LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Készülünk a holnapra

A mai nappal elkezdõdött a 2009-es Italian Baja, melynek ebben az évben az észak-olaszországi Pordenone város adott otthont. Bár a tavalyinak (183 egység) a felét sem éri el az indulók száma, Mauro Tavella, a verseny fõszervezõje optimista, és kalandos hétvégét ígér, és a szokásos Baja Kupa futam mellett részt vesz az eseményen a Suzuki Kupa futama is.

Kilenc nemzet képviseli magát az eseményen, köztük öt magyar autós páros. A programon változtattak a szervezõk, kettõ helyett csak egy pályát írtak ki mindkét versenynapra, így ugyanazt a 83 km-es szakaszt teszik meg szombaton három, vasárnap két alkalommal. Ez azonban azt eredményezi, hogy a versenyzõk egyre jobb eredményeket futnak majd a pályán, hiszen ha már ismerik a pályát, bátrabban nyomják a gázpedált.

A gépátvételek ugyan már tegnap megkezdõdtek, a 76 egységbõl álló mezõny csak ma melegített be a megmérettetésre. A gépátvételeket a déli órákban zárták, majd néhány órás pihenõ beiktatásával 15 órakor elindult a versenyzõk konvoja a 25 km-re fekvõ San Vitoban tartott hivatalos rajtceremóniához. Ezt követõen indították a résztvevõket a 9,91 km hosszú szuperspeciálon, amelyen eldõlt a holnapi rajtsorrend. Az esélyesnek hitt Boris Gadasin (Nissan Pick-up) csak a második helyen futott be, õt 5,3 másodperccel megelõzte a holland Tonnie (Mitsubishi), aki a gyári Mitsubishi csapattól vásárolta versenyautóját, amivel most állt elõször rajthoz.

A Szalay Dakar Team Opel Antara RR autójával indult Szalay Balázs-Bunkoczi László páros a hetedik helyre ért be 23,5 mp-es hátránnyal, ám õket szorosan követi a Fazekas-Horn duó 0,1 mp-cel lemaradva. Szalay nyomta volna a gázt, ez a kör sajnos nem rajta múlott, a technika örgöde hátráltatta õket.
A pilóta így számolt be a napról: “A szakasz egy részét a folyómederben tettük meg, amiben elvileg nem lett volna víz, legalábbis nem ennyi, gyakorlatilag pedig a folyóban kellett autóznunk. Az ablakunk is el volt húzva, így a víz bejött az utastérbe. Az utolsó két kilométert sajnos csak lassan tudtuk megtenni, mert felakadt a gázbowden, emiatt nem tudtam nyomni a gázpedált. Ez azonban javítható hiba, remélem, holnap már nem lesz gondunk és százszázalékosan versenyzésre koncentrálhatunk.”

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02
Tervezd meg a Grandland X új külsejét!
Megújulás előtt áll az Opel Grandland X! Ha a csapat műhelyében hófehéren áll a versenyautó, az mindig két dolgot jelent: az egyik, hogy készülünk valamire, a másik, hogy megújulunk. A nagy sivatagi versenyek után általában jön az ihlet, hogy milyen, a konkurenciától ellesett újításokkal ruházzuk fel a versenygépet. Bár a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős […]
Olvasd tovább
2020-05-29
Elmarad a 2020-as HunGarian Baja
A HunGarian Baja szervezői úgy döntöttek, a kialakult egészségügyi helyzet és az érvényben lévő törvényi háttér miatt az idén nem rendezik meg a magyar világkupa-versenyt, amelyen az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is jó néhányszor rajthoz állt – volt, hogy a dobogón ünnepelhetett –, s amely az idén már 17. alkalommal […]
Olvasd tovább
2020-05-22