LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Kiesett az egyik nagy esélyes

A szervezõk azt jósolták mára, hogy kemény kiképzésben lesz részük a versenyzõknek a Copiapoból Antofagastaba vezetõ út során. Szerepeltek a palettán nagy és éles kövek, sziklák, majd egy olyan dûnesor, melynek homokja rendkívül finom, már-már lisztszerû. Ebben nagyon könnyen el lehet süllyedni, valószínûleg sokat ástak ma a résztvevõk.

Összesen 670 km-t teljesített a mezõny, melybõl 483 km-t tett ki a szelektív szakasz hossza. Nem volt könnyû a nap, a legjobbakkal is kibabrált a technika ördöge. Elõször a BMW-vel versenyzõ Peterhansel került mellékvágányra, majd nem sokkal késõbb a motorosok címvédõje, Marc Coma kényszerült megállásra. “Minden nagyon jól ment egészen addig, míg ki nem szakítottam a hátsó gumit. Ezúttal köszönettel tartozom Lucanak (Manca), aki odaadta nekem a kerekét. Neki pedig késõbb Knuiman (Coma csapattársa) adta oda a kerekét, így Luca nem veszített sok idõt. Ez most már egész biztos, hogy nem az én évem lesz, de tisztában vagyok vele, mivel érdemeltem ezt ki. Viszont meg kell próbálnom a problémák ellenére pozitívnak maradni, ami viszont nehezen megy. Nem is tudom igazán elmondani, mi történik most velem: egyik nap a büntetés, másik nap elektromos probléma, ma pedig a hátsó kerék. Mit tehetnék? Megpróbálok pozitívan hozzáállni és kihozni a legtöbbet a versenybõl.” – nyilatkozott Coma rosszkedvûen a nap végén. Ám még nála is rosszabb napja volt David Casteunek, aki felbukott motorjával és eltört a lába. A Sherco pilótáját azonnal a bivouacba szállították.

A legjobb motoros viszont az Apriliaval diadalmaskodó chilei Lopez Contardo, aki nagyon rutinosan mozgott a hazai pályán, másfél percet adva az összetettben az élen álló Despresnek.

Saghmeister a 66. helyen fejezte be a szakaszt, amivel az abszolút 65. helyrõl várhatja a holnapi rajtot. Ha így folytatja, teljesül az álma, hogy bent legyen az elsõ 50 között.

A nap leggyorsabb versenyzõje Mark Miller volt, 05:06:15 óra alatt teljesítette a távot. Egész biztosan ünnepel ma a Volkswagen csapat, mert a top három közülük került ki. Miller után Carlos Sainz, majd Al-Attiyah végzett az élmezõnyben. Peterhansel azonban nagyon sok idõt veszített, a Dakart õ vezette abszolútban már napok óta, ma viszont visszaesett az összetett 10. helyre. Ez több mint két óra veszteséggel járt számára, így elég valószínû, hogy elveszítette az esélyt arra, hogy tizedszer is megnyerje a világ legnehezebb tereprali versenyét. A magyar licenszes Zapletal a szakaszon és összetettben is a 25. helyen áll.

Nagyon jól ment ma Kabirov a Kamazzal. Eddig mindig meghagyta a kellõ követési távolságot Chagin mögött, ma viszont hasított a homokban. Összetettben azért még mindig a Cár mögött van 26 perccel, de azért megmutatta neki, hogy nem érdemes elkényelmesednie a fél órás elõnnyel.

A quadosok értek be legkésõbb a célba, úgy tûnik, ez a kategória küzd a legjobban a finom homokkal. Mostanáig csak négyen értek a szakasz végére, élükön a fiatalabbik Patronellivel.

Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor
1. Despres (KTM, 16:38:26), 2. Lopez Contardo (Aprilia, +00:37:37), 3. Rodrigues (Yamaha, +00:44:01)

Autó
1. Sainz (VW, +16:10:51), 2. Al-Attiyah (VW, +00:04:37), 3. Miller (VW, +00:09:39)

Kamion 
1. Chagin (Kamaz, 18:20:32), 2. Kabirov (Kamaz, +00:26:08), 3. Van Vliet (Ginaf, +03:07:26)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27