LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Éjfélkor a Vörös téren
Az Opel Dakar Team bevette a Vörös teret. Na jó, ez azért talán túlzás, de tény, a csütörtök esti csapatvacsorát követõen a fiúk Szalay Balázs és Bunkoczi László vezetésével felkerekedtek, és körbejárták Moszkva, sõt, talán Oroszország egyik leghíresebb terét.


A GUM (vagyis az állami áruház) teljes fénypompában úszott – az aljában hangulatos kis éttermek, belülrõl pedig… (ez Németh Ottó csapatfõnök délután szerzett tapasztalata) olyan gyönyörû, hogy a világ legelegánsabb áruházai is tiszteleghetnek elõtte. 

A Kreml falát három bástyatorony töri meg – a megvilágítástól ez is sokkal misztikusabbnak néz ki, mint nappal –, a Rettegett Iván által emeltetett ortodox templom, a Vaszilij Blazsennij székesegyház pedig a tér egyik csodája. 
Elõtte már ott áll a rajtdobogó, hiszen szombaton innen indul a világ egyik legnagyobb terepraliversenye, a Selyemút-rali. 
Szalay és Bunkoczi is ezért van itt, de most még van idõ egy kicsit turistáskodni, élvezni a hely hangulatát. Az Opel Antara még úgysem érkezett meg, a különbözõ határokon elidõzött vagy 36 órát, úgyhogy csak pénteken délelõtt futott be a Luzsnyiki stadion parkolójába, ahol a szokásos adminisztratív és technikai ellenõrzést tartják – a magyar páros szombat délelõttre kapott idõpontot. 
Szóval Szalaynak volt egy kis ideje nosztalgiázni a téren, feleleveníteni, hogy az oroszórán tanultak után mekkora élmény volt számára, amikor elõször látta például a Lenin mauzóleumot. 

„Láttam az autóját, a dolgozószobáját, a korábbi cárok koronáját – nagy hatással volt rám az egész. Érdekes most újra itt lenni, gyönyörû az egész, örülök, hogy volt egy kis idõnk szétnézni és megismerkedni egy kicsit az itteni kultúrával. Egy Korcsma Petrovka nevû helyen vacsoráztunk, ahol az összes helyi specialitást felszolgálták – legjobban a kijevi csirke ízlett, no meg a hússal töltött tészta, amelyre hagymát sütöttek és tejföllel szolgálták fel. Hozzá erjesztett kenyérbõl készült kvaszt ittunk, no meg valami málnaszörp-félét.”

A csapat tagjai ezután még összefutottak Dzsudzsák Balázzsal, a labdarúgó azelõtt szakított némi idõt a beszélgetésre, hogy elutazott volna csapata svédországi edzõtáborába. Jól érezte magát a fiúkkal, szó esett autósportról, labdarúgásról, aztán mindenki ment aludni, hiszen reggel dolguk volt. 
Szalayék péntek délelõtt az Opel Oroszország meghívására sajtótájékoztatón vett részt, amelyen a helyi média képviselõi feltehették a kérdéseiket a Dakar-ralit 11 alkalommal megjáró magyar versenyzõnek, a helyi importõr szerencsésebb vendégei kipróbálhatták, milyen érzés az Antara jobb oldali ülésében száguldani. 

Az adminisztratív és technikai ellenõrzés szombaton vár a párosra, amely ezután részt vesz az ünnepélyes rajtceremónián. Hol máshol, mint a Vörös téren?!
Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12