LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Kizárták Robby Gordont

Annak ellenére, hogy a jobb lába megsérült a 35. kilométernél, Joan Barreda megnyerte az idei Dakar rally tizedik szakaszát, és ezzel élete elsõ szakaszgyõzelmét aratta. Az autóknál ismét Nani Roma volt a leggyorsabb, de ennél fontosabb hír, hogy Robby Gordont ma délelõtt kizárta a felügyelõ testület.

Barreda az elmúlt napokban már többször végzett a legjobb ötben, úgyhogy elkezdtek vele számolni a többiek. A fiatal spanyol motoros megmutatta, hogy még ennél többre is képes, ezúttal még sérült jobb lábbal is másfél perccel jobb idõt ment, mint Marc Coma. A második helyen célba ért spanyol két perccel elõzte meg Desprest, összetettben pedig már nagyon kevés, mindössze 21 másodperc választja el õt a francia riválisától. A 377 kilométer hosszú szakaszról a negyedik legjobb idõvel jött ki Helder Rodriguez, aki szemtanúja volt Goncalves bukásának. A motoros az esés miatt közel húsz percet veszített a szakaszon, és ezzel visszacsúszott a hetedik helyre az összetettben.

Az autós kategória mai napja nem a versenypályán történtektõl volt hangos, hanem attól, ami a háttérben, a felügyelõ testületnél történt. Hivatalos ugyanis, hogy Robby Gordont a 9. szakasz után történt vizsgálat során megállapított szabálytalanságok miatt kizárták a versenybõl, a döntés ellen természetesen az amerikai pilóta fellebbezett, az újabb döntésig pedig még versenyben van.  A Hummeres egyébként nem ment úgy a szelektíven, ahogy szeretett volna, ugyanis megütötte a bal elejét az autónak, és le kellett jönnie a szakaszról. Ennek ellenére azért beért a negyedik helyre négy és fél perccel a szakaszgyõztes Nani Roma mögött. Közéjük a második helyre Stephane Peterhansel, a harmadikra pedig Giniel De Villiers ékelõdött be, elõbbi még mindig megnyugtató, 19 perces elõnnyel áll az élen az összetettben, de ezúttal már Roma követi õt a második helyen.

A lengyel Krzysztof Holowczyc technikai gondokkal küszködött, mivel az ötvenedik kilométernél elment a kományszervó a Miniben, és jelen sajtóanyag kiadásáig még nem ért ki a szakaszról.

A quadosoknál csoda történt, ugyanis egyik Patronelli sem tudott nyerni a szakaszon, ellenben a legjobb quados címet ezúttal is argentin versenyzõ vitte haza. Tomas Maffei közel 13 perccel ment jobb idõt, mint Marcos Patronelli, a harmadik helyre Alejandro érkezett meg. Az élen nem történt változás, hiszen Alejandro Patronelli olyan óriási elõnnyel vezet, hogy igen nehéz lesz tõle elhódítani az elsõ helyet.

A Kamaz elsõ 2012-es szakaszgyõzelmét aratta az idei Dakar tizedik szakaszán, a lélektani fontosságú eredmény Arthur Ardavichus nevéhez fûzõdik, aki a korábbi szelektíveken is mindig a legjobb eredményeket hozta az orosz csapatnak. Sõt, a második hely is a Kamazé, ugyanis Andrej Karginov érkezett meg a második legjobb idõvel a célba. De Rooy kisebb navigációs hibának tulajdonítja a harmadik helyet, de megteheti, hogy lazán kezeli a mai eredményeket, hiszen az összetettben õ is egy órás elõnnyel áll az élen, ráadásul csapattársa, Hans Stayey elõtt.

A még versenyben lévõ magyarjaink közül Szalay Balázs és Bunkoczi László kemény napon van túl, ásniuk is kellett, valamint az utolsó tíz kilométeren két defektet is kaptak. Ennek ellenére a 17. legjobb idõvel értek célba, és összetettben is elõrébb tudtak lépni (a végleges helyezést csak késõbb, a többi versenyzõ beérkezése után lehet megállapítani). Darázsi Zsolték a CP2-t a 25 helyen érintették, egyelõre még nem fejezték be a szakaszt.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalay: Jót tesz a terepralinak, hogy világbajnoki rangot kapott
A Motorsport Világtanács döntése értelmében világbajnoki státuszt kap az FIA tereprali sorozata, amelyet 2022-ben írnak ki először az A.S.O.-val karöltve – a francia cég az elkövetkező öt évben a sorozat exkluzív promótere lesz.  A döntés ennek a nagyon népszerű és látványos szakágnak a fejlődését szolgálja, főleg, hogy a Dakar Rally is bevonódik a sorozatba, hiszen […]
Olvasd tovább
2021-06-22
A sivatag visszavár! Itt a 2022-es Dakar útvonala!
Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk.
Olvasd tovább
2021-05-12
Szalay levonta a tanulságokat
Szalay Balázs huszonöt éve indult az első Dakarján, s bár a jubileumi verseny nem úgy sikerült, ahogy tervezte, sajnos a sorozatos problémák és technikai gondok megakadályozták a célba érkezésben, ő nem adja fel. Szokásához híven levonta a tanulságokat, és mire vége az idei versenynek, már meglesz a jövőre vonatkozó terve is. Sőt, talán már meg […]
Olvasd tovább
2021-01-12