LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Dakar blog – Szalay Balázs az elsõ napról

Furcsa érzés kilenc év folyamatos indulás után itthonról végignézni, hogyan száguldanak barátaim, versenyzõtársaim a Dakaron. Elnézve az elsõ napi képsorokat, látva azt, hogy ugyanúgy bíztatta az argentín nép a versenyzõket, mint tavaly, újból megjött a kedvem, hogy ott kellene lenni. Mióta eldöntöttük, hogy nem indulunk a Dakaron, teljesen nyugodt voltam és nem is izgatott, hogy mások hevesen készülnek a környezõ országokból a Dakarra, mi pedig már a jövõ évi terveinket gondoltuk át.

A Dakar rajtjánál felgyulladt egy motorkerékpár és átéreztem, milyen lehet annak az amatõr motorosnak a helyzete, akivel ez megtörtént, és még számomra is szívszorító volt látni, ahogy füstbe mennek tervei, melyért egy évig dolgozott és készült a Dakar Rallyra. A legtöbb amatõrnek élete álma és vágya az, hogy eljusson a Dakarra és azt teljesíteni tudja. Talán az egyik legrosszabb érzés, hogy a 0. km-nél, egy métert sem versenyezve esik ki a versenybõl.
Vagyis magyarázhatom magamnak, hogy miért jó, hogy nem mentem a Dakarra, de a valóság az, hogy a legszívesebben most ott lennék. Nyomnám a gázpedált és koptatnám a fékbetéteket. Egy asztalnál ülnék a reggelinél Stephane Peterhansellel és Carlos Sainz-al, akiknek hallgatnám véget nem érõ tanácsaikat. Remélem, vége lesz a válságnak, újra fellendül az autóipar és 2011-ben mi is ott leszünk a Dakar rajtjánál.

Kimondottan örülök annak is, hogy sikerült a Dakar Rally tévéközvetítését folytatni a TV2 csatornával és így azok a fanatikus szurkolók, akik végig kísérték és kísérik a versenyt, idén is láthatják a Dakar versenyzõket és azokat a fantasztikus tájakat és sivatagot, ahol a verseny zajlik.

Nagyon nagy meglepetés volt számomra, hogy nem Carlos Sainz, vagy Al-Attiyah nyerte az elsõ szakaszt, mert úgy gondoltam, hogy ez a Volkswageneknek kimondottan jó pálya és õk az esélyesen az elsõ napon. És ha már a BMW nyert, miért nem Peterhansel? De ettõl érdekes a verseny. És akkor ott vannak a motorosok! Shercoval nyert David Casteu, egy olyan motorkerékpárral, aminek a nevét a világ nem is ismeri, max. a triálos versenyzõk, hiszen ez a gyár 1998-ban adta ki elsõ modelljét, de akkor még csak triál motorkerékpárokat gyártott. Mindössze néhány éve álltak rá a tereprali (enduro) motorkerékpárok gyártására, és máris szakaszt nyert! Ezekért a meglepetésekért is érdemes nézni ezt a versenyt.

Sokan mondják, hogy kevesen indultak a Dakaron. Akárhogy nézem, még így is rengetegen. 362 jármû (autó, motor, quad, kamion) az rengeteg versenyzõ. Úgy érzem, a Dakar az még mindig Dakar, legyen az Afrikában, vagy Dél-Amerikában.
Egyedül a kamionoknál maradt a papírforma, ahol nyert Chagin, akiknél természetesen idén is be van építve a szervizkamionba a sörcsapoló berendezés és mindig tipikus orosz vendéglátással invitálják a vendégeket egy jó hideg sörre.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02