LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Féktelenül

Gyönyörû tájakon autóztak. És ez még akkor is ámulattal töltötte el õket, ha ez volt az idei Silk Way rali legnehezebb napja. Ezúttal ugyanis hegynyi magas, úgynevezett katedrál-dûnéket mászott meg a mezõny a Góbi sivatagban. 

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs a 16. helyen ért célba a szakaszon, amelynek nagy részét fék nélkül teljesítette – ez adott némi plusz feladatot az Opel Dakar Team párosának. 

„Homokos, gyönyörû pályát jelöltek ki erre a napra a rendezõnk, ha nem lett volna technikai gondunk, ez lett volna a verseny legjobb szakasza – mondta Szalay Balázs. – Dûnék váltakoztak a tevefüves, homokos dombokkal, csak sajnos a szakasz elején elment a fékünk, úgyhogy attól kezdve megint elõre kellett gondolkodni, mert gyakran elõfordult, hogy nem tudtunk megállni. A CP2 után Lacinak támadt egy mentõ ötlete, le lehetett vágni a pályát viszonylag kis büntetés ellenében, s mivel nem volt más választásunk a fékprobléma miatt, megtettük. Azt kell mondanom, ez volt a pálya egyik legélvezetesebb része, mi csináltuk a nyomot a szûz dûnéken, kicsit olyan érzés volt, mint ha elõttünk még senki sem járt volna arra. Nem akadtunk el sehol, felszabadító érzés volt.”

Az Opel Dakar Team kettõse a 102 órás büntetése ellenére folyamatosan jön elõre az összetettben – jelenleg a 14. –, a nehéz pályák ugyanis tizedelik a mezõnyt rendesen. Ez is azt bizonyítja, hogy bármilyen nagy a baj, egy maratoni sivatagi versenyt sohasem szabad feladni. 
A kamionos kategóriában versenyzõ Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió hat és fél órát töltött el a csodálatos homokhegyek között, derekasan küzdött, és végül a 12. helyen ért célba. „Gyönyörû helyeken autóztunk, egyszerûen elképesztõ volt ez a szakasz – mondta Kovács Miklós, aki az összetettben a 10. helyen áll. – Volt egy rugótörésünk és egy defektünk – a lyukas kereket a célban kicseréltük, a rugót meg a fiúk vették kezelésbe a táborban. Egyszer ástunk is, mert nem jött senki, aki kihúzott volna minket”
Érdekesség, hogy olyan nehéznek ítélték a szervezõk a szakasz második felét, hogy aki délután három után ért oda, azt kiterelték a pályáról, mert esélytelen lett volna, hogy célba ér.

SILK WAY RALI
12. szakasz Jiayuguan–Alxayougi (össztáv: 483.79 km, ebbõl szelektív szakasz: 254.75 km). Autósok: 1. Christian Lavieille, Jean-Pierre Garcin (francia, Baicmotor BJ40L) 3:53:21, 2. Liu Kun, Fang Mingji (kínai, SMG Buggy) 19 mp h., 3. Han Wei, Min Liao (kínai, SMG Buggy) 6:24 p h., …16. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 5:36:42 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) 4:04:08, 2. Sibalov, Mokejev, Nyikitin (orosz, Kamaz) 2:15 p h., 3. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 3:01 p h., …12. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 2:35:08 ó h.
Az összetettben. Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 3008 DKR) 36:31:47, 2. Han Wei 43:22 p h., 3. Lavieille 46:37 p h., …14. Szalay Balázs 155:01:40 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov 38:16:38, 2. Sibalov 3:04 p h., 3. Margyejev 17:54 p h., …10. Kovács Miklós 14:52:15 ó h. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02