LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Antofagasta katalán akcentussal

Annak ellenére, hogy elsõként indult a szakaszon, Marc Coma sikeresen elkerülte a saras részt, ahova nagyon sokan, többek között Cyril Despres is beragadt.

A katalán motoros huszadik szakaszgyõzelmét aratta a Dakaron, és tovább növelte elõnyét az összetettben. Az autóknál egy másik katalán, Nani Roma nyert a szakaszon, de csak öt másodperccel ment jobb idõt Robby Gordonnál.

A 477 kilométeres szelektív Copiapo és Antofagasta között nem kezdõdött jól Marc Coma számára, aki elsõként indult a szakaszon. Vétett egy kisebb navigációs hibát az elején, de aztán minden megváltozott a 11. kilométernél. A katalán motoros szerencsésen elkerült egy saras részt (illetve valamennyire belement, de gyorsan ki is tudott jönni belõle), viszont a mögötte érkezõk beleragadtak. Cyril Despres és Paulo Goncalves is értékes perceket hagyott ott, mire folytatni tudta a versenyt. Végül Coma – idén már negyedszer – a legjobb idõvel ért be a célba, 7 perccel Ruben Faría és 8 perc 44 másodperccel Helder Rodrigues elõtt.

Az elsõ hét motoros célba érkezését követõen a felügyelõ testület megvizsgálta az esetet, és úgy döntött, hogy módosítja az útvonalat. A saras részen addig átment versenyzõk, így Coma Despres, Goncalves, Rodrigues, Farrés, Güell, Ullevalseter és Casteu idõjóváírást kapott, így az elsõ helyen célba ért Marc Coma elõnye 1 perc 26 másodpercre redukálódott Cyril Despres-hez képest.

Roma megverte Gordont a négykerekûek versenyében, pedig az amerikai pilóta már azt hitte, meglesz az elsõ idei szakaszgyõzelme. Egészen Nani célba éréséig így is volt, de aztán a katalán megjött, és 5 másodperccel megjavította Gordon idejét. A Hummeres versenyzõ azért feljött az összetettben a második helyre, már csak 7 perc 36 másodperc választja el Stephane Peterhansel-tõl, aki defektet kapott harminc kilométerrel a cél elõtt. A nyolcadik szakasz nem volt túl szerencsés Nasser Al-Attiyah számára, ugyanis szinte végig technikai gondokkal küszködött. A katari versenyzõ az elsõ helyrõl rajtolt el reggel, és nagyon sokszor megállt a szakaszon többek között gumi- és ékszíjgondok miatt. Annak ellenére, hogy amikor ment, végig állt a gázon, a címvédõ 8 perccel rosszabb idõt ért el Roma-nál, hátránya az összetettben már 45 perc 25 másodperc a hatodik helyen.

A quadosoknál Alejandro Patronelli az elsõ három ellenõrzõ pontnál is végig vezetett, de az utolsó kilométereken testvére, Marcos jobb idõt ért el nála, és 38 másodpercces elõnnyel az elsõ helyen érkezett be a célba (késõbb Alejandro 2 perc büntetést is kapott). Az összetettben a sorrend nem változott, Mafei Tomas a „Patronelli-szendvicsben” várja sorsa jobbra fordulását.

Miután Ales Loprais az elmúlt két szakaszon mindig a második helyen végzett, végre sikerült az élre is felküzdenie magát. Élete negyedik Dakaros szakaszgyõzelmét szerezte meg, és egyúttal csökkentette is a különbséget De Rooy-hoz képest, aki a második idõvel ért célba.

A Szalay-Bunkoczi kettõs a 21. idõt érte el a Copiapo-Antofagasta közötti szelektíven, és ezzel összetettben feljött a 35. helyre.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12