LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Főszerepben a navigátorok!

170 kilométeres szakasszal „melegített” a mezőny a tereprali világkupa katari viadalának első napján, amelyen főszerep jutott a navigátoroknak. Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László a 14. helyről várja a folytatást.

 

Navigációs szempontból nagyon nehéz nap volt. Ezt emelte ki mindenki – még a rutinos gyári versenyzők is – a katari világkupa első szakaszának céljában. Tudtuk, hogy így lesz, mert bár aki indult az idei Dakaron, az szerzett már némi tapasztalatot arról, milyen érzés 15 perccel a mért szakasz rajtja előtt megkapni az itinert, de ettől a feladat még nem lett könnyebb. Sokan el is tévedtek ezen a napon, de nem csupán emiatt, hanem azért is, mert Katarban sok a párhuzamos nyom, elég egyszer rosszat választani.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettőssel ez történt, ami miatt 25-30 percet veszített.

„Autógyilkos szakasz volt, rengeteg kővel, de mi a hetvennyolcadik kilométerig egész jól vettük az akadályokat – mondta Szalay. – Ott azonban eltévedtünk, nem voltak nyomok és mentünk árkon-bokron át. Körülbelül fél óra múlva találtuk meg újra a helyes utat, de addigra már kihagytunk három GPS-pontot, úgyhogy vissza kellett menni. Nem okolom Lacit, mert bemondta az irányt, de nem voltak nyomok, nem láttam semmit. Csak az a baj, hogy egy ilyen eset után az ember elveszíti a bizalmát az itinerben, és minden kérdéses kereszteződésnél hezitál. Az eredménnyel nem vagyok elégedett, de maga a verseny eddig nagyon tetszik.”

Az Opel Dakar Team párosa számára újdonságot jelent Katar, ez a 40. ország, amelyben Szalay próbára teszi a gyorsaságát, igaz, a környező országokban már versenyzett, tehát azzal körülbelül tisztában volt, mi vár majd rá. Az öt szakasz közül a vasárnapi volt a legrövidebb (171 kilométer), ám ettől még nem volt könnyű, sőt… A navigátoroknak kimondottan nehéz volt.

„Most találkoztam először azzal, milyen, amikor tizenöt perccel a rajt előtt kapod meg az itinert, ez az idő csak arra elég, hogy megnézd, hol vannak a rizikós helyek, ahol el lehet tévedni – mondta Bunkoczi László. – Nyilván ebbe még bele kell rázódni, nem megy egyik pillanatról a másikra, főleg a hosszú szakaszok esetében, a mi ma eltévedésünknél is megvolt az irány, de nem voltak nyomok, így egyre inkább csúsztunk le a nyomról a jobb oldali irányba, és utóbb vissza kellett fordulni. Kis hiba volt, de drágán fizettünk érte. Szerencsére nincs veszve semmi, hosszú még ez a verseny…”

Hosszú bizony, hétfőn rögtön a leghosszabb szakaszával folytatódik, amely során 316.8 kilométernyi mért szakaszt teljesít a mezőny.

 

KATAR RALI, A TEREPRALI VK 1. FUTAMA, DOHA

Első szakasz, Al-Kharrara (össztáv: 328.11 km, ebből a szelektív szakasz hossza: 169.72 km). Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 1:32:28, 2. Al-Radzsi, Orr (szaúd-arábiai, brit, Toyota Hilux) 5:50 perc hátrány, 3. Przygonski, Gottschalk (lengyel, német, Toyota Hilux) 10:47 p h., …14. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:04:20 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07