LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Harcos nap volt

Az elejétõl kezdve érezték, hogy gond van. Akármennyire is figyeltek (pedig figyelni és versenyezni egyszerre nem könnyû), melegedett az Antara motorja. A külsõ hõmérséklet 41 fok volt, ami magas, nagyon magas, de önmagában még nem lenne ok arra, ami a Selyemút-rali szerdai napján történt a végül 12. pozícióban célba érõ Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõssel.

 
“Folyamatosan melegedett a motor, de a kétszázhatvanadik kilométernél egyszer csak megállt az autó és nem indult újra. Nem volt mit tenni, vártunk, amíg valaki megkegyelmez nekünk és kihúz. Egy órát aszalódtunk a dûnék között, mire Kovács Mikiék megérkeztek. Amint meghúzták az autót, beindult a motor és mehettünk tovább. De csak a célig, mert ott megint megállt az Antara, úgyhogy a táborba is kötélen jöttünk – lett barátaink, Maris Saukansék húztak be minket” – mondta Szalay.
 
Pedig a szakasz elég jól kezdõdött a magyarok számára: ahhoz képest, hogy huszadikként rajtoltak az elõzõ napi féltengelytörés miatt, többek között nyolc kamion megelõzése után az elsõ ellenõrzõ ponton már hetedikként haladtak át. Ennél jobb kezdésrõl aligha álmodtak.
„Nagyon jó, lendületes részek is voltak a pályában, s kevesebb dûne volt, mint elõzetesen gondoltam, kimondottan élvezetes lett volna, ha nem érezzük az elejétõl kezdve, hogy valami nincs rendben. Egyetlen kalandunk volt, egy letörésen kissé orra estünk, és bár a könyökömet alaposan bevertem, a hûtési problémánk átmenetileg megoldódott, mert beindult az addig mûködésképtelen ventilátor. De nem sokáig örülhettünk, mert nem sokkal késõbb leállt a másik ventilátor, a többirõl pedig már esett szó. Harcos nap volt – a technika harcolt a hõséggel és elõbbi veszített” – mondta Szalay, aki a várakozás, a vontatás és a gondok ellenére a 12. helyen fejezte be az Asztrakan-Asztrakan hurokszakaszt.
S hogy tudja-e folytatni?

Nagyon reméli.
A Darázsi Zsolt vezette szervizcsapat a táborba érkezés után rögtön szétszedte az autót, és próbálta megkeresni a hiba okát.
Remélhetõleg megtalálja és orvosolni tudja a problémát.
Ez esetben Szalayék csütörtökön az összetett tizedik helyrõl folytathatják a száguldást a Selyemút-ralin.

SELYEMÚT-RALI
4. nap, Asztrakan-Asztrakan (össztáv: 420 km, szelektív szakasz: 400 km). Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mini) 5:56:48, …12. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Antara) 1:45:34 óra hátrány. Kamionosok: 1. Ales Loprais, Milan Holan, Vojtech Stajf (cseh, Tatra) 6:17:20, …17. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Tóth Tamás (magyar, Scania) 1:55:36 ó h.
Az összetettben. Autósok: 1. Krzysztof Holowczyc, Jean-Marc Fortin (lengyel, belga, BMW X3) 20:35:46, …10. Szalay, Bunkoczi 5:19:02 ó h. Kamionosok: 1. Firdausz Kabirov, Andrej Mokejev, Anatolij Tanin (orosz, Kamaz) 22:17:51, …15. Kovács, Czeglédi, Tóth 5:54:37 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12
Szalay: „Nem tudjuk folytatni…”
Rettenetesen nehéz – igaz, abszolút logikus – döntést hozott az Opel Dakar Team párosa: nem folytatja a 2021-es Dakar ralit. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki az emberpróbáló dűnéknek (nem tudott volna átmenni rajtuk), ezzel tulajdonképpen ki is szállt az érdemi küzdelemből, hiszen ez kizárást von maga után. Az egyetlen […]
Olvasd tovább
2021-01-09
Leestek egy dűnéről, de jött a mentőcsapat!
Egyszer fent, egyszer lent – néha egy napon belül mind a kettő. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Dakar rali csütörtöki szakaszának elején fent volt (az első ellenőrző ponton a 17. helyen haladt át), és utána is jó ideig remek tempót diktált. Utóbb azonban, körülbelül 30 kilométerrel a cél előtt utolérte Tom Coronelt, akinek […]
Olvasd tovább
2021-01-07