LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Féktelenül

Gyönyörû tájakon autóztak. És ez még akkor is ámulattal töltötte el õket, ha ez volt az idei Silk Way rali legnehezebb napja. Ezúttal ugyanis hegynyi magas, úgynevezett katedrál-dûnéket mászott meg a mezõny a Góbi sivatagban. 

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs a 16. helyen ért célba a szakaszon, amelynek nagy részét fék nélkül teljesítette – ez adott némi plusz feladatot az Opel Dakar Team párosának. 

„Homokos, gyönyörû pályát jelöltek ki erre a napra a rendezõnk, ha nem lett volna technikai gondunk, ez lett volna a verseny legjobb szakasza – mondta Szalay Balázs. – Dûnék váltakoztak a tevefüves, homokos dombokkal, csak sajnos a szakasz elején elment a fékünk, úgyhogy attól kezdve megint elõre kellett gondolkodni, mert gyakran elõfordult, hogy nem tudtunk megállni. A CP2 után Lacinak támadt egy mentõ ötlete, le lehetett vágni a pályát viszonylag kis büntetés ellenében, s mivel nem volt más választásunk a fékprobléma miatt, megtettük. Azt kell mondanom, ez volt a pálya egyik legélvezetesebb része, mi csináltuk a nyomot a szûz dûnéken, kicsit olyan érzés volt, mint ha elõttünk még senki sem járt volna arra. Nem akadtunk el sehol, felszabadító érzés volt.”

Az Opel Dakar Team kettõse a 102 órás büntetése ellenére folyamatosan jön elõre az összetettben – jelenleg a 14. –, a nehéz pályák ugyanis tizedelik a mezõnyt rendesen. Ez is azt bizonyítja, hogy bármilyen nagy a baj, egy maratoni sivatagi versenyt sohasem szabad feladni. 
A kamionos kategóriában versenyzõ Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió hat és fél órát töltött el a csodálatos homokhegyek között, derekasan küzdött, és végül a 12. helyen ért célba. „Gyönyörû helyeken autóztunk, egyszerûen elképesztõ volt ez a szakasz – mondta Kovács Miklós, aki az összetettben a 10. helyen áll. – Volt egy rugótörésünk és egy defektünk – a lyukas kereket a célban kicseréltük, a rugót meg a fiúk vették kezelésbe a táborban. Egyszer ástunk is, mert nem jött senki, aki kihúzott volna minket”
Érdekesség, hogy olyan nehéznek ítélték a szervezõk a szakasz második felét, hogy aki délután három után ért oda, azt kiterelték a pályáról, mert esélytelen lett volna, hogy célba ér.

SILK WAY RALI
12. szakasz Jiayuguan–Alxayougi (össztáv: 483.79 km, ebbõl szelektív szakasz: 254.75 km). Autósok: 1. Christian Lavieille, Jean-Pierre Garcin (francia, Baicmotor BJ40L) 3:53:21, 2. Liu Kun, Fang Mingji (kínai, SMG Buggy) 19 mp h., 3. Han Wei, Min Liao (kínai, SMG Buggy) 6:24 p h., …16. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 5:36:42 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) 4:04:08, 2. Sibalov, Mokejev, Nyikitin (orosz, Kamaz) 2:15 p h., 3. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 3:01 p h., …12. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 2:35:08 ó h.
Az összetettben. Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 3008 DKR) 36:31:47, 2. Han Wei 43:22 p h., 3. Lavieille 46:37 p h., …14. Szalay Balázs 155:01:40 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov 38:16:38, 2. Sibalov 3:04 p h., 3. Margyejev 17:54 p h., …10. Kovács Miklós 14:52:15 ó h. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27