LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Extrém tábor – csak igazán vagányoknak!

Szalay Balázs vagány fickó! Eddig is sejtette ezt, aki ismeri, hiszen csak az igazán bevállalós srácok vágnak neki a világ legnehezebb terepraliversenyének, a Dakar-ralinak. Márpedig az Opel Dakar Team pilótája most készül tizenkettedszer a viadalra.

Ez alkalomból – a felkészülés részeként – a csapatfõnök Németh Ottó extrém táborba invitálta a pilótát, ahol jó néhány, adrenalin-növelõ kalandban lehetett része. Talán mondani sem kell: a csapatfõnök és a terepraliversenyzõ minden „próbatételbe” az elsõk közt vetette bele magát. Pedig akadt néhány igazán durva feladat az Innsbruck melletti táborban! (A navigátor, Bunkoczi László családi elfoglaltság miatt volt kénytelen kihagyni a nem mindennapi kalandot.)
„Raftinggal kezdtünk, utána 2500 méter magasban kiugrottunk egy helikopterbõl. Na ott már a felfelé út is kalandos volt, mert kint kellett ülni az ajtóban, úgyhogy az elején azon gondolkodtam, hogy ha most kiesnék, akkor lenne-e még ideje kinyílni az ernyõnek. Aztán meg már elég magasan voltunk ahhoz, hogy tudtam, kinyílna. Majd kétezerötszáznál egyszer csak gondolkodás nélkül kilökött, aki mögöttem ült. Húszegynéhány másodperces zuhanás után, nyolcszáz méternél nyitottuk az ernyõt, és mondhatom, a szabadesés csodálatos érzés volt” – mondta Szalay.

Kétségtelenül ez volt a legnagyobb kaland a hétvége során, de azért az sem volt semmi, amikor egy viaduktról vetették le magukat, gumikötéllel a lábukon, vagy éppen egy háztetõrõl ugrottak egy hatalmas ballonra, amely a másik oldalon kilõtte az ott állót a vízbe.
A csapatépítés szempontjából nagyon hasznos volt ez a hétvége, mert jó érzés, amikor az ember a másikkal civakodva küzdi le önmagát, hogy kilépjen a mélybe. A Dakar elõtt kellenek az ilyen összetartások” – mondta Szalay, s egyetértett vele Németh Ottó is.

Minden egyes kaland hatalmas élmény volt közösen, szenzációs élmény, hogy le tudtuk gyõzni a saját korlátainkat arra a néhány percre, amikor ki kellett ugrani a helikopterrõl, vagy le a viaduktról. Sok mindent átéltünk már együtt Balázsékkal, de most ismét kiderült, hogy a pilótánk mindent bevállal, elsõként ment a kalandokba, semmire sem mondta, hogy nem. Remek volt az ejtõernyõs ugrás, én azt élveztem a legjobban – a mosoly szinte ráfagyott az arcunkra, s közben fél szemmel néztük, hol jön a másik. Méhecskeruhában, színes ernyõvel. No ezt kipróbálnám még egyszer, talán Chilében, a célba érkezés után adódik rá alkalom” – mondta Németh Ottó, az Opel Dakar Team csapatfõnöke.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12