LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Felkészülni, vigyázz…
Megvan a rajtlista a Selyemút-ralira, amely alapján több mint 100 autó és 25 kamion vág neki a 4000 kilométeres versenytávnak, amelybõl 2100 km a szelektív szakaszok hossza. 


Sokan szeretnék megnyerni a versenyt. Példának okáért a kétszeres Dakar-gyõztes Jean-Louis Schlesser, aki most elõször áll rajthoz a viadalon. Buggyjával a négykerékhajtásúakat is le kell gyõznie a végsõ sikerhez, de láttuk már számtalan vk-futamon, hogy a francia nem ismer lehetetlent. Az ellenfelei közt lesz az argentin Lucio Alvarez, aki az idén ötödik lett a Dakaron, de Christian Lavieille is meg akarja mutatni, mit tud az új Dessoude Proto.  
Hogy ismerõsöket is említsünk, a magyar bajnoki sorozatban is induló Miroslav Zapletal mindenki számára kemény ellenfél lehet, no és a helyiek képviseletében ott lesz Borisz Gadaszin, aki szintén bizonyította már a magyar pályákon is, hogy mennyire gyors. Fekete ló lehet a rali-világbajnokságról jól ismert korábbi gyári pilóta, Toni Gardemeister, aki 37 évesen debütál a terepraliban – és rögtön egy ilyen nehéz versenyen.

Itt kell megemlíteni a magyar párosokat, amelyek között nyilván presztízskérdés lesz, ki végez elõrébb. Az Opel Dakar Team képviseletében a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs küzd a minél jobb helyezésekért, s ugyanezt teszi a Fazekas Károly valamint a Liszi László is, utóbbi pilóta Mitsubishijét most újították fel. A Szalay-csapat a szerda éjszakát már Moszkvában töltötte, ahol a Luzsnyiki-stadion környékét ellepték a terepraliautók és kamionok: a mezõny nagy része már megérkezett és belakta a szervizparkot.

A kamionos mezõnyben Ales Loprais a címvédõ, ám az oroszok nyilván szeretnének revánsot venni és a félelmetes Kamaz-armadát ismerve nincs is kétség afelõl, hogy veszélyesek lesznek. A legnagyobb esélyes a „cárevicsként” becézett Eduard Nyikolajev, de a csapattársai is rettenthetetlenek. 
Magyar részrõl Kovács Miklós vadonatúj Scaniával száguld a „mamutgépek” mezõnyében – számára nem lesz újdonság a verseny, hiszen tavaly is célba ért rajta, az útvonal azonban mindenkinek mond majd újat, hiszen a hírek szerint nagyon sok új pályát jelöltek ki a szervezõk. 

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12