LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Izzasztó esõs nap!

Csuromvíz volt az overallja. S nem azért mert a 391.95 kilométeres szakasz egy részén ömlött az esõ (bár az is meglehetõsen szokatlan jelenség a sivatagban), hanem mert annyira melós volt az Eliszta–Eliszta hurokszakasz. Szalay Balázs és Bunkoczi László egyetértett abban – ez a nap megfelelt egy nehezebb mauritániai pályának a Dakaron.

Az Opel Dakar Team párosa jó néhány kalandot megélt szerdán is, ám mindezek ellenére kilencedik lett a szakaszon és megtartotta hatodik helyét az összetettben.
„Fárasztó volt. És nem a hossza miatt, hanem azért, mert az eleje olyan volt, mint amikor Afrikában tevefüvön kellett autózni, óriási huppanókon mentünk keresztül, amelyek össze-vissza dobálták az autót, ez pedig eléggé megviselte a hátunkat. Amúgy ezen a napon sokkal több dûnén kellett átmennünk, mint eddig bármikor, s számunka az esõ is csak körülbelül öt kilométerig okozott gondot. Akkor viszont annyira szakadt, hogy semmit sem láttunk, el is keveredtünk egy kicsit. Szerencsére csak tíz perc volt az egész, a homoknak csak a teteje lett vizes” – mondta Szalay Balázs, akinek navigátora, Bunkoczi László hozzátette, neki annyiból volt nehezebb dolga, hogy az oldalsó kis ablakát nem lehetett becsukni, így rá onnan is ömlött a víz. Nem elég tehát, hogy a szélvédõn nem lehetett kilátni, még a szemüvegén sem.

„Rázós szakasz volt – amibõl mi ezen a napon ennyit tudtunk kihozni. Igazság szerint a mi Antaránknak nem nagyon fekszenek ezek a dobálós részek” – mondta Bunkoczi.

„Be kell vallanom, hetven kilométernél mélypontra kerültem – folytatta Szalay. – Gadaszin utolért, megelõzött, s bár próbáltam menni utána, csak estünk-keltünk, mert az nem a mi ritmusunk volt, amit õ diktált. El is engedtem, de utána még százötven kilométerig nem találtam magamra. A vége már rendben volt, s szerencsére tartani tudtuk az összetettbeli pozíciónkat is. Azért jó lenne még egy helyet elõre jönni…” – mosolygott Szalay, aki utóbb azt is elárulta, fogadást kötött a verseny igazgatójával, Szemen Jakubovval, hogy benne lesz a legjobb ötben.

S hogy mi volt a tét?
Azt egyelõre nem árulta el.
Mindenképp meg kell említenünk, hogy bár a Selyemút-rali csak pénteken ért volna véget, a rendezõk úgy döntöttek, a mezõny nem megy az áradások sújtotta Gelendzsikbe, így azután egy nappal lerövidült a táv – csütörtökön, Majkopban véget ér a száguldás. Szalayéknak tehát még egy napjuk van, hogy a maguk javára döntsék el a fogadást.

SELYEMÚT-RALI
4. szakasz, Eliszta–Eliszta (össztáv: 665.5 km, ebbõl szelektív szakasz: 391.95 km) Autósok: 1. Vlagyimir Vasziljev, Vitalij Jevtyekov (orosz, G-Force Proto) 4:47:10, 2. Alvarez, Graue (argentin, Toyota Hilux) 1:29 perc hátrány, 3. Lavieille, Larroque (francia, Dessoude Proto) 7:21 p h., …9. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Antara RR) 24:10 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Christian Lavieille, Pascal Larroque 15:08:32, 2. Pelichet, Panseri (francia, Toyota Hilux) 12:34 p h., 3. Gadaszin, Sjemel (orosz, G-Force Proto) 15:38 p h., …6. Szalay, Bunkoczi 45:28 p h.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27