LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Bahor Bea is benevez a Dakarra

Ma tartotta a Szalay Dakar Team a belvárosi Sir Lancelot étteremben az elsõ sajtótájékoztatóját a közeledõ 2009-es Dakar Rallyról, mely rendhagyó módon, Afrikát elhagyva Argentínában és Chilében kap otthont.

A Szalay Dakar Team ismét meglepetéssel rukkolt elõ, bemutatta az elsõ magyar nõi Dakar versenyzõt, méghozzá az abszolút magyar ralibajnok Bahor Bea személyében, akit az autósport kedvelõi a WRC-bõl ismerhetnek. Bea elsõ ízben a Central Europe Rallyn csatlakozott csapatunkhoz, az MAN versenykamion navigátoraként segített Darázsi Zsoltnak. Bea nagyon örült a felkérésnek, és bár csak sejtései vannak arról, hogy mi vár rá januárban, nagyon várja már a dél-amerikai sivatagi száguldást.

A csapatfõnök Szalay Balázs elmondta, hogy a tizedik Dakarjára készülve nem bánja, hogy egy kicsit elszakadnak Afrikától, mert a nagy gyári csapatok évközben is oda járnak tesztelni és ezáltal jóval nagyobb gyakorlatra tesznek szert, mint a többi pilóta és a helyismeretüknek köszönhetõen így már a rajnál több esélyük van a jobb eredmények megszerzésére, mint a félprofi, vagy amatõr versenyzõknek.Azonban Dél-Amerika távol is van, a többnyire európai mezõny számára ismeretlennek számítanak az ottani viszonyok, így akár izgalmasabbá is válhat a verseny, mert mindenki egyenlõ eséllyel indulhat a futamon. Szalay például nagyon szeret homokban versenyezni, jobban, mint a köves és rázós utakon, és egyelõre csak hallomásból ismeri az ottani hatalmas dûnéket, reméli, hogy elõnyükre válik az elmúlt tíz év homokozása. Arra mindenképp számítanak, hogy elviselhetetlenül meleg lesz az argentín nyár és a hatalmas magassági különbségek is megterhelõek lesznek, amik a verseny útvonalát jellemzik. Beszélt pár szóban arról is, hogy a csapat ezen a Dakaron vesz részt elõször két versenyautóval, ezáltal a szervizeseknek többet kell majd szerelniük, illetve több alkatrészt kellett legyártatni elõre.A szervizcsapat azonban a gazdasági helyzet miatt csökkent, így a verseny idején hat fõnek kell megküzdenie a feladatokkal, hiszen a kamionokban a szabályok három fõt engedélyeznek.

A versenyt nagyon jól összerakták a szervezõk, a 9574 km összhosszúságú verseny 5652 km hosszú szelektív szakaszt tartogat a mezõny számára, amely a nevezési listák szerint 235 motoros, 30 quados, 195 autós és 85 kamionos egységbõl áll majd. Sajnos a 2009-es Dakarra kevés magyar versenyzõ adta le a nevezését, Szalayékon kívül elindul még Palik László és Liszi László, valamint a két kamionos egység Szaller Zoltán és Darázsi Zsolt vezetésével, illetve egy magyar motoros Dési János személyében.

A következõ Dakarra is készül már Szalay Balázs, tervei szerint három, vagy akár négy autóval állítja rajthoz a csapatát a 2010-es versenyen.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02