LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Jeges viadal

Holnap reggel útra kel az Opel Dakar Team csapata, hogy részt vegyen elsõ idei megmérettetésén, a február utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülõ Northern Foresten. Igazi rendhagyó szereplésre számítunk, hiszen a rendkívüli idõjárási körülmények adják a verseny esszenciáját.

Ebben az évben Szalay Balázs szakított a hagyománnyal és nem a Dakar Rallyval kezdi az évet, mivel a csapat nem tudott részt venni a januári dél-amerikai viadalon. Ezért az Opel Dakar Team 2010-es évadnyitó eseménye a Szentpétervári régióban megrendezésre kerülõ Baja Russia – Northern Forest elnevezésû verseny lesz. A futam már a nyolcadik évadát ünnepli az idén, elsõ alkalommal pedig 2009-ben szerepelt az FIA naptárában hivatalosan a Baja Kupa sorozat részeként.

Meglehetõsen ismeretlen lesz a terep a sivataghoz és forrósághoz szokott Szalay-Bunkoczi páros számára, hiszen soha nem vettek még részt versenyen hasonló körülmények között, ahol hó és jég borít mindent. Itt kizárólag speciális szöges gumikkal lehet beszállni a küzdelembe, a -20 ºC hideg napközben pedig teljesen normális jelenségnek számít. A 2007-es Northern Forest futam -30 ºC hidegben zajlott le, amit már a helyiek is nehezen viseltek, hiszen jobban kedvelik, ha csak -10 ºC van. Azonban ez adja meg a verseny jellegzetességét, valamint a puha hó, ami olyan fantasztikus és különleges élményt nyújt a tereprali versenyzõk számára, amire valószínûleg sokáig emlékezni fognak.

Az indulók névsora épp nem nevezhetõ hosszúnak, ám annál tartalmasabbnak mutatkozik. Az Európa Kupába összesen 18 versenyzõ nevezett be, akik között csak a Szalay Balázs-Bunkoczi László kettõs indul magyar színekben. Az elsõ három rajtszámot FIA prioritásos versenyzõknek osztották ki, a szervezõség azonban örömmel konstatálta, hogy Szalay is részt vesz az eseményen, ezért a 4-es rajtszám kerül fel az Opel Antara RR oldalára. Így közvetlenül Gadasin (RU), Holowczyc (PL) és Varentsov (RU) mögül rajtolhat a magyar különítmény. A hétvégén új külsõvel debütál az Opel Antara RR, mely immár fekete/fehér/vörös trikolorban pompázik. Német Ottó, az új csapatfõnök is itt szerepel együtt elsõ alkalommal az Opel Dakar Teammel.  

A Baja Russia hivatalos versenyirodája, szervizparkja és parc ferméje a Szentpétervártól 54 km-re található Igora síterep közelében, Gromovo városkában kap otthont. A gépátvételek már február 26-án, pénteken lezajlanak, a verseny azonban csak a szombat reggeli 2,7 km-es szuperspeciállal kezdõdik. Ezt követõen kerül sor a szelektív szakaszokra, a mezõnynek szombaton kétszer, vasárnap háromszor kell teljesítenie a 85 km-es távot, melyet a második napon már az ellenkezõ irányba kell megtenniük. A szervezõk gyors és technikás szakaszokat ígérnek, de a speciális terepviszonyok és az idõjárás is kemény próbának vetik alá az indulókat.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27