LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Erõs, összetartó, befogadó csapat!
„Összetartó csapat, befogadó közösség, egy kicsit olyanok ezek a fiúk, mint Arthur király legendájában a kiválasztott lovagok, akik mehettek az uralkodóval a csatába. Kiválasztottak, akik helyében sokan lennének szívesen.” Az Opel Dakar Team szervizcsapatát jellemezte így Molnár Szilvia pszichológus, aki néhány alkalommal elbeszélgetett a fiúkkal a Dakar-indulás elõtt.  


Utóbb azt mondta, egy ilyen összeforrott közösség esetében nem is igazán csapatépítésrõl kell beszélni, inkább arra törekedtek, hogy a meglévõ erõforrásokat elõhozzák, s hogy az új embereket (ketten, Kecskés István és Bokros Sándor még sosem indultak a Dakaron, egyikük, Erõs Gábor pedig már indult, de nem ennek a csapatnak a tagjaként) integrálják. Ám ez sem okozott nagy nehézséget, ugyanis a csapat jól mûködik együtt, a közösség befogadó. 

„Számukra talán az lehetett érdekes, hogy egy kicsit kívülrõl tudták nézni a csapatukat, s rájöttek, mennyire sokféleképpen látják a dolgokat. A célunk az volt, hogy mindenki egy kicsit elõremozdítsa magát a Dakarra… – mondta a pszichológus, majd a kérdésre, hogy akkor most nyugodtan indulhatnak-e útnak, azt válaszolta: – Nélkülem is nyugodt szívvel mehettek volna, mert nagyon jól mûködnek együtt.”
S hogy milyennek látták a találkozásokat a fiúk? Egész pontosan a csapat két legrégebbi tagja, a szervizcsapatot irányító Õri Péter és az Opel-csapat versenykamionját vezetõ Darázsi Zsolt? Nos, igencsak hasznosnak. 

Õri Péter: „A rajzos feladatok tetszettek a legjobban, nagyon érdekesek voltak, és az is, hogy kívülrõl nézhettem a csapatunkat. Nagyon összetartóak vagyunk, ezt eddig is tudtam, de most is megmutatkozott, és ez nagyon fontos a Dakaron. Ismerjük egymás nyûgjeit, tudunk egymásnak segíteni, ha az egyik elfárad lelkileg, a másik átsegíti a nehéz pillanatokon. Úgy látom egyébként, hogy az újoncok is bírják majd a kiképzést, de ezt nyilván a Dakar dönti majd el.”

Darázsi Zsolt: „Azért is volt egy kicsit szükség ezekre a találkozókra, mert van a csapatban két újonc és egyalaki, aki nem újonc, csak nálunk a csapatban nem volt még, és Szilvi segített egy kicsit összekovácsolni a csapatot, felkészíteni arra, hogy a lehetõ legkevesebb konfliktushelyzetet kelljen kint megoldani. Mi régi motorosként évek óta járjuk a sivatagot, ismerjük egymás rigolyáit, tudjuk, kinél mire kell vigyázni, nehogy olyat mondjunk, vagy olyat tegyünk, hogy elszakadjon a cérna. Az új fiúknak kell majd beilleszkedni, de megpróbáljuk mindenben segíteni õket, s szerintem menni fog…”

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12