. Ami a hálózsákot illeti, az enyém nagyon könnyû, és mínusz huszonöt fokig komfortos, úgyhogy ruha nélkül alszom benne. Afrikában korábban használtam melegítõ tasakot is, minden este beraktam egyet a hálózsákba és nagyon bevált, úgyhogy most is lesz nálam néhány” – mondta Bunkoczi, aki Szalay Balázzsal hat év után tér vissza Afrikába, a klasszikus Dakarok útvonalán (Marokkó, Mauritánia, Szenegál) zajló Africa Race-re.  
Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02