LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Dakar: irány a tengerpart!

Nehéz terep és dûnék várják a versenyzõket a 2013-as Dakaron, de rögtön az elején a limai tengerpart ad teret egy kis ismerkedésre a motorosoknak, autósoknak és kamionosoknak. A technikai és az adminisztratív gépátvételt ugyanis a Csendes-óceán partján tartják meg, s ugyanott állítják fel a rajtdobogót is.

A 2012-es Dakar-rali hõsei felfedezhették a Plaza de Armast (közvetlenül a perui fõváros szívében) tavaly januárban, csak éppen akkor a cél volt itt, nem pedig a rajt, mint jövõ januárban. Január 2. és 5. között a Dakar-karaván az Eduardo Dibós beachre látogat, a Csendes-óceán partján, s a helyszín érdekessége, hogy a nevét a város egyik polgármesterérõl kapta, aki idõrõl idõre magas is versenyautóba pattant, hogy bizonyítsa gyorsaságát.
A különösen erõs spanyol ízlésrõl tanúskodó Magdalena kerület ad otthont a technikai ellenõrzésnek, a parc fermé-nek és a Dakar-falunak, amely minden évben arra szolgál, hogy a versenyzõk megoszthassák az élményt és a verseny hangulatát a közönséggel.

Január 5-én aztán elrajtol a mezõny, s a Corrillos-ban tartandó ceremóniát követõen kilenc kilométeres felvonulás következik a halászok útján. Az ünnepélyes rajt után pedig kezdõdik az emberpróbáló küzdelem, a harc a természettel, a világ legszárazabb sivatagjával, az Atacamával. A mezõny Peruból elõbb Chilébe száguld át, majd Argentínába, s onnan vissza, hogy a szerencsésebbek Santiagóban átgurulhassanak a céldobogón.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12