LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Fék? Csak módjával!
Szalay Balázs az éles helyzeteket gyakorolta. Az Opel Dakar Team pilótája a Hungaroring vezetéstechnikai centrumában tréningezett szerdán: a Dakar-felkészülésnek ez is egy lépcsõfoka volt – igaz, a százból egy, de azért fontos.  


„A tanpályán szerzett tapasztalatok nagyon hasznosak, én csak úgy adnék jogsit bárkinek is, ha elvégez egy kurzust itt, mert az ilyen típusú pályákon tanítják meg az embert vezetni, kitapasztalja, mikor kell gázt adni, mikor fékezni, hogy éles helyzetekben, csúszós úton miként viselkedik az autó és neki mit kell tennie. De nekem is jól jön a gyakorlás, nem csak a közúton, a versenypályán is fokozza az ember biztonságérzetét, ha extrém körülmények között nem ijed meg, hanem azonnal reagál” – mondta Szalay Balázs, aki januárban a 12. Dakar-raliján áll rajthoz Bunkoczi Lászlóval a jobb elsõ ülésben és egy Opel Mokka volánja mögött.  

S ha már a tesztelésrõl, ha már az extrém körülményekrõl esett szó, megkérdeztük, mit tanácsol Szalay azoknak a tanuló sofõröknek, akik elsõ telükre készülnek, az elsõ havas közlekedésre. 

„Mindenek elõtt azt tanácsolnám, hogy óvatosan a fékezéssel – fõleg azokra vonatkozik ez, akiknek nincs az autójában ABS. Az ABS ugyanis korrigálja a megcsúszást, de akinek nem ilyen az autója, annak figyelnie kell, hogy a kerék ne csússzon meg, mert ha igen, akkor elég nehéz összeszedni az autót. Szóval csak óvatosan a fékkel és a hirtelen mozdulatokkal. Havon a nyugodtság és a kellõ határozottság a biztonságos közlekedés kulcsa” – mondta Szalay, aki azt is elárulta, alatta is csúszott már meg autó lejtõs úton, havon, és akkor bizony nagy hasznát vette a tapasztalatának, a higgadtságának. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12