LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Két nap per szakasz

Hamarosan elkészül a 2013-as Dakar-rali „bibliája”, hiszen már csupán néhány nap és befejezi munkáját a pályát felíró csapat és elkészülnek az itinerek, amelyeket majd a szakasz elõtti estén kapnak meg mindig a versenyzõk, köztük a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs is.

Ebbõl tájékozódik aztán napról napra a navigátor (persze az autósok és kamionosok esetében, a motorosok saját maguk vezetnek és navigálnak egyszerre), hogy a lehetõ leggyorsabban és legpontosabban végigtaláljon az olykor 800 kilométeres pályán.

David Castera és Étienne Lavigne versenyigazgató a biztonságot is szem elõtt tartja a pályák felírásakor, még akkor is, ha patakon átkelni, hegynyi magas dûnéket megmászni nem éppen könnyû (és biztonságos) feladat.

A kis csapat a verseny utolsó nyolc szelektív szakaszát járja végig San Miguel de Tucumanból indulva Santiago de Chiléig.

„Minden szakaszon két napot töltünk, mert sokszor állunk meg. De ha valami olyan helyszínt találunk, amelyen esetleg a következõ évben szeretnénk szakaszt kijelölni, akkor elõfordul, hogy három napot is idõzünk valahol” – mondta Castera, aki mellett Francisco Romero ül a jobb egyben, õ segít kijelölni azokat a szakaszokat, ahonnan a szurkolók figyelemmel követhetik a versenyt, vagy azokat a részeket, ahol le kell zárni az utat a verseny napján, amíg áthaladnak a jármûvek, hová kell rendõrt állítani.
 
Az új térkép segítségével az argentin kordinátor találkozik a biztonsági emberekkel, akik elkészítik a megfelelõ terveket.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12