LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Félig teli pohár, elõzésbe kezdõ hátsó kerék
Az álmoskönyv szerint nem jelent jót, ha menet közben megelõz a bal hátsó kereked. Márpedig Szalay Balázzsal és Bunkoczi Lászlóval éppen ez történt az Africa Race második szakaszán Jorf el Hamam és Tagunit között. 

De menjünk sorban! Remekül kezdõdött a szakasz a híres merzugai dûnék között: a trükkös navigáció minden elemében jelesre vizsgázott Bunkoczi, egyre-másra hagyta maga mögött az ellenfeleket az Opel Dakar Team párosa. Ráadásul a szakasz is csodás volt: vérbeli terepralis szelektív – dûnékkel, triálos szakasszal, hegymászással, onnan ereszkedéssel, megint dûnékkel. Szóval megkaptak mindent a versenyzõk, amit szeretnek ebben a sportágban. 

„Nem kellett sokat várnunk egy vérbeli afrikai napra! Igaz, a rajt után, a dûnék között rögtön szembe jött velünk egy nézõ, alig tudtuk kikerülni, de végül szerencsére sikerült, utána pedig nagyon jó tempót tudtunk diktálni, egyetlen métert sem tévedtünk, miközben a többiek azért el-elbizonytalanodtak. Minden rendben ment, egészen húsz kilométerrel a cél elõttig. Akkor lassú defektet kaptunk, s bár húztam, ameddig lehetett, végül ki kellett cserélni. De nem is ezzel volt a gond, hanem azzal, hogy sajnos nem sikerült jól rögzíteni az új abroncsot, úgyhogy egyszer csak azt láttam, megelõz minket a bal hátsó k erekünk. Rengeteg idõt veszítettünk azzal, hogy Laci megkereste, kétszáz métert visszagurította, majd pedig a más kerekekrõl leszedett csavarokkal rögzítettük. Ráadásul a féket is leverte, úgyhogy az utolsó kilométereken nem volt fékünk” – mesélte a sztorikat Szalay Balázs, aki az autós mezõnyben a 13. helyen végzett, az összetettben pedig a 12. pozícióból kezdheti meg a felzárkózást. 
„Jó kis napunk volt… Majdnem – tett hozzá Bunkoczi. – A szakasz eleje nagyon élvezetes volt, jól mentünk, és minden navigációs csapdát elkerültünk. Azután a semmibõl kaptunk egy defektet, amit viszonylag gyorsan ki is cseréltünk. Lehet, hogy túl gyorsan is, mert a kerék sajnos megelõzött minket egy óvatlan pillanatban – ami az álmoskönyv szerint nem jelent túl jót. Nem értem hogyan, de ezt úgy látszik, elrontottam. Kerestük, nagy nehezen visszatettük az abroncsot, amivel sokat veszítettünk, de még így is félig teli a pohár, mert ezt leszámítva jó kis napunk volt.”
Ami pedig a folytatást illeti, az Opel Dakar Team szervizcsapata pillanatok alatt megoldotta a problémát, minden sérült alkatrészt kicserélt, úgyhogy Szalay és Bunkoczi bízik benne, csütörtökön száz százalékos teljesítménnyel folytathatja a versenyt. 
A magyar kamionos egység, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a monstrumok között az ötödik helyen végzett, miután rögtön a rajt után meggyûlt a baja egy hatalmas dûnével. Háromszor vagy négyszer futott neki, mire átért rajta, úgyhogy ketten is utolérték. De nem volt csalódott, hiszen a neheze még hátravan. AFRICA RACE
2. nap, Jorf el Hamam–Tagunit (össztáv: 476 km, ebbõl szelektív szakasz: 312.52 km). Autósok: 1. Mathieu Serradori, Didier Haqette (francia, Proto) 3:31:14, 2. Szazonov, Kuzmics (orosz, Hummer) 1:28 perc hátrány, 3. Grigorov, Elagin (orosz, Oscar) 5:40 p h., …13. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 47:02 p h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 3:32:31, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 14:09 p h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 39:17 p h., …5. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 44:48 p h. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 4:21:29, 2. Newland (brit, KTM) 24:27 p h., 3. Agoskov (orosz, KTM) 27:39 p h.
Az összetettben. Autósok: 1.  Jurij Szazonov, Alekszej Kuzmics 4:10:07, 2. Serradori, Haquette 4:36 p h., 3. Grigorov, Elagin 8:51 p h., …12. Szalay, Bunkoczi 53:29 p h. Kamionosok: 1. Sibalov, Amatics, Kisamijev 4:15:52, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin 13:05 p h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho 40:02 p h., …5. Kovács, Czeglédi, Ács 45:51 p h. (A motorosoknak ez volt az elsõ mért szakaszuk.)


Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27