LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Átrendezõdés

Úgy tûnik, a szervezõknek bevált a jóslata, a mai szakasz tényleg mostoha módon bánt a Dakar Rally versenyzõivel és valóban átrajzolta a ranglistát. Az autósoknál élen járó Carlos Sainz (VW) elveszítette vezetõ pozícióját egy hatalmas borulás miatt, így helyét átvette a quatari versenyzõ, Nasser Al-Attiyah (BMW). Ám más is borult, a francia Stéphane Peterhansel (Mitsubish), és annyira megtörte az autó hûtõjét, hogy a nap végi nyilatkoztában a küzdelem feladását fontolgatta. Nem tudni egyelõre, hogy ezt elkeseredésében mondta-e, vagy tényleg javíthatatlan a jármû, de ha így van, Mr. Dakar elesett attól a lehetõségtõl, hogy tizedszer is megnyerje a világ legnehezebb tereprali viadalát.

Volt még két olyan versenyzõje a nemzetközi mezõnynek, akik tûzeset miatt estek ki a versenybõl. A francia, 2008-as WTCC bajnok Yvan Muller (SMG), aki buggyjával egyedül vágott neki a viadalnak, a mai szakasz 40. km-énél feladta a küzdelmet, mikor a portugál Elisabete Jacinto (MAN) kamionjával ütközött és autója kigyulladt. A tegnapi összetett 14. helyezett Christian Lavieille és Jean-Paul Forthomme Dessoude-prototype típusú versenyautója pedig kigyulladt 20 kilométerre a céltól. A párosnak nem sikerült megfékeznie a lángokat, autójuk porrá égett. Szerencsére egyik baleset során sem sérült meg senki.

Szalayéknak ma az eddigiekhez képest „nyugodt” napjuk volt, az utolsó mutatványuk, ami izgalomban tartotta a szurkolókat, a tegnapi több órás veszteglés volt a pályán, de a megmenekülésük sorsszerû volt és bravúros, végül összetettben az 51. pozícióig csúsztak vissza.  Ám ezzel az Opel Antara RR legénysége túllépte a maximális idõt és kerek 4 óra büntetést szabott ki rájuk a versenybizottság, amit az abszolút idõ egyelõre nem tartalmaz, mert reggel kapták, így csak a mai eredményüknél látszik majd.  De mivel még igen kevesen értek be az utolsó nagy, pokoli ásást követõen, egyelõre még nem gyûlt össze annyi autó, hogy viszonyítani lehessen.

Mióta a csapat versenykamionjának leállt a motorja és a Darázsi-Bahor-Kis trió adta háttértámogatására már nem számíthatnak a Szalay Dakar Team egységei, azóta minden nap tövig rágjuk a körmünket, hogy ne érje õket baj a pályán. Vagy ha már éri, hát semmiképp se olyan technikai akadály legyen, amit õk az autókban található szerszámokkal nem tudnak helyben megjavítani. Bár a Daniel Saskin-Damir Bruner horvát párosunk még a pályán van, utoljára a CP1 idõellenõrzõ pontnál kaptunk róluk hírt, ahol a 99. idõvel értek át. Ez azt jelenti, hogy lassan, de biztosan haladnak elõre az óriási homokozóban. 

A nap legjobb magyar eredményét a Palik László-Darázsi Gábor autós páros teljesítette, akik a napi szakaszon a 17. idõt autózva összetettben elõre lavíroztak a 15. helyre. Palik segítsége, a Szaller Zoltán vezette versenykamion szintén remekül helyt áll a viadalon, még ugyan 20 km-t meg kell tennie a szakaszon, az utolsó ellenõrzõponton a 15. helyen haladt át. A harmadik magyar autós egység, a Liszi László-Fenesi József páros utolsó idejét a CP1-nél rögzítették, ahol a 103. helyen tartózkodtak.

Holnapra egy 625 km-es etapot írtak ki a program szerint, melyben viszonylag rövid, összesen 395 km lesz a mért szakasz hossza, ami 60 km-es dûnesorral kezdõdik, és végtelen számú elágazás tarkítja majd.  A szakasz második fele már könnyebb lesz, és mire Mendozába érnek a versenyzõk, el is jutnak az Andok hegység lábához. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27