LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Kizárták Robby Gordont

Annak ellenére, hogy a jobb lába megsérült a 35. kilométernél, Joan Barreda megnyerte az idei Dakar rally tizedik szakaszát, és ezzel élete elsõ szakaszgyõzelmét aratta. Az autóknál ismét Nani Roma volt a leggyorsabb, de ennél fontosabb hír, hogy Robby Gordont ma délelõtt kizárta a felügyelõ testület.

Barreda az elmúlt napokban már többször végzett a legjobb ötben, úgyhogy elkezdtek vele számolni a többiek. A fiatal spanyol motoros megmutatta, hogy még ennél többre is képes, ezúttal még sérült jobb lábbal is másfél perccel jobb idõt ment, mint Marc Coma. A második helyen célba ért spanyol két perccel elõzte meg Desprest, összetettben pedig már nagyon kevés, mindössze 21 másodperc választja el õt a francia riválisától. A 377 kilométer hosszú szakaszról a negyedik legjobb idõvel jött ki Helder Rodriguez, aki szemtanúja volt Goncalves bukásának. A motoros az esés miatt közel húsz percet veszített a szakaszon, és ezzel visszacsúszott a hetedik helyre az összetettben.

Az autós kategória mai napja nem a versenypályán történtektõl volt hangos, hanem attól, ami a háttérben, a felügyelõ testületnél történt. Hivatalos ugyanis, hogy Robby Gordont a 9. szakasz után történt vizsgálat során megállapított szabálytalanságok miatt kizárták a versenybõl, a döntés ellen természetesen az amerikai pilóta fellebbezett, az újabb döntésig pedig még versenyben van.  A Hummeres egyébként nem ment úgy a szelektíven, ahogy szeretett volna, ugyanis megütötte a bal elejét az autónak, és le kellett jönnie a szakaszról. Ennek ellenére azért beért a negyedik helyre négy és fél perccel a szakaszgyõztes Nani Roma mögött. Közéjük a második helyre Stephane Peterhansel, a harmadikra pedig Giniel De Villiers ékelõdött be, elõbbi még mindig megnyugtató, 19 perces elõnnyel áll az élen az összetettben, de ezúttal már Roma követi õt a második helyen.

A lengyel Krzysztof Holowczyc technikai gondokkal küszködött, mivel az ötvenedik kilométernél elment a kományszervó a Miniben, és jelen sajtóanyag kiadásáig még nem ért ki a szakaszról.

A quadosoknál csoda történt, ugyanis egyik Patronelli sem tudott nyerni a szakaszon, ellenben a legjobb quados címet ezúttal is argentin versenyzõ vitte haza. Tomas Maffei közel 13 perccel ment jobb idõt, mint Marcos Patronelli, a harmadik helyre Alejandro érkezett meg. Az élen nem történt változás, hiszen Alejandro Patronelli olyan óriási elõnnyel vezet, hogy igen nehéz lesz tõle elhódítani az elsõ helyet.

A Kamaz elsõ 2012-es szakaszgyõzelmét aratta az idei Dakar tizedik szakaszán, a lélektani fontosságú eredmény Arthur Ardavichus nevéhez fûzõdik, aki a korábbi szelektíveken is mindig a legjobb eredményeket hozta az orosz csapatnak. Sõt, a második hely is a Kamazé, ugyanis Andrej Karginov érkezett meg a második legjobb idõvel a célba. De Rooy kisebb navigációs hibának tulajdonítja a harmadik helyet, de megteheti, hogy lazán kezeli a mai eredményeket, hiszen az összetettben õ is egy órás elõnnyel áll az élen, ráadásul csapattársa, Hans Stayey elõtt.

A még versenyben lévõ magyarjaink közül Szalay Balázs és Bunkoczi László kemény napon van túl, ásniuk is kellett, valamint az utolsó tíz kilométeren két defektet is kaptak. Ennek ellenére a 17. legjobb idõvel értek célba, és összetettben is elõrébb tudtak lépni (a végleges helyezést csak késõbb, a többi versenyzõ beérkezése után lehet megállapítani). Darázsi Zsolték a CP2-t a 25 helyen érintették, egyelõre még nem fejezték be a szakaszt.

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02