LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Bolíviai pályabejárás: Meglepetés, meglepetés!
Kulcsmomentumok

 Sport szempontból különleges, homokos területeket fedezhet fel a 2017-es Dakar-rali mezõnye Bolíviában
 A maratoni szakaszok döntõ fontosságúak lesznek, és különbséget kovácsolnak az indulók között
 A navigációs képességek kifizetõdnek majd a változtatások és új eszközök által

Huszonhét napot töltött el Bolíviában Marc Coma és a pályabejáró csapat, hogy feltérképezze a pályákat a januári Dakar-ralira – s most, hogy végzett, részben felfedte, mi vár a versenyzõkre. Felfedezés, különbözõ akadályok leküzdése, kalandok, és váratlan helyzetek – erre kell felkészülni a kihívásokkal teli út során. 
Sok-sok meglepetés…
Az egyik cél: a kiszámíthatatlanság. Merész és meglepõ útvonalat jelöltek ki a rendezõk a bolíviai öt szakaszra. „A versenyzõk meglepõdnek majd a tájon és azon, hogy milyen nehéz tereppel találják majd szembe magukat Bolíviában – nyilatkozta a Dakar sportigazgatója, Marc Coma. – Közösen új tájakat fedezünk fel Bolíviában – pedig az Uyuni régióról mindenki azt hitte, tökéletesen ismeri az elmúlt három verseny alapján.”Homok 
Összesen hat nap zajlik majd homokos területeken, amelyek az afrikai szakaszokat idézik – s ezek egy részét a bolíviai területen teljesíti majd a Dakar-mezõny. 
Off road
A homokos területek mellett elõkerültek rég elfeledett pályák, hatalmas off road-szakaszok, amelyek elõtérbe helyezik majd a navigátorok éles eszét.
Hosszú szakaszok
Jó néhány mért szakasz hosszabb 450 kilométeresnél, és van egy 620 kilométeres, amely minden kétséget kizáróan a 2017-es viadal egyik fénypontja lesz. 
Maratoni szakaszok…
Uyuni városa látja majd vendégül a maratoni szakasz során beiktatott tábort – 3200 méterrel a tengerszint felett, minden kategóriában. A szervizcsapat nélkül maradt versenyzõk itt végezhetik el a szükséges javításokat (egymásnak segítve), s ellenõrizhetik jármûveiket a maratoni szakasz második része elõtt – vagyis hatalmas „mûhelymunkára” van kilátás, amelyben a versenyzõk magukra vannak utalva. 
A nyitó hét során egy teljesen új típusú maratoni szakasz vár a mezõnyre, amely a kategóriák éllovasait is kihívás elé állítja – ennek részleteirõl azonban csak november 23-án, a verseny párizsi sajtótájékoztatóján számolnak be a rendezõk. 
Még különlegesebb navigáció 
A hagyományos Dakar-navigációs eszközök (GPS) használatát korlátozzák, méghozzá úgy, hogy néhány funkciót tiltanak. A WPC-t (vagyis a Way Point ellenõrzést) sikeresen tesztelték a Dakar-széria afrikai versenyén, a májusi Merzouga-ralin, ezt használják majd a Dakaron is. A navigátorok számára mindez azt jelenti, hogy az útvonalat még pontosabban be kell tartani, vagyis a navigációnak sokkal precízebbnek kell lennie. A 2017-es, merésznek, nehéznek és meglepõnek ígérkezõ Dakar-rali útvonalának további részleteit november 23-án osztják meg a szervezõk a nagyközönséggel. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalayék a hetedik helyen
Két hosszú, sivatagi szakaszt teljesített a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a jordán világkupa-futam pénteki napján: az Opel Dakar Team párosa a hetedik helyről várja a zárónapot.   Forró, nehéz, idegőrlő napjuk volt a versenyzőknek a jordán világkupa-futam péntekjén. Egy 211 és egy 80 kilométeres szakaszt kellett teljesíteniük a Wadi Rumban. Egyfelől gyönyörű tájakon autóztak, […]
Olvasd tovább
2019-09-20
Bemelegítettek! 
Aqaba belvárosában, egy három kilométeres, homokos, csúszkálós, két ugratóval izgalmassá tett prológgal kezdődött el a jordániai világkupa futam, amelyen egyedüli magyar párosként áll rajthoz a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.    Az Opel Dakar Team párosa szerdán még a verseny rendezői által szervezett kiránduláson vett részt, amelynek keretében megnézte a világ egyik csodáját, a rózsaszín […]
Olvasd tovább
2019-09-19
Irány a Mars!
Baja a Marson – így nevezik a hétvégén tartandó sprint tereprali világkupa-futamot, amelyen rajthoz áll a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.  A magyar párosnak különleges kötődése van a helyszínhez, hiszen az Opel Dakar Team építette azt a marsjárót, amely szerepelt a Matt Damon főszereplésével leforgatott Mentőexpedíció című mozifilmben, így az a furcsa helyzet állt elő, […]
Olvasd tovább
2019-09-16