LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Antofagasta katalán akcentussal

Annak ellenére, hogy elsõként indult a szakaszon, Marc Coma sikeresen elkerülte a saras részt, ahova nagyon sokan, többek között Cyril Despres is beragadt.

A katalán motoros huszadik szakaszgyõzelmét aratta a Dakaron, és tovább növelte elõnyét az összetettben. Az autóknál egy másik katalán, Nani Roma nyert a szakaszon, de csak öt másodperccel ment jobb idõt Robby Gordonnál.

A 477 kilométeres szelektív Copiapo és Antofagasta között nem kezdõdött jól Marc Coma számára, aki elsõként indult a szakaszon. Vétett egy kisebb navigációs hibát az elején, de aztán minden megváltozott a 11. kilométernél. A katalán motoros szerencsésen elkerült egy saras részt (illetve valamennyire belement, de gyorsan ki is tudott jönni belõle), viszont a mögötte érkezõk beleragadtak. Cyril Despres és Paulo Goncalves is értékes perceket hagyott ott, mire folytatni tudta a versenyt. Végül Coma – idén már negyedszer – a legjobb idõvel ért be a célba, 7 perccel Ruben Faría és 8 perc 44 másodperccel Helder Rodrigues elõtt.

Az elsõ hét motoros célba érkezését követõen a felügyelõ testület megvizsgálta az esetet, és úgy döntött, hogy módosítja az útvonalat. A saras részen addig átment versenyzõk, így Coma Despres, Goncalves, Rodrigues, Farrés, Güell, Ullevalseter és Casteu idõjóváírást kapott, így az elsõ helyen célba ért Marc Coma elõnye 1 perc 26 másodpercre redukálódott Cyril Despres-hez képest.

Roma megverte Gordont a négykerekûek versenyében, pedig az amerikai pilóta már azt hitte, meglesz az elsõ idei szakaszgyõzelme. Egészen Nani célba éréséig így is volt, de aztán a katalán megjött, és 5 másodperccel megjavította Gordon idejét. A Hummeres versenyzõ azért feljött az összetettben a második helyre, már csak 7 perc 36 másodperc választja el Stephane Peterhansel-tõl, aki defektet kapott harminc kilométerrel a cél elõtt. A nyolcadik szakasz nem volt túl szerencsés Nasser Al-Attiyah számára, ugyanis szinte végig technikai gondokkal küszködött. A katari versenyzõ az elsõ helyrõl rajtolt el reggel, és nagyon sokszor megállt a szakaszon többek között gumi- és ékszíjgondok miatt. Annak ellenére, hogy amikor ment, végig állt a gázon, a címvédõ 8 perccel rosszabb idõt ért el Roma-nál, hátránya az összetettben már 45 perc 25 másodperc a hatodik helyen.

A quadosoknál Alejandro Patronelli az elsõ három ellenõrzõ pontnál is végig vezetett, de az utolsó kilométereken testvére, Marcos jobb idõt ért el nála, és 38 másodpercces elõnnyel az elsõ helyen érkezett be a célba (késõbb Alejandro 2 perc büntetést is kapott). Az összetettben a sorrend nem változott, Mafei Tomas a „Patronelli-szendvicsben” várja sorsa jobbra fordulását.

Miután Ales Loprais az elmúlt két szakaszon mindig a második helyen végzett, végre sikerült az élre is felküzdenie magát. Élete negyedik Dakaros szakaszgyõzelmét szerezte meg, és egyúttal csökkentette is a különbséget De Rooy-hoz képest, aki a második idõvel ért célba.

A Szalay-Bunkoczi kettõs a 21. idõt érte el a Copiapo-Antofagasta közötti szelektíven, és ezzel összetettben feljött a 35. helyre.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02