LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Az idõjárás megint „közbeszólt”
Szalay Balázs mérges volt. Pedig alapvetõen nyugodt ember hírében áll. De a történtek kihozták a sodrából, hiszen immár másodszor esett meg az idei verseny során, hogy jó pozícióban volt, amikor a rendezõk félbeszakították a versenyt. 

A Dakar-rali 11. szakaszán, La Rioja és Fiambalá között éppenséggel azért, mert az esõzések miatt rengeteg víz zúdult a kiszáradt folyómedrekbe, a folyók megáradtak, és félõ volt, a mezõny képtelen lesz átkelni rajta. A motorosok még átjutottak, de a víz szintje percrõl percre emelkedett, így félbeszakították a versenyt. Az Opel Dakar Team kettõse, Szalay Balázs és Bunkoczi László addigra már túl volt az elsõ ellenõrzõ ponton – méghozzá a huszadik helyen. 

„Mérges vagyok! Telnek a napok és nincs lehetõségünk a javításra, mert mindig történik valami – mondta az Opel Mokka pilótája. – Pedig jó kis szakasz volt. Az elején homokos, tele kövekkel, amelyek olykor koppantak az autó alján, aztán óriási homokos feljáró következett, amelyen gond nélkül feljutottunk, sõt, még elõztünk is. Aztán következtek a fehér homokos dûnék, amelyek azonban nem voltak annyira veszélyesek…”
Ami a vizes akadályokat illeti: az Opel-páros négyszer kelt át folyón, s ebbõl egy volt rizikós, de az is csak azért, mert nem tudták, mi vár rájuk. 

„Lavieille már ott állt a folyóban, amikor mi odaértünk. Azt a megoldást választotta, hogy belegázolt a vízbe, megnézni, milyen mély. Amikor azt láttuk, hogy combig ér, mi belehajtottunk, de a másik oldalon megvártuk õt, hogy a szívességért cserébe, hogy helyettünk is vizes lett, segítsünk, ha esetleg bajba kerülne. De nem szorult segítségre” – mondta Bunkoczi László. 

A CP1 után az itiner szerint gyorsabb rész következett volna, ám erre már nem volt lehetõség, mert ott álltak a szervezõk és visszafordították Szalayékat – is. A felügyelõ testület hosszasan tanácskozott azzal kapcsolatban, miként értékelje a szakaszt, és végül úgy döntött, mindenkinek a CP1-nél elért idejét veszi figyelembe (ami a szakaszon 20. helyet jelent Szalayéknak), és aki nem érte el ezt a pontot, az a legutolsó célba érkezõ idejét kapja meg. Az utolsó célba érkezõ a szakaszon a 23. pozícióban érkezõ Stephan Schott volt, a német Mini-pilóta, aki egy nappal korábban hátulról belerohant Szalayék autójába. Mégsem az õ idejét kapta a mezõny hanem Christian Lavieille-ét, aki 1:13:25 óra alatt teljesítette a távot a 21. helyen. 


S bár hivatalos eredmény egyelõre nincs, mindez azt jelenti, hogy Szalayék egy helyet elõrébb jöttek az összetettben, vagyis a 25. pozícióból várják a folytatást. 

Ami a kamionos mezõnyt illeti, ott 13 versenyjármû hagyta el a CP1-et, úgyhogy a 13. eddig az összetett második helyén álló Kolomy idejét kapják meg a többiek, köztük a Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert trió is. 

„Minket már a harmincadik kilométernél visszafordítottak, úgyhogy semmit sem láttunk a veszélyekbõl. Csodálkoztunk, de ismerjük ezt a szakaszt, tudjuk, hogy itt akár egy perc alatt is elkezdhet dõlni a hegyekbõl a víz” – mondta Darázsi. 

A verseny csütörtökön Chilében folytatódik. 


Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07