LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Az a fránya defekt!
Hõség volt – pokoli. Meg küzdelem – késhegyre menõ. Ahogy azt az utóbbi idõben már megszokhattuk a tereprali országos bajnokságon, amelynek rettenetesen sûrû a mezõnye.


Ezen a hét végén Gyulán vitézkednek a legjobbjaink, s az eredmények azt mutatják, ugyancsak kitesznek magukért. Annak ellenére, hogy az autóban 45-50 Celsius-fokig is felkúszik a hõmérõ higanyszála, vagyis a versenyzõkrõl patakokban ömlik a víz, amibe meg jól beleragad a por. Ez azonban egyáltalán nem érdekli õket, legalábbis a szelektív szakaszok elejétõl a végéig biztosan nem. 
Ha a gyõzelemért küzdenek, akkor meg pláne nem. Márpedig a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs ezt tette – egészen a szombati utolsó szelektív szakaszig, amikor támadt egy kis kalamajka. 
„Egész nap jól alakultak a dolgaink, hárman voltunk néhány másodpercen belül Fazekas Karcsi, Zapletal és mi. Aztán az utolsó szakasz tizedik kilométerénél kaptunk egy defektet. Muszáj volt kicserélni a lyukas kereket, ellenkezõ esetben nagyobb károkat okozhatott volna az autóban. Sokba került, veszítettünk három percet, de nem adjuk fel, küzdünk, hiszen az ellenfelekkel ez ugyanúgy megtörténhet, mint velünk” – mondta az Opel Dakar Team pilótája, akinek van oka a bizakodásra, hiszen az utóbbi három esztendõben nem talált legyõzõre a gyulai pályákon. 
S hogy milyenek a szakaszok? 
„Rettenetesen gyorsak. Kanyar, aztán padlógáz, megint kanyar, megint padlógáz, igazi bátorságpróba. Amúgy a mai összes szakaszon voltak kalandjaink, túlcsúszás, visszafordulás, de nagyon élveztük a száguldást, nagyon jól ráéreztünk a ritmusra” – folytatta Szalay, akinek 3 perc 5 másodperces hátrányt kellene ledolgoznia az újabb futamgyõzelemhez.  

Az Opel Dakar Team másik párosa, Apáthy Zoltán és Erõs Gábor lassú lefolyású szívinfarktust hordott ki lábon (pardon négy keréken) egy bátor õzike miatt, de szerencsésen megúszta a randevút, s a 12. helyrõl várja a folytatást. 
„Kalandos napunk volt: egyszer orra estünk, mert nem vettem észre egy gödröt, belementem és megdobott, utána meg, amikor az erdõ mellett mentünk, kiugrott elénk egy õzike. Nem voltunk nagyon közel, csak féltünk, hogy jön mögötte a kis családja és felborít minket. De szerencsére egyedül volt, megúszta õ is, mi is. Ami a pályákat illeti, a mi autónk nem egy erõgép, szóval nekünk nem kedvez, hogy ilyen gyorsak, de ezen változtatni úgysem lehet, megyünk, ahogy tudunk” – mondta Apáthy Zoltán. 

A Gyulai Várfürdõ-kupa vasárnap 4 szelektív szakasszal ér véget. 


GYULAI VÁRFÜRDÕ-KUPA, AZ OB 4. FUTAMA
Abszolút sorrend 6 szelektív szakasz után: 1. Fazekas Károly, Horn Albert (4×4 Off Road Club, BMW X5) 1:52:16, 2. Zapletal, Marton (cseh, lengyel, Hummer) 9 másodperc hátrány, 3. Szalay, Bunkoczi (Opel Dakar Team, Opel Antara RR) 3:05 perc hátrány, …12. Apáthy, Erõs (Opel Dakar Team, Nissan Pickup) 22:55 p h. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12