LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Kiss Ramóna dakaros kamiont vezetett

Kis hölgy, nagy versenykamion – nyerõ kombináció. Kiss Ramóna pénteken kipróbálta az Opel Dakar Team versenykamionját, a kilenctonnás MAN-t, amelyet Darázsi Zsolt vezet majd versenykörülmények között a dél-amerikai homokhegyek között.

A Barátok közt Szentmihályi Zsófija számára nem ismeretlen a száguldás, ekkora behemótot azonban még nem vezetett, úgyhogy érthetõen izgatott volt a „rajt” elõtt.

„Nagyon örültem a lehetõségnek, hogy kipróbálhatom a versenykamiont. Tényleg! Van neve? – fordult Darázsihoz, majd, amikor megtudta, hogy „Kicsike”, elmosolyodott: – Kicsike? Na az elég találó. Megmondom õszintén, amikor megláttam, hogy megy a kamion, kissé megilletõdtem, ugyanakkor elkezdett dolgozni az adrenalin, mert ez lesz a legnagyobb jármû, amit valaha vezettem,  ezért alig várom, hogy induljunk már.”

Ramóna ezek után beült a hatalmas kormánykerék mögé és elkezdett ismerkedni 450 lóerõs MAN-nel. Az elsõ kérdése az volt, van-e valami trükkje. Például a váltónak. Kissé meglepõdött, amikor megtudta, hogy 16 sebességes, de akkor már rászánta magát az indulásra.

A csapat fõnökének, a Dakaron a versenyautót vezetõ Szalay Balázsnak az arcán azért látszott némi izgalom. A kamion tele a dakaros alkatrészekkel, úgyhogy õszintén remélte, nem lesz baj. Nem lett. Kiss Ramóna ugyanis nagyon ügyesen kezelte a kormányt – meg persze a pedálokat.

„Nyugodtan, óvatosa vezetett Ramóna, aminek nagyon örültem, mert néhány nappal a Dakar-indulás elõtt már nem nagyon szerettük volna szerelni a kamiont. De erre nem lesz szükség. Ramóna ügyesen indult, a sebességváltással sem volt gondja, szerintem meg tudná szokni a kamionozást” – nyilatkozta Szalay Balázs, miközben a színésznõ a köröket rótta a halásztelki pusztában a fák között, a bukkanókon.

„Izgalmas volt, mert alig mentünk többel húsz kilométer per órás sebességnél, a kamion mégis nagyokat ugrott a legkisebb bukkanókon is, és ami kívülrõl lassúnak tûnik, az belülrõl iszonyú gyors volt. A sebességváltás is nagyon nehéz volt, izmos kar kell ehhez a váltóhoz. S bár nem gondolkodtam azon, hogy most rövid idõn belül meglepem magam egy kamionnal, kétségtelenül nagyon tetszett az érzés, hogy vezethetem” – nyilatkozta Kiss Ramóna, aki ezek után átült a jobb elsõ ülésbe, és most már tényleg megtapasztalta, milyen gyorsan is lehet menni egy ilyen kamionnal, mert a kormány mögött akkor már a behemót jószág valódi gazdája, Darázsi Zsolt ült. Faroltak, ugrattak, Ramónát azonban az ötpontos biztonsági öv sziklaszilárdan tartotta az ülésben. Amikor kiszállt, enyhébben remegett a keze, de fülig ért a szája.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem féltem, menet közben mindent megígértem, csak hogy lassítsunk. Huhh! Örülök, hogy egyben vagyunk, és minden elismerésem a fiúké, akik ezzel a hatalmas kamionnal versenyeznek. Sok sikert kívánok nekik a Dakaron!” – mosolygott Ramóna.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12