LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Bolíviai pályabejárás: Meglepetés, meglepetés!
Kulcsmomentumok

 Sport szempontból különleges, homokos területeket fedezhet fel a 2017-es Dakar-rali mezõnye Bolíviában
 A maratoni szakaszok döntõ fontosságúak lesznek, és különbséget kovácsolnak az indulók között
 A navigációs képességek kifizetõdnek majd a változtatások és új eszközök által

Huszonhét napot töltött el Bolíviában Marc Coma és a pályabejáró csapat, hogy feltérképezze a pályákat a januári Dakar-ralira – s most, hogy végzett, részben felfedte, mi vár a versenyzõkre. Felfedezés, különbözõ akadályok leküzdése, kalandok, és váratlan helyzetek – erre kell felkészülni a kihívásokkal teli út során. 
Sok-sok meglepetés…
Az egyik cél: a kiszámíthatatlanság. Merész és meglepõ útvonalat jelöltek ki a rendezõk a bolíviai öt szakaszra. „A versenyzõk meglepõdnek majd a tájon és azon, hogy milyen nehéz tereppel találják majd szembe magukat Bolíviában – nyilatkozta a Dakar sportigazgatója, Marc Coma. – Közösen új tájakat fedezünk fel Bolíviában – pedig az Uyuni régióról mindenki azt hitte, tökéletesen ismeri az elmúlt három verseny alapján.”Homok 
Összesen hat nap zajlik majd homokos területeken, amelyek az afrikai szakaszokat idézik – s ezek egy részét a bolíviai területen teljesíti majd a Dakar-mezõny. 
Off road
A homokos területek mellett elõkerültek rég elfeledett pályák, hatalmas off road-szakaszok, amelyek elõtérbe helyezik majd a navigátorok éles eszét.
Hosszú szakaszok
Jó néhány mért szakasz hosszabb 450 kilométeresnél, és van egy 620 kilométeres, amely minden kétséget kizáróan a 2017-es viadal egyik fénypontja lesz. 
Maratoni szakaszok…
Uyuni városa látja majd vendégül a maratoni szakasz során beiktatott tábort – 3200 méterrel a tengerszint felett, minden kategóriában. A szervizcsapat nélkül maradt versenyzõk itt végezhetik el a szükséges javításokat (egymásnak segítve), s ellenõrizhetik jármûveiket a maratoni szakasz második része elõtt – vagyis hatalmas „mûhelymunkára” van kilátás, amelyben a versenyzõk magukra vannak utalva. 
A nyitó hét során egy teljesen új típusú maratoni szakasz vár a mezõnyre, amely a kategóriák éllovasait is kihívás elé állítja – ennek részleteirõl azonban csak november 23-án, a verseny párizsi sajtótájékoztatóján számolnak be a rendezõk. 
Még különlegesebb navigáció 
A hagyományos Dakar-navigációs eszközök (GPS) használatát korlátozzák, méghozzá úgy, hogy néhány funkciót tiltanak. A WPC-t (vagyis a Way Point ellenõrzést) sikeresen tesztelték a Dakar-széria afrikai versenyén, a májusi Merzouga-ralin, ezt használják majd a Dakaron is. A navigátorok számára mindez azt jelenti, hogy az útvonalat még pontosabban be kell tartani, vagyis a navigációnak sokkal precízebbnek kell lennie. A 2017-es, merésznek, nehéznek és meglepõnek ígérkezõ Dakar-rali útvonalának további részleteit november 23-án osztják meg a szervezõk a nagyközönséggel. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27