LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Extrém tábor – csak igazán vagányoknak!

Szalay Balázs vagány fickó! Eddig is sejtette ezt, aki ismeri, hiszen csak az igazán bevállalós srácok vágnak neki a világ legnehezebb terepraliversenyének, a Dakar-ralinak. Márpedig az Opel Dakar Team pilótája most készül tizenkettedszer a viadalra.

Ez alkalomból – a felkészülés részeként – a csapatfõnök Németh Ottó extrém táborba invitálta a pilótát, ahol jó néhány, adrenalin-növelõ kalandban lehetett része. Talán mondani sem kell: a csapatfõnök és a terepraliversenyzõ minden „próbatételbe” az elsõk közt vetette bele magát. Pedig akadt néhány igazán durva feladat az Innsbruck melletti táborban! (A navigátor, Bunkoczi László családi elfoglaltság miatt volt kénytelen kihagyni a nem mindennapi kalandot.)
„Raftinggal kezdtünk, utána 2500 méter magasban kiugrottunk egy helikopterbõl. Na ott már a felfelé út is kalandos volt, mert kint kellett ülni az ajtóban, úgyhogy az elején azon gondolkodtam, hogy ha most kiesnék, akkor lenne-e még ideje kinyílni az ernyõnek. Aztán meg már elég magasan voltunk ahhoz, hogy tudtam, kinyílna. Majd kétezerötszáznál egyszer csak gondolkodás nélkül kilökött, aki mögöttem ült. Húszegynéhány másodperces zuhanás után, nyolcszáz méternél nyitottuk az ernyõt, és mondhatom, a szabadesés csodálatos érzés volt” – mondta Szalay.

Kétségtelenül ez volt a legnagyobb kaland a hétvége során, de azért az sem volt semmi, amikor egy viaduktról vetették le magukat, gumikötéllel a lábukon, vagy éppen egy háztetõrõl ugrottak egy hatalmas ballonra, amely a másik oldalon kilõtte az ott állót a vízbe.
A csapatépítés szempontjából nagyon hasznos volt ez a hétvége, mert jó érzés, amikor az ember a másikkal civakodva küzdi le önmagát, hogy kilépjen a mélybe. A Dakar elõtt kellenek az ilyen összetartások” – mondta Szalay, s egyetértett vele Németh Ottó is.

Minden egyes kaland hatalmas élmény volt közösen, szenzációs élmény, hogy le tudtuk gyõzni a saját korlátainkat arra a néhány percre, amikor ki kellett ugrani a helikopterrõl, vagy le a viaduktról. Sok mindent átéltünk már együtt Balázsékkal, de most ismét kiderült, hogy a pilótánk mindent bevállal, elsõként ment a kalandokba, semmire sem mondta, hogy nem. Remek volt az ejtõernyõs ugrás, én azt élveztem a legjobban – a mosoly szinte ráfagyott az arcunkra, s közben fél szemmel néztük, hol jön a másik. Méhecskeruhában, színes ernyõvel. No ezt kipróbálnám még egyszer, talán Chilében, a célba érkezés után adódik rá alkalom” – mondta Németh Ottó, az Opel Dakar Team csapatfõnöke.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02