LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Az idõjárás megint „közbeszólt”
Szalay Balázs mérges volt. Pedig alapvetõen nyugodt ember hírében áll. De a történtek kihozták a sodrából, hiszen immár másodszor esett meg az idei verseny során, hogy jó pozícióban volt, amikor a rendezõk félbeszakították a versenyt. 

A Dakar-rali 11. szakaszán, La Rioja és Fiambalá között éppenséggel azért, mert az esõzések miatt rengeteg víz zúdult a kiszáradt folyómedrekbe, a folyók megáradtak, és félõ volt, a mezõny képtelen lesz átkelni rajta. A motorosok még átjutottak, de a víz szintje percrõl percre emelkedett, így félbeszakították a versenyt. Az Opel Dakar Team kettõse, Szalay Balázs és Bunkoczi László addigra már túl volt az elsõ ellenõrzõ ponton – méghozzá a huszadik helyen. 

„Mérges vagyok! Telnek a napok és nincs lehetõségünk a javításra, mert mindig történik valami – mondta az Opel Mokka pilótája. – Pedig jó kis szakasz volt. Az elején homokos, tele kövekkel, amelyek olykor koppantak az autó alján, aztán óriási homokos feljáró következett, amelyen gond nélkül feljutottunk, sõt, még elõztünk is. Aztán következtek a fehér homokos dûnék, amelyek azonban nem voltak annyira veszélyesek…”
Ami a vizes akadályokat illeti: az Opel-páros négyszer kelt át folyón, s ebbõl egy volt rizikós, de az is csak azért, mert nem tudták, mi vár rájuk. 

„Lavieille már ott állt a folyóban, amikor mi odaértünk. Azt a megoldást választotta, hogy belegázolt a vízbe, megnézni, milyen mély. Amikor azt láttuk, hogy combig ér, mi belehajtottunk, de a másik oldalon megvártuk õt, hogy a szívességért cserébe, hogy helyettünk is vizes lett, segítsünk, ha esetleg bajba kerülne. De nem szorult segítségre” – mondta Bunkoczi László. 

A CP1 után az itiner szerint gyorsabb rész következett volna, ám erre már nem volt lehetõség, mert ott álltak a szervezõk és visszafordították Szalayékat – is. A felügyelõ testület hosszasan tanácskozott azzal kapcsolatban, miként értékelje a szakaszt, és végül úgy döntött, mindenkinek a CP1-nél elért idejét veszi figyelembe (ami a szakaszon 20. helyet jelent Szalayéknak), és aki nem érte el ezt a pontot, az a legutolsó célba érkezõ idejét kapja meg. Az utolsó célba érkezõ a szakaszon a 23. pozícióban érkezõ Stephan Schott volt, a német Mini-pilóta, aki egy nappal korábban hátulról belerohant Szalayék autójába. Mégsem az õ idejét kapta a mezõny hanem Christian Lavieille-ét, aki 1:13:25 óra alatt teljesítette a távot a 21. helyen. 


S bár hivatalos eredmény egyelõre nincs, mindez azt jelenti, hogy Szalayék egy helyet elõrébb jöttek az összetettben, vagyis a 25. pozícióból várják a folytatást. 

Ami a kamionos mezõnyt illeti, ott 13 versenyjármû hagyta el a CP1-et, úgyhogy a 13. eddig az összetett második helyén álló Kolomy idejét kapják meg a többiek, köztük a Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert trió is. 

„Minket már a harmincadik kilométernél visszafordítottak, úgyhogy semmit sem láttunk a veszélyekbõl. Csodálkoztunk, de ismerjük ezt a szakaszt, tudjuk, hogy itt akár egy perc alatt is elkezdhet dõlni a hegyekbõl a víz” – mondta Darázsi. 

A verseny csütörtökön Chilében folytatódik. 


Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22