LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Andalúz verseny a marokkói helyett

A világjárvány továbbra is terjed Marokkóban, így a királyság területén nagyon nehéz bármilyen eseményt is szervezni, ami nehéz helyzetbe hozta a marokkói tereprali világkupa-futam szervezőit is. Mivel számukra is az egészség megőrzése a legfontosabb, a marokkói helyzetet értékelve – és elsősorban a helyi lakosság érdekeit szem előtt tartva – úgy döntöttek, hogy a 2020-as versenyt a következő évre halasztják és helyette rendeznek egy andalúz viadalt.

„Csapatunk a katari világkupa-futamon elért nyolcadik helyével négy pontot szerzett, ezért terveztük, hogy rajthoz állunk a marokkói versenyen, és esetleg november végén Abu-Dhabiban – mondta Szalay Balázs – Váratlanul ért minket a marokkói verseny jövőre halasztása, hiszen így már könnyen lehet, hogy törlik a világkupát. Ugyanis jelenleg kevés esélyt látok arra, hogy novemberben be lehessen utazni Abu-Dhabiba.”

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kialakult körülmények ellenére a sportolók és a csapatok érdekében életben tartsák a terepralisportot, ezért a szervező ODC úgy döntött: október 6-10. között megszervezi az Andalúzia ralit, amely alternatívát jelent a versenyzők számára, hogy felkészüljenek a 2021-es Dakarra. Az előzetes tájékoztatás szerint az andalúziai verseny prológját októbert 6-án rendezik, majd ezt négy teljes versenynap követi, naponként körülbelül 300 kilométeres távval. A navigátorok itt is a rajt előtt fél órával kapják csak meg az itinert, méghozzá elektronikus formában – legalábbis az autósok a side by side kategória és a kamionosok esetében mindenképp. Afféle teszt lesz ez a Dakar előtt. 

„Az elektronikus itiner szerintem annyit jelent, hogy minden rajtnál aktiválják az itinert az autóban lévő GPS-en, mert ez fizikai kontakt nélkül is megvalósítható – folytatta az Opel Dakar Team pilótája, akinek Bunkoczi László diktálja az itinert. – A közúti szakaszokon már mentünk így, és abszolút működött, úgyhogy ha tényleg ezt a megoldást választják, akkor ezt biztonságosnak érzem.”

Az „Út Dakarba kihívás” az andalúz versenyen folytatódik, vagyis az újoncoknak itt is lehetőségük nyílik arra, hogy ezen a versenyen regisztrációhoz jussanak a 2021-es Dakar ralira. 

Azok a versenyzők, akik már beneveztek a Marokkó ralira, és befizették a nevezési díjat, vagy visszaigényelhetik azt, vagy pedig átvihetik erre az új, andalúz versenyre. A rendezőknek sem lesz könnyű dolguk, hiszen két hónap alatt kell összerakniuk egy olyan versenyt, amit normál esetben nyolc hónapig tartana megszervezni. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar-előkészület: a tervek szerint
Az előre meghatározott ütemtervnek megfelelően zajlanak a 2021-es Dakar rali előkészületei – erről biztosította a versenyzőket David Castera versenyigazgató.  A szaúdi kormány és a szervező ASO minden megtesz annak érdekében, hogy a világ leghosszabb és legnehezebb terepraliversenyét megtartsák, ennek érdekében szoros és folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a szaúdi sportminisztériummal, valamint a franciaországi diplomáciai képviseletekkel.  Természetesen […]
Olvasd tovább
2020-09-14
Szalayék elkezdték a Dakar-felkészülést!
„A mai nappal elkezdjük a felkészülést a Dakarra” – mondta Szalay Balázs, majd hogy nyomatékot adjon a kijelentésének, gázt adott. A hajmáskéri kanyarokat és ugratókat ismerősként üdvözölte, s noha február óta nem ült az Opel Grandland X volánja mögött, hamar rátalált a ritmusra, s egy idő után már valódi versenytempót diktált a teszten.  „A februári, […]
Olvasd tovább
2020-09-03
Hú, de vagány!
Vagány, új külsőt kapott az Opel Grandland X – Szalay Balázs és Bunkoczi László meg is járatta. Az Opel Dakar Team párosának ebben a mostani, versenymentes időszakban nagyon hiányzott az autósport-érzés (még így, vetélytársak nélkül is), a csapattagok pedig bíznak benne, hogy ennek a filmnek köszönhetően a szurkolók hamar megszeretik az új festésű versenygépet. Ti […]
Olvasd tovább
2020-08-27