LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Kísértett a múlt
A régi szép idõk. A régi nehéz idõk. A régi küzdelmes, ásós, szerelõs idõk. Ezeket idézte fel az Amodjar–Amodjar hurokszakasz, amelyet a régi dakarosok – köztük a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs – csak Atar–Atar hurokszakaszként ismernek. A híres-hírhedt Atar–Atarként. Amely ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, ezúttal is adott feladatot bõven a versenyzõknek. 

Az Opel Dakar Team kettõse ékszíjat cserélt, ásott, majd pedig küzdött, küzdött az elemekkel, s végül a 13. pozícióban ért célba, az összetettben pedig visszacsúszott egyet, így a kilencedik helyrõl várja a folytatást az Africa Race-en. 

„Felrémlett a régi Atar–Atar szakaszok emléke, beszéltük is Lacival, rég volt olyan legutóbb, hogy majdnem ránk sötétedett a dûnék között, de nem is nagyon hiányzott. Végül ez nem történt meg, de így is nagyon kemény volt hét órát ülni a Mokkában, fõleg úgy, hogy ástunk és szereltünk is közben. Nagyon megdolgoztunk azért, hogy most itt lehessünk a táborban” – mondta Szalay Balázs. 
Az elsõ, homokos szakaszon nekik nem volt gondjuk, de aztán valamelyik dûnézésnél leesett az ékszíj, úgyhogy félre kellett állniuk. Negyven percbe telt, mire visszarakták az ékszíjat (szerencsére megtalálták a homokvédõben), de ezzel még nem volt vége a megpróbáltatásaiknak, hiszen az ásás csak ezután kövekezett. 

„Az ékszíjcsere után elástuk magunkat a forró, mély homokban, ahonnan csak nagyon nehezen, lépésrõl lépésre tudtunk kiszabadulni. Négyszer kellett berakni a homokfutókat az Opel alá, mire nagy nehezen kiszabadult. Sovány vigaszt jelentett, hogy a fél mezõny ott ásott velünk együtt. Nagyon nagy türelem kellett ahhoz, hogy az ember végig tudja csinálni ezt a napot – rettenetesen elfáradtunk mind a ketten” – mondta Szalay, amihez a navigátor, Bunkoczi László csak annyit tett hozzá: emberes szakasz volt, olyan, mint a régi szép idõkben. 
A kamionos kategóriában versenyzõ Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió is beszállt az „ásószakkörbe”, de õk sajnos úgy elásták a majd’ tíztonnás Scaniát, hogy egy fél homokhegyet el kellett hordaniuk ahhoz, hogy kiszabadítsák. Majdnem három óra ment el vele, ezért a pilóta úgy döntött, nem várja meg, hogy rájuk esteledjen a dûnék között, inkább vállalva az ezért járó többórás  büntetést, lerövidítette a szakaszt, és bement a táborba. 
AFRICA RACE
8. szakasz, Amodjar–Amodjar (össztáv: 498 km, ebbõl szelektív szakasz: 377 km). Autósok: 1. Mathieu Serradori, Didier Haquette (francia, Proto) 6:03:09, 2. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 3:11 p h., 3. Sagirov, Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 9:14 p h., …13. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 1:01:45 ó h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 6:20:51, 2. Tomecek, Lala (cseh, Tatra), 10:19 p h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 13:02 p h., …5. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) lapzártánkkor idõ nélkül. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 6:29:10, 2. Newland (brit, KTM) 28:39 p h., 2. De Jesus Sousa Jr. (portugál, KTM) 29:08 p h.

Az összetettben. Autósok: 1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov 30:33:06, 2. Thomasse, Larroque 49:09 p h., 3. Serradori, Haquette 1:02:35 ó h., …9. Szalay, Bunkoczi 3:23:03 ó h. Kamionosok: 1. Anton Shibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 31:35:41, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 1:16:01 ó h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 3:24:36 ó h., …5. Kovács, Czeglédi, Ács – egyelõre a büntetés nélkül. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 35:00:28, 2. Dubois (francia, KTM) 3:53:10 ó h., 3. Nifontova (orosz, Husqvarna) 


Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27