LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Az idõjárás megint „közbeszólt”
Szalay Balázs mérges volt. Pedig alapvetõen nyugodt ember hírében áll. De a történtek kihozták a sodrából, hiszen immár másodszor esett meg az idei verseny során, hogy jó pozícióban volt, amikor a rendezõk félbeszakították a versenyt. 

A Dakar-rali 11. szakaszán, La Rioja és Fiambalá között éppenséggel azért, mert az esõzések miatt rengeteg víz zúdult a kiszáradt folyómedrekbe, a folyók megáradtak, és félõ volt, a mezõny képtelen lesz átkelni rajta. A motorosok még átjutottak, de a víz szintje percrõl percre emelkedett, így félbeszakították a versenyt. Az Opel Dakar Team kettõse, Szalay Balázs és Bunkoczi László addigra már túl volt az elsõ ellenõrzõ ponton – méghozzá a huszadik helyen. 

„Mérges vagyok! Telnek a napok és nincs lehetõségünk a javításra, mert mindig történik valami – mondta az Opel Mokka pilótája. – Pedig jó kis szakasz volt. Az elején homokos, tele kövekkel, amelyek olykor koppantak az autó alján, aztán óriási homokos feljáró következett, amelyen gond nélkül feljutottunk, sõt, még elõztünk is. Aztán következtek a fehér homokos dûnék, amelyek azonban nem voltak annyira veszélyesek…”
Ami a vizes akadályokat illeti: az Opel-páros négyszer kelt át folyón, s ebbõl egy volt rizikós, de az is csak azért, mert nem tudták, mi vár rájuk. 

„Lavieille már ott állt a folyóban, amikor mi odaértünk. Azt a megoldást választotta, hogy belegázolt a vízbe, megnézni, milyen mély. Amikor azt láttuk, hogy combig ér, mi belehajtottunk, de a másik oldalon megvártuk õt, hogy a szívességért cserébe, hogy helyettünk is vizes lett, segítsünk, ha esetleg bajba kerülne. De nem szorult segítségre” – mondta Bunkoczi László. 

A CP1 után az itiner szerint gyorsabb rész következett volna, ám erre már nem volt lehetõség, mert ott álltak a szervezõk és visszafordították Szalayékat – is. A felügyelõ testület hosszasan tanácskozott azzal kapcsolatban, miként értékelje a szakaszt, és végül úgy döntött, mindenkinek a CP1-nél elért idejét veszi figyelembe (ami a szakaszon 20. helyet jelent Szalayéknak), és aki nem érte el ezt a pontot, az a legutolsó célba érkezõ idejét kapja meg. Az utolsó célba érkezõ a szakaszon a 23. pozícióban érkezõ Stephan Schott volt, a német Mini-pilóta, aki egy nappal korábban hátulról belerohant Szalayék autójába. Mégsem az õ idejét kapta a mezõny hanem Christian Lavieille-ét, aki 1:13:25 óra alatt teljesítette a távot a 21. helyen. 


S bár hivatalos eredmény egyelõre nincs, mindez azt jelenti, hogy Szalayék egy helyet elõrébb jöttek az összetettben, vagyis a 25. pozícióból várják a folytatást. 

Ami a kamionos mezõnyt illeti, ott 13 versenyjármû hagyta el a CP1-et, úgyhogy a 13. eddig az összetett második helyén álló Kolomy idejét kapják meg a többiek, köztük a Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert trió is. 

„Minket már a harmincadik kilométernél visszafordítottak, úgyhogy semmit sem láttunk a veszélyekbõl. Csodálkoztunk, de ismerjük ezt a szakaszt, tudjuk, hogy itt akár egy perc alatt is elkezdhet dõlni a hegyekbõl a víz” – mondta Darázsi. 

A verseny csütörtökön Chilében folytatódik. 


Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27