LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Csak a hajrá van hátra

A véghajrájához érkezett a Dakar-rali, s az éllovasok közül most már mindegyik „csak túl akarja élni”. Hiszen ott állnak a gyõzelem kapujában, csak be kell lépni rajta, s a szombati, 190 kilométeres szakaszon elvileg már nem történhet semmi tragikus.

Na jó, a Dakaron bármi megtörténhet, de az utolsó, rövid szelektíven elveszteni egy versenyt saját hibából egyszerûen tilos. (A technikai hiba az más, de ha eddig nem volt, most miért lenne…?)
Szóval Nasser Al Attiyah az elsõ, Marc Coma a harmadik, Vlagyimir Csagin pedig a hetedik Dakar-sikerét szerezheti meg szombaton.
De nézzük, mi történt pénteken, az utolsó hosszú (555 kilométeres) szelektív szakaszon.

Az autósoknál Carlos Sainz aratott még egy szakaszgyõzelmet, amúgy vigaszdíjképpen, ha már az esélyét, hogy a végsõ sikerért küzdjön, csütörtökön elveszítette. S tette mindezt az éjszakai heves esõzések után egy rendkívül trükkös, csúszós, vizesárkokkal tûzdelt szakaszon.
„Jó nap volt, s ez a siker némi elégtételt jelent. A huszonharmadik szakaszgyõzelem nagy dolog, hiszen Stéphane Peterhanselnek is ennyi van, de persze nem ez volt a célunk ezen a versenyen. Viszont ha már holtversenyben vagyunk, holnap dönthetünk…” – mondta Sainz.

Ami „Petert” illeti, számára ez a nap olyan volt, mint a többi a verseny során, vagyis gondokkal teli és meglehetõsen balszerencsés. Megint kapott két defektet, plusz beleesett egy gödörbe, összetörte a hûtõt, amibõl elfolyt a víz.
„Minden nap történt velünk valami rossz. De ha a szerencse nem áll melletted, akkor nem áll melletted. Ennyire egyszerû” – mondta Mr. Dakar, aki azért az utolsó napon is biztosan rálép a gázra, ha másért nem, hát azért, hogy fölényben legyen a szakaszgyõzelmek tekintetében Sainzcal szemben…

És akkor elérkeztünk a Dakar-rali idei fõszereplõjéhez Nasser Al Attiyah-hoz, aki egyenesen élete legnehezebb szakaszának nevezte a péntekit. Nem mintha bármi különös történt volna, egyszerûen csak nagy rajta a nyomás, egyszerûen csak annyira közel van a célhoz, hogy szeretné már elérni, szeretne már túl lenni ezen az egy napon, ami még hátravan.

„Nagyon furcsa érzés, mert nem akarsz hibát elköveti, muszáj koncentrálnod, de azért a ritmust is tartani kell, mivel az is veszélyes, ha kiesel belõle. Azt hiszem, ez volt életem legnehezebb szelektív szakasza. Olykor gyorsan mentünk, máskor meg lassan, mert így tudtam tartani a koncentrációmat, de végül minden rendben volt, gond nélkül befejeztük. Fantasztikus…” – mondta Al Attiyah.
A motorosoknál Cyril Despres mindent megtett, mindent beleadott, de lassan be kellett látnia (s be is látta), hogy ez a hajó bizony elment, hogy Marc Coma alighanem egyenlít és szombattól mindkettejük neve mögött három-három Dakar-gyõzelem áll majd.

„Azért ez még nem a világ vége…” – mondta Despres, mintegy beletörõdõen.
„Már csak 190 kilométer van hátra. Normálisan nem lehet baj, de azért teljesíteni kell ezt a szakaszt is. Még mindig nagyon kell figyelni” – mondta Coma, aki ezek szerint még nem mer örülni, õ is tudja, a verseny csak a célban ér véget.
A kamionosoknál Vlagyimir Csagin nagyon belehúzott a végére: újabb strigula került a neve mellé (már ami a szakaszgyõzelmeket illeti), s ha nem is növelte nagyon (kevesebb, mint egy perccel végzett Firdausz Kabirov elõtt), megtartotta félórás összetettbeli elõnyét. Ennek pedig elégnek kell lennie a hatodik Dakar-gyõzelemhez, ami egyébként rekord lenne a maga nemében.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07