LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Főszerepben a navigátorok!

170 kilométeres szakasszal „melegített” a mezőny a tereprali világkupa katari viadalának első napján, amelyen főszerep jutott a navigátoroknak. Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László a 14. helyről várja a folytatást.

 

Navigációs szempontból nagyon nehéz nap volt. Ezt emelte ki mindenki – még a rutinos gyári versenyzők is – a katari világkupa első szakaszának céljában. Tudtuk, hogy így lesz, mert bár aki indult az idei Dakaron, az szerzett már némi tapasztalatot arról, milyen érzés 15 perccel a mért szakasz rajtja előtt megkapni az itinert, de ettől a feladat még nem lett könnyebb. Sokan el is tévedtek ezen a napon, de nem csupán emiatt, hanem azért is, mert Katarban sok a párhuzamos nyom, elég egyszer rosszat választani.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettőssel ez történt, ami miatt 25-30 percet veszített.

„Autógyilkos szakasz volt, rengeteg kővel, de mi a hetvennyolcadik kilométerig egész jól vettük az akadályokat – mondta Szalay. – Ott azonban eltévedtünk, nem voltak nyomok és mentünk árkon-bokron át. Körülbelül fél óra múlva találtuk meg újra a helyes utat, de addigra már kihagytunk három GPS-pontot, úgyhogy vissza kellett menni. Nem okolom Lacit, mert bemondta az irányt, de nem voltak nyomok, nem láttam semmit. Csak az a baj, hogy egy ilyen eset után az ember elveszíti a bizalmát az itinerben, és minden kérdéses kereszteződésnél hezitál. Az eredménnyel nem vagyok elégedett, de maga a verseny eddig nagyon tetszik.”

Az Opel Dakar Team párosa számára újdonságot jelent Katar, ez a 40. ország, amelyben Szalay próbára teszi a gyorsaságát, igaz, a környező országokban már versenyzett, tehát azzal körülbelül tisztában volt, mi vár majd rá. Az öt szakasz közül a vasárnapi volt a legrövidebb (171 kilométer), ám ettől még nem volt könnyű, sőt… A navigátoroknak kimondottan nehéz volt.

„Most találkoztam először azzal, milyen, amikor tizenöt perccel a rajt előtt kapod meg az itinert, ez az idő csak arra elég, hogy megnézd, hol vannak a rizikós helyek, ahol el lehet tévedni – mondta Bunkoczi László. – Nyilván ebbe még bele kell rázódni, nem megy egyik pillanatról a másikra, főleg a hosszú szakaszok esetében, a mi ma eltévedésünknél is megvolt az irány, de nem voltak nyomok, így egyre inkább csúsztunk le a nyomról a jobb oldali irányba, és utóbb vissza kellett fordulni. Kis hiba volt, de drágán fizettünk érte. Szerencsére nincs veszve semmi, hosszú még ez a verseny…”

Hosszú bizony, hétfőn rögtön a leghosszabb szakaszával folytatódik, amely során 316.8 kilométernyi mért szakaszt teljesít a mezőny.

 

KATAR RALI, A TEREPRALI VK 1. FUTAMA, DOHA

Első szakasz, Al-Kharrara (össztáv: 328.11 km, ebből a szelektív szakasz hossza: 169.72 km). Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 1:32:28, 2. Al-Radzsi, Orr (szaúd-arábiai, brit, Toyota Hilux) 5:50 perc hátrány, 3. Przygonski, Gottschalk (lengyel, német, Toyota Hilux) 10:47 p h., …14. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:04:20 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar-előkészület: a tervek szerint
Az előre meghatározott ütemtervnek megfelelően zajlanak a 2021-es Dakar rali előkészületei – erről biztosította a versenyzőket David Castera versenyigazgató.  A szaúdi kormány és a szervező ASO minden megtesz annak érdekében, hogy a világ leghosszabb és legnehezebb terepraliversenyét megtartsák, ennek érdekében szoros és folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a szaúdi sportminisztériummal, valamint a franciaországi diplomáciai képviseletekkel.  Természetesen […]
Olvasd tovább
2020-09-14
Szalayék elkezdték a Dakar-felkészülést!
„A mai nappal elkezdjük a felkészülést a Dakarra” – mondta Szalay Balázs, majd hogy nyomatékot adjon a kijelentésének, gázt adott. A hajmáskéri kanyarokat és ugratókat ismerősként üdvözölte, s noha február óta nem ült az Opel Grandland X volánja mögött, hamar rátalált a ritmusra, s egy idő után már valódi versenytempót diktált a teszten.  „A februári, […]
Olvasd tovább
2020-09-03
Hú, de vagány!
Vagány, új külsőt kapott az Opel Grandland X – Szalay Balázs és Bunkoczi László meg is járatta. Az Opel Dakar Team párosának ebben a mostani, versenymentes időszakban nagyon hiányzott az autósport-érzés (még így, vetélytársak nélkül is), a csapattagok pedig bíznak benne, hogy ennek a filmnek köszönhetően a szurkolók hamar megszeretik az új festésű versenygépet. Ti […]
Olvasd tovább
2020-08-27