LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Dakar blog – Szalay Balázs az elsõ napról

Furcsa érzés kilenc év folyamatos indulás után itthonról végignézni, hogyan száguldanak barátaim, versenyzõtársaim a Dakaron. Elnézve az elsõ napi képsorokat, látva azt, hogy ugyanúgy bíztatta az argentín nép a versenyzõket, mint tavaly, újból megjött a kedvem, hogy ott kellene lenni. Mióta eldöntöttük, hogy nem indulunk a Dakaron, teljesen nyugodt voltam és nem is izgatott, hogy mások hevesen készülnek a környezõ országokból a Dakarra, mi pedig már a jövõ évi terveinket gondoltuk át.

A Dakar rajtjánál felgyulladt egy motorkerékpár és átéreztem, milyen lehet annak az amatõr motorosnak a helyzete, akivel ez megtörtént, és még számomra is szívszorító volt látni, ahogy füstbe mennek tervei, melyért egy évig dolgozott és készült a Dakar Rallyra. A legtöbb amatõrnek élete álma és vágya az, hogy eljusson a Dakarra és azt teljesíteni tudja. Talán az egyik legrosszabb érzés, hogy a 0. km-nél, egy métert sem versenyezve esik ki a versenybõl.
Vagyis magyarázhatom magamnak, hogy miért jó, hogy nem mentem a Dakarra, de a valóság az, hogy a legszívesebben most ott lennék. Nyomnám a gázpedált és koptatnám a fékbetéteket. Egy asztalnál ülnék a reggelinél Stephane Peterhansellel és Carlos Sainz-al, akiknek hallgatnám véget nem érõ tanácsaikat. Remélem, vége lesz a válságnak, újra fellendül az autóipar és 2011-ben mi is ott leszünk a Dakar rajtjánál.

Kimondottan örülök annak is, hogy sikerült a Dakar Rally tévéközvetítését folytatni a TV2 csatornával és így azok a fanatikus szurkolók, akik végig kísérték és kísérik a versenyt, idén is láthatják a Dakar versenyzõket és azokat a fantasztikus tájakat és sivatagot, ahol a verseny zajlik.

Nagyon nagy meglepetés volt számomra, hogy nem Carlos Sainz, vagy Al-Attiyah nyerte az elsõ szakaszt, mert úgy gondoltam, hogy ez a Volkswageneknek kimondottan jó pálya és õk az esélyesen az elsõ napon. És ha már a BMW nyert, miért nem Peterhansel? De ettõl érdekes a verseny. És akkor ott vannak a motorosok! Shercoval nyert David Casteu, egy olyan motorkerékpárral, aminek a nevét a világ nem is ismeri, max. a triálos versenyzõk, hiszen ez a gyár 1998-ban adta ki elsõ modelljét, de akkor még csak triál motorkerékpárokat gyártott. Mindössze néhány éve álltak rá a tereprali (enduro) motorkerékpárok gyártására, és máris szakaszt nyert! Ezekért a meglepetésekért is érdemes nézni ezt a versenyt.

Sokan mondják, hogy kevesen indultak a Dakaron. Akárhogy nézem, még így is rengetegen. 362 jármû (autó, motor, quad, kamion) az rengeteg versenyzõ. Úgy érzem, a Dakar az még mindig Dakar, legyen az Afrikában, vagy Dél-Amerikában.
Egyedül a kamionoknál maradt a papírforma, ahol nyert Chagin, akiknél természetesen idén is be van építve a szervizkamionba a sörcsapoló berendezés és mindig tipikus orosz vendéglátással invitálják a vendégeket egy jó hideg sörre.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27