LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Homokdûne, kiszáradt folyómeder, kõsivatag
Azt ígérték: a szerdai lesz az egyik legfárasztóbb nap az Africa Race-en. Nos, alaposan el is fáradtak a versenyzõk, de akadtak olyanok, akiknek kisebb gondjuk is nagyobb volt a fáradtságnál este a táborban. Az „étlapon” szerepelt homokdûne, kiszáradt folyómeder, kõsivatag – minden, mi szem-szájnak ingere. És persze, a technika ördöge is akcióba lendült…


A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs megúszta nagyobb problémák nélkül, fegyelmezetten autózott, és jó tempót diktált, tudva, az igazán nagy különbségek Mauritániában alakulnak majd ki a versenyzõk között, semmi ok sincs a fölösleges kockázatvállalásra a veszélyes, sziklás, marokkói utakon. 


„A dûnesor elején más nyomot választottunk, mint a többiek, és fenn is akadtunk az egyik tetején, de úgy, hogy a Mokka mind a négy kereke a levegõben volt, így az a furcsa helyzet állt elõ, hogy nem kifelé kellett lapátolni a homokot az autó alól, hanem befelé, hogy a kerekeknek legyen min megtámaszkodniuk – mesélte az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki a 15. helyen zárta a szakaszt, az összetettben pedig a 13. az autósok között. – Elsõre nem sikerült az alátalpalás, de másodikra már igen, így körülbelül tíz-tizenöt percet veszítettünk. Nem sokkal késõbb a párhuzamos nyomon, magunk mellett megláttuk Kovács Mikiéket, õk választották a jó irányt, így egy darabig mentünk egymás mellett, azután nekünk sikerült egy kicsit meglépni. A többi dûnén már csont nélkül átmentünk, sõt, elõzgettünk is, a kõsivatagba érve pedig 330 kilométert jöttünk az orosz Korosavcev porában. De szerencsére jó tempót diktált, úgyhogy nem volt okunk a panaszra.”S hogy tényleg annyira fárasztó volt-e a nap, mint ahogy a pályát felíró Dakar-gyõztes René Metge ígérte az elõzõ napi eligazításon? Ezt a kérdést Bunkoczi Lászlónak tettük fel. 
„Nem mondom, hogy újrakezdeném a szakaszt, de azért hullafáradtnak sem érzem magam. Reggel megbeszéltük a taktikát, hogy a dûnék után megállunk, és visszafújjuk a homokra leengedett abroncsokat, de az elõttünk haladó orosz nem állt meg, így Balázs sem volt hajlandó. Elkapta a lendület, úgyhogy nyomta a gázt, ahogyan csak bírta. Egyszer zökkent csak ki, amikor megláttunk néhány embert, akik gyalogosan, hátizsákkal túráztak a sivatagban, a semmi közepén. Mi is képesek vagyunk jó néhány õrültségre, de az õ motivációjukat még mi sem értettük” – rázta a fejét Bunkoczi.

Az Opel Dakar Team kamionos egységének, a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert párosnak meggyûlt a baja a technika ördögével: egy durrdefekt után vették észre, hogy hátul mindkét oldalon eltörtek a laprugók az MAN-ben, így kénytelenek voltak kimenni az aszfaltútra a pálya felénél, s közúton megközelíteni a tábort. Így ugyanis van esélyük arra, hogy rendbe hozzák az MAN-t, és büntetéssel ugyan, de folytassák a versenyt. „Körülbelül a szakasz feléig minden hibátlanul ment, a kamion úgy ment át a dûnéken, mint kés a vajon, én is kezdtem egyre jobban belelendülni. Kaptunk azonban egy durrdefektet, és azt mondom, szerencse, mert kerékcsere közben vettük észre, hogy az egyik oldalon négy, a másik oldalon három laprugónk eltört. Így nem lehetett vele továbbmenni a versenypályán, mert félõ volt, hogy kiszakad a komplett hátsó híd, ezért úgy döntöttünk, kimegyünk az aszfaltútra, és a kihagyott GPS-pontok miatti büntetéssel ugyan, de legalább folytatjuk a versenyt.”

A viadal harmadik magyar indulója, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a szakaszon negyedikként ért célba. „Gyilkos pálya volt, a legjobban az a része tetszett, amikor a kiszáradt folyómederben autóztunk, mert akkor 140-150 km/órás tempóval lehetett menni vagy tíz kilométeren keresztül. Az eredménnyel elégedett vagyok, azt tettük, amit elterveztünk, nem szabad az elején kihajtani a lovakat a kocsiból, mert az Mauritániában nagyon megbosszulja magát” – mondta Kovács, aki az összetettben az ötödik helyrõl várja a folytatást. 

AFRICA RACE 2017
3. szakasz, Tagunit–Assza (össztáv: 525.35 km, ebbõl szelektív szakasz: 433.07 km). Autósok: 1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin, Zsilcov (orosz, Mini) 4:17:30, 2. Magnaldi, Borsotto (francia, Ford Buggy) 3:16 perc hátrány, 3. Sireyjol, Beguin (francia, belga, Buggy) 5:49 p h., …15. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 49:07 p h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 4:28:17, 2. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 42:23 p h., 3. Valtr, Pliny, Skrobanek (cseh, Tatra) 47:00 p h., 4. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 1:23:03 ó h.  Motorosok: 1. Teddy Gev Sella (izraeli, KTM) 4:54:39, 2. Ullevalseter (norvég, KTM) 21:07 p h., 3. Gabari (marokkói, KTM) 36:41 p h.
Az állás. Autósok: 1. Vlagyimir Vasziljev 9:06:04, 2. Magnaldi 28:41 p h., 3. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 49:05 p h., …13. Szalay Balázs 1:59:11 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov 9:43:04, 2. Valtr 1:11:29 ó h., 3. Tomecek 1:37:45 ó h., …5. Kovács Miklós 2:36:15 ó h., …Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN). Motorosok: 1. Teddy Gev Sella 10:53:10, 2. Ceci (olasz, Honda) 51:05 p h., 3. Ullevalseter 1:07:43 ó h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02