LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Eltévedni nem nehéz

Despres megismételte a 2010-es San Juan-i szakaszgyõzelmét, de a helyismereten kívül a sikerhez kellett az is, hogy Coma eltévedjen. Nani Roma is a napi gyõztesek közé tartozik, ez már a 15. elsõsége a Dakarok történetében.

A magyarok nehéz napon vannak túl, Szalay és Sebestyén egymást segítve tette meg 270 kilométeres szelektív szakaszt.

A teljesítõképesség nem minden a Dakaron, de kétségtelenül sokat számít. A jó eredményhez fejben is ott kell lenni, hiszen egy-egy apró hiba végzetes lehet. Cyril Despres a harmadik, San Rafael és San Juan közötti harmadik szakaszon végig higgadt tudott maradni, és hiba nélkül elsõként ért a célba. A közte és Coma között dúló adok-kapok játék kezd egy ping-pong meccsre hasonlítani, hiszen mindketten a másik hibájából húznak hasznot. A szakaszon is folyamatosan egymást elõzgették, amíg a spanyol el nem vétett egy jelet, és négy kilométeren keresztül az autós/kamionos szakaszon haladt. Mire visszatalált a helyes nyomra, 13 percet veszített, és végül a hetedik helyen ért célba.

A többiek egyelõre még mindent megtesznek, hogy valahogy beavatkozzanak a két nagyágyú csatájába, így tett Vrans Verhoeven is, aki elcsípte a második helyet a nap végén. Az eredmény megnyugtató lehet a holland versenyzõ számára, hiszen az új Sherco megmutatta, hogy mire képes. Harmadikként, mindössze két másodperccel rosszabb idõvel Paulo Goncalves érkezett be a célba.

Az autósoknál sem volt egyértelmû, hogy melyik a jó nyom a köves, száraz terepen. Még Stephane Peterhanselnek sem sikerülhet minden, pedig azok után, hogy a CP1-en még elsõ helyen állt, az utolsó 50 kilométeren (amely állítólag mély fes-fes homok) két defektet is kapott. Több, mint hat perces hátrányt gyûjtött össze csapattársával, Nani Romával szemben, aki a második gyõzelmet szerezte meg az idei Dakaron az X-Raidnek. A német csapat elégedett lehet, hiszen Holowczyc érkezett be másodiknak, és át is vette az elsõ helyet az abszolút értékelésben.

Az elsõ három helyért azért továbbra is nagy a tülekedés, hiszen Robby Gordon mai ötödik helyezésével megerõsítette pozícióját az abszolút második helyen, de nem lehet nyugodt, ugyanis Giniel De Villiers a Toyota Hilux-szal ott lohol a nyomában. A 2009-es Dakar gyõztes csak 1 perc 40 másodperccel van lemaradva Holowczyztól.

A quadosoknál, ahogy az várható volt, a hazai versenyzõk uralják a mezõnyt. Egy újabb argentin quados szerzett szakaszgyõzelmet, Pablo Copetti 5 perc 36 másodperces elõnnyel ért célba Marcos Patronelli elõtt, a harmadik helyen Tomas Maffei végzett. A De Rooy csapat újabb elsõ helyezést gyûjtött be, de ezúttal nem Gerard, hanem Miki Biaison volt az, aki a leggyorsabb idõt érte el. A kétszeres rally világbajnok elsõ alkalommal nyert a Dakaron, a második helyen pedig Artur Ardavichus futott be.

Szalayék Antarája a tegnapi nap után ezúttal is rosszul tûrte a hõséget, és egyelõre a csapat nem találja a megoldást a problémára. A páros a 83. helyen ért célba, az összetettben a 61.helyen állnak. Sebestyén Sándor és Bognár József a T2-es Toyotával egy darabig együtt autózott Szalayékkal, majd a fes-fes homokos részen leszakadt a tapasztaltabb versenyzõktõl, de aztán gond nélkül beérkezett a 121. pozícióban.

(fotó: DPPI)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12