LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Despres és Peterhansel egy hajszálra a gyõzelemtõl

Helder Rodrigues elsõ szakaszgyõzelmét aratta az idei Dakaron, de az igazi gyõztes Cyril Despres, aki Coma balszerencséjébõl kovácsolt elõnyt. A forró Pisco-ban, egy nappal a vége elõtt úgy tûnik, minden kategóriában kialakult az elsõ három sorrendje.

Marc Coma az utolsó elõtti napon került bajba, mégpedig a technika ördöge tréfálta meg, de most nagyon csúnyán. A Nazca-Pisco közötti 275 kilométeres szelektív szakasz második felében ugyanis a katalán motorosnak csak negyedik és ötödik fokozata volt a váltóban, és így nagyon nehezen tudott felmászni a dûnékre. A szakaszt Rodrigues nyerte meg, Despres mindössze 47 másodperccel végzett mögötte a második helyen, Coma pedig 12 perc 38 másodperces hátránnyal ért célba. Az utolsó 29 kilométeren azért még mindig lesz min izgulni, mivel a mai teljesítményével Rodrigues akár a második helyre is feljöhet, hiszen csak 24 másodperc választja el ettõl a pozíciótól, amelyet jelenleg Coma birtokol. Viszont még az is elõfordulhat, hogy Coma motort cserél az éjjel, és mivel ez már a második alkalom lesz, 45 perces büntetést fog kapni a felügyelõ testülettõl. Ebben az esetben a spanyol Jordi Viladoms „ölébe hullhat” a dobogó legalsó foka, hiszen jelenleg õ áll az összetettben a negyedik helyen.

Gordon ezúttal túl messzire ment, Roma elásta magát, Peterhansel viszont tovább növelte elõnyét – így lehet összefoglalni a mai nap történéseit az autós kategória élmezõnyében. Robby Gordon az elsõ kilométertõl kezdve nagyon komoly tempót diktált, de mint tudjuk, ilyenkor pont az ellenkezõje történik, mint amit az ember szeretne. Elõször a 182. kilométernél veszített néhány percet, de ettõl csak még idegesebb lett, majd 22 kilométerrel késõbb úgy belefúródott egy dûnébe, hogy 36 percet vesztegelt, mire tovább tudott haladni.

Az a bizonyos 182. kilométer környéke másoknak is gondot okozott, mivel Nani Roma is itt ásott 25 percig, mire csapattársa, Leal dos Santos megérkezett, és kihúzta õt a homokból. A katalán 23 perccel ment rosszabb idõt, mint Peterhansel, de az összetettben megõrizte második pozícióját. A francia minden tudását bevetve óvatosan közlekedett, és az 59. Dakaros szakaszgyõzelmét szerezte meg (minden kategóriát figyelembe véve). A mai második helyezett De Villiers lett, viszont az összetettben olyan nagy a lemaradása, hogy nem tudott elõrébb lépni, maradt a harmadik pozícióban.

A quadosoknál a Patronelli testvérek inkább a biztosra mentek, és nem akartak kockáztatni az utolsó kilométereken, és átadták másoknak a jó helyezéseket. Tomas Maffei idei harmadik gyõzelmét szerezte meg, mögötte pedig Sergio La Fuente érkezett be másodiknak. A kamionoknál az orosz Andrey Karginov másodszor is a legjobb idõvel ért célba, és jelentõs elõnnyel tette mindezt, ugyanis a második helyen André de Azevedo 20 perccel, a harmadik helyen pedig Hans Stacey 22 perccel rosszabb idõvel fejezték be a szakaszt. Összetettben egyik kategóriában sem történt változás, jelenleg Alejandro Patronelli és Gerard De Rooy esélyesek a végsõ gyõzelemre.

Tartott az utolsó hosszú naptól Szalay Balázs és Bunkoczi László, és félelmeik be is igazolódtak. Az utolsó ellenõrzõ ponton még a 12. legjobb idõvel haladtak át, utána viszont úgy beragadtak Isabelle Patissier mögé, aki éppen mélyen elásta magát a homokban, hogy egy órát kellett várniuk, mire a francia versenyzõ tovább tudott haladni.  A páros a 38. helyen ért célba, de azért megõrizte huszadik helyét az abszolútban, viszont csak két perc az elõnyük a mögöttük érkezõ versenyzõvel szemben.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12