LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Kizárták Robby Gordont

Annak ellenére, hogy a jobb lába megsérült a 35. kilométernél, Joan Barreda megnyerte az idei Dakar rally tizedik szakaszát, és ezzel élete elsõ szakaszgyõzelmét aratta. Az autóknál ismét Nani Roma volt a leggyorsabb, de ennél fontosabb hír, hogy Robby Gordont ma délelõtt kizárta a felügyelõ testület.

Barreda az elmúlt napokban már többször végzett a legjobb ötben, úgyhogy elkezdtek vele számolni a többiek. A fiatal spanyol motoros megmutatta, hogy még ennél többre is képes, ezúttal még sérült jobb lábbal is másfél perccel jobb idõt ment, mint Marc Coma. A második helyen célba ért spanyol két perccel elõzte meg Desprest, összetettben pedig már nagyon kevés, mindössze 21 másodperc választja el õt a francia riválisától. A 377 kilométer hosszú szakaszról a negyedik legjobb idõvel jött ki Helder Rodriguez, aki szemtanúja volt Goncalves bukásának. A motoros az esés miatt közel húsz percet veszített a szakaszon, és ezzel visszacsúszott a hetedik helyre az összetettben.

Az autós kategória mai napja nem a versenypályán történtektõl volt hangos, hanem attól, ami a háttérben, a felügyelõ testületnél történt. Hivatalos ugyanis, hogy Robby Gordont a 9. szakasz után történt vizsgálat során megállapított szabálytalanságok miatt kizárták a versenybõl, a döntés ellen természetesen az amerikai pilóta fellebbezett, az újabb döntésig pedig még versenyben van.  A Hummeres egyébként nem ment úgy a szelektíven, ahogy szeretett volna, ugyanis megütötte a bal elejét az autónak, és le kellett jönnie a szakaszról. Ennek ellenére azért beért a negyedik helyre négy és fél perccel a szakaszgyõztes Nani Roma mögött. Közéjük a második helyre Stephane Peterhansel, a harmadikra pedig Giniel De Villiers ékelõdött be, elõbbi még mindig megnyugtató, 19 perces elõnnyel áll az élen az összetettben, de ezúttal már Roma követi õt a második helyen.

A lengyel Krzysztof Holowczyc technikai gondokkal küszködött, mivel az ötvenedik kilométernél elment a kományszervó a Miniben, és jelen sajtóanyag kiadásáig még nem ért ki a szakaszról.

A quadosoknál csoda történt, ugyanis egyik Patronelli sem tudott nyerni a szakaszon, ellenben a legjobb quados címet ezúttal is argentin versenyzõ vitte haza. Tomas Maffei közel 13 perccel ment jobb idõt, mint Marcos Patronelli, a harmadik helyre Alejandro érkezett meg. Az élen nem történt változás, hiszen Alejandro Patronelli olyan óriási elõnnyel vezet, hogy igen nehéz lesz tõle elhódítani az elsõ helyet.

A Kamaz elsõ 2012-es szakaszgyõzelmét aratta az idei Dakar tizedik szakaszán, a lélektani fontosságú eredmény Arthur Ardavichus nevéhez fûzõdik, aki a korábbi szelektíveken is mindig a legjobb eredményeket hozta az orosz csapatnak. Sõt, a második hely is a Kamazé, ugyanis Andrej Karginov érkezett meg a második legjobb idõvel a célba. De Rooy kisebb navigációs hibának tulajdonítja a harmadik helyet, de megteheti, hogy lazán kezeli a mai eredményeket, hiszen az összetettben õ is egy órás elõnnyel áll az élen, ráadásul csapattársa, Hans Stayey elõtt.

A még versenyben lévõ magyarjaink közül Szalay Balázs és Bunkoczi László kemény napon van túl, ásniuk is kellett, valamint az utolsó tíz kilométeren két defektet is kaptak. Ennek ellenére a 17. legjobb idõvel értek célba, és összetettben is elõrébb tudtak lépni (a végleges helyezést csak késõbb, a többi versenyzõ beérkezése után lehet megállapítani). Darázsi Zsolték a CP2-t a 25 helyen érintették, egyelõre még nem fejezték be a szakaszt.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27