LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Jeges viadal

Holnap reggel útra kel az Opel Dakar Team csapata, hogy részt vegyen elsõ idei megmérettetésén, a február utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülõ Northern Foresten. Igazi rendhagyó szereplésre számítunk, hiszen a rendkívüli idõjárási körülmények adják a verseny esszenciáját.

Ebben az évben Szalay Balázs szakított a hagyománnyal és nem a Dakar Rallyval kezdi az évet, mivel a csapat nem tudott részt venni a januári dél-amerikai viadalon. Ezért az Opel Dakar Team 2010-es évadnyitó eseménye a Szentpétervári régióban megrendezésre kerülõ Baja Russia – Northern Forest elnevezésû verseny lesz. A futam már a nyolcadik évadát ünnepli az idén, elsõ alkalommal pedig 2009-ben szerepelt az FIA naptárában hivatalosan a Baja Kupa sorozat részeként.

Meglehetõsen ismeretlen lesz a terep a sivataghoz és forrósághoz szokott Szalay-Bunkoczi páros számára, hiszen soha nem vettek még részt versenyen hasonló körülmények között, ahol hó és jég borít mindent. Itt kizárólag speciális szöges gumikkal lehet beszállni a küzdelembe, a -20 ºC hideg napközben pedig teljesen normális jelenségnek számít. A 2007-es Northern Forest futam -30 ºC hidegben zajlott le, amit már a helyiek is nehezen viseltek, hiszen jobban kedvelik, ha csak -10 ºC van. Azonban ez adja meg a verseny jellegzetességét, valamint a puha hó, ami olyan fantasztikus és különleges élményt nyújt a tereprali versenyzõk számára, amire valószínûleg sokáig emlékezni fognak.

Az indulók névsora épp nem nevezhetõ hosszúnak, ám annál tartalmasabbnak mutatkozik. Az Európa Kupába összesen 18 versenyzõ nevezett be, akik között csak a Szalay Balázs-Bunkoczi László kettõs indul magyar színekben. Az elsõ három rajtszámot FIA prioritásos versenyzõknek osztották ki, a szervezõség azonban örömmel konstatálta, hogy Szalay is részt vesz az eseményen, ezért a 4-es rajtszám kerül fel az Opel Antara RR oldalára. Így közvetlenül Gadasin (RU), Holowczyc (PL) és Varentsov (RU) mögül rajtolhat a magyar különítmény. A hétvégén új külsõvel debütál az Opel Antara RR, mely immár fekete/fehér/vörös trikolorban pompázik. Német Ottó, az új csapatfõnök is itt szerepel együtt elsõ alkalommal az Opel Dakar Teammel.  

A Baja Russia hivatalos versenyirodája, szervizparkja és parc ferméje a Szentpétervártól 54 km-re található Igora síterep közelében, Gromovo városkában kap otthont. A gépátvételek már február 26-án, pénteken lezajlanak, a verseny azonban csak a szombat reggeli 2,7 km-es szuperspeciállal kezdõdik. Ezt követõen kerül sor a szelektív szakaszokra, a mezõnynek szombaton kétszer, vasárnap háromszor kell teljesítenie a 85 km-es távot, melyet a második napon már az ellenkezõ irányba kell megtenniük. A szervezõk gyors és technikás szakaszokat ígérnek, de a speciális terepviszonyok és az idõjárás is kemény próbának vetik alá az indulókat.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22