LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Andalúz verseny a marokkói helyett

A világjárvány továbbra is terjed Marokkóban, így a királyság területén nagyon nehéz bármilyen eseményt is szervezni, ami nehéz helyzetbe hozta a marokkói tereprali világkupa-futam szervezőit is. Mivel számukra is az egészség megőrzése a legfontosabb, a marokkói helyzetet értékelve – és elsősorban a helyi lakosság érdekeit szem előtt tartva – úgy döntöttek, hogy a 2020-as versenyt a következő évre halasztják és helyette rendeznek egy andalúz viadalt.

„Csapatunk a katari világkupa-futamon elért nyolcadik helyével négy pontot szerzett, ezért terveztük, hogy rajthoz állunk a marokkói versenyen, és esetleg november végén Abu-Dhabiban – mondta Szalay Balázs – Váratlanul ért minket a marokkói verseny jövőre halasztása, hiszen így már könnyen lehet, hogy törlik a világkupát. Ugyanis jelenleg kevés esélyt látok arra, hogy novemberben be lehessen utazni Abu-Dhabiba.”

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kialakult körülmények ellenére a sportolók és a csapatok érdekében életben tartsák a terepralisportot, ezért a szervező ODC úgy döntött: október 6-10. között megszervezi az Andalúzia ralit, amely alternatívát jelent a versenyzők számára, hogy felkészüljenek a 2021-es Dakarra. Az előzetes tájékoztatás szerint az andalúziai verseny prológját októbert 6-án rendezik, majd ezt négy teljes versenynap követi, naponként körülbelül 300 kilométeres távval. A navigátorok itt is a rajt előtt fél órával kapják csak meg az itinert, méghozzá elektronikus formában – legalábbis az autósok a side by side kategória és a kamionosok esetében mindenképp. Afféle teszt lesz ez a Dakar előtt. 

„Az elektronikus itiner szerintem annyit jelent, hogy minden rajtnál aktiválják az itinert az autóban lévő GPS-en, mert ez fizikai kontakt nélkül is megvalósítható – folytatta az Opel Dakar Team pilótája, akinek Bunkoczi László diktálja az itinert. – A közúti szakaszokon már mentünk így, és abszolút működött, úgyhogy ha tényleg ezt a megoldást választják, akkor ezt biztonságosnak érzem.”

Az „Út Dakarba kihívás” az andalúz versenyen folytatódik, vagyis az újoncoknak itt is lehetőségük nyílik arra, hogy ezen a versenyen regisztrációhoz jussanak a 2021-es Dakar ralira. 

Azok a versenyzők, akik már beneveztek a Marokkó ralira, és befizették a nevezési díjat, vagy visszaigényelhetik azt, vagy pedig átvihetik erre az új, andalúz versenyre. A rendezőknek sem lesz könnyű dolguk, hiszen két hónap alatt kell összerakniuk egy olyan versenyt, amit normál esetben nyolc hónapig tartana megszervezni. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07