LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Ahol a szél az úr

Izgalmas játékot játszott Coma az Arequipa-Nazca szakaszon Despres-vel, és bejött a számítása, mivel átvette a vezetést. Az autóknál bár Gordon újra gyõzni tudott, és Peterhansel elásta magát, mégsem történt semmi változás az összetettben.

Megérkezett a mezõny Nazca-ba, ahol még az eddigieknél is jobban fúj a szél. Mivel a tábort szó szerint a semmi közepén, homok-dombok között alakították ki, igencsak hasznát veszi mindenki a sálnak, síszemüvegnek és egyéb védelmet nyújtó öltözéknek. Az európai lapzártákat figyelembe véve a versenyzõk egyre korábban rajtolnak el reggel, de például a motorosok esetében ez inkább könnyebbé teszi számukra a gyors haladást, lévén, hogy hajnalban nem olyan puha és forró a homok (sõt, kifejezetten hideg van a korai órákban).

A harmadik pozícióból rajtolt reggel Marc Coma, és mivel nem elsõként nyitotta a szelektívet, nem az ismeretlenben kellett botorkálnia. A 197 kilométeres szakasz végén a 21. gyõzelmét aratta, és még át is vette a vezetést az összetettben. A második helyen Barreda, a harmadikon Jordi Viladoms végzett, Despres csak a negyedik legjobb idõvel tudta teljesíteni a mért szakaszt, és az abszolút értékelésben át kellett adnia az elsõséget Coma-nak. A katalán most így 1 perc 35 másodperces elõnnyel áll az élen két szakasszal a vége elõtt, így továbbra is nyílt a verseny a motoros kategóriában.

Gordon örül, Peterhansel aggódik – az amerikai megnyerte a 12. szakaszt, míg a francia elásta magát a homokban. Miután tegnap közel két órát veszített technikai gondok miatt, Robby Gordon a 22. helyrõl indult reggel. Mindez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a legjobb idõt érje el, és ezzel megszerezze pályafutása hatodik Dakaros szakaszgyõzelmét. A második helyre az orosz Novitkskiy, a harmadikra pedig De Villiers érkezett be. Peterhansel 20 percet vesztegelt a homok fogságában a 145. kilométernél, és Roma is hasonló pácba került tíz kilométerrel arrébb. Az összetettben sok minden nem változott, Peterhansel elõnye továbbra is húsz perc az élen, Roma és De Villiers követik a dobogón.

Ezúttal Marcos volt a gyorsabbik Patronelli, a 2010-es gyõztes 42 másodperccel ment jobb idõt testvérénél, és mivel olyan nagy különbségek vannak az élen állók között az összetettben, a mai napi eredmények nem változtattak semmit az álláson az összetettben. A kamionoknál Gerard De Rooy idei ötödik gyõzelmét aratta, és az Iveco-sok taroltak a szakaszon, mivel mind az elsõ négy helyet megszerezték, sorrendben Stacey, Biaison és Adua követték az eredménylistán a hollandot.

Szalayék kétszer is ástak a szakaszon, egyszer az elején, aztán pedig a vége felé. Utóbbi esetben beleestek egy orral egy nagy homokhegybe, és az egész hegyet el kell hordaniuk, hogy tovább tudjanak haladni. A 32. idõvel értek be a célba, az összetettben a huszadik helyen állnak. Két nap van már csak hátra az idei Dakar rallyból, a Nazca-Pisco és a Pisco-Lima szakasz.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12