LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Lázár – Szalay: A nagy revans

Nagy sikerrel tartották meg ma Domonyvölgyben Lázár Zoltán fogathajtó világbajnok, és Szalay Balázs autóversenyzõ második összecsapását. Talán sokan emlékeznek, éppen egy évvel ezelõtt Lázár Zoltán kihívta Szalayt, hogy mérjék össze lóerõik teljesítményét. Akkor az Opel bizonyult gyorsabbnak, így idén Lázár revansot vett és ismét kiállt a négy lóval a négyszáz lóerõ ellen.

A hûvös idõ ellenére sokan kíváncsiak voltak az eseményre, megtelt a tribün már a bemutatók alatt. Elõször quadosok szlalomoztak a lovaspályán, akiknek nehezített feladatuk volt, hiszen a cél elõtt sok idõt veszített az, aki nincs kellõ érzékkel megáldva az ostorcsattogtatás terén. Ezt követõen a csikósok tartottak bemutatót, akik bebizonyították, hogy a magyar igenis lovas nép és nincs olyan, hogy lehetetlen. Legyen szó nyilazásról, tüzes ugratásról, lovas pincérkedésrõl, vagy az egyszerû részeg csikósról és annak szamaráról.

Az ötletes bemutató után került sor a várva várt eseményre. Miközben Szalay melegítette a motort és gyakorolta a rövid kanyarokat az Antarával, Lázár varázsigéket suttogott lovainak. A rajtnál már tudtuk, hogy ez használt, ugyanis a négyes fogat olyan monumentális erõvel indult el, hogy már-már veszélybe került az Opel pilótájának tavalyi címe. A jobb egybe rendhagyó módon Lázár Vilmos ült be. Õ fõleg a fogatra figyelt, hogy ne történjen baj, hiszen egy versenyautó meglehetõsen szokatlan tárgy a lovaspályán. Vilmos elmondta, hogy nagyon élvezte a küzdelmet, és imádnak autózni, Finnországba is kijárnak versenyekre. “Hatalmas ereje van az autónak, és bár a lovak egy idõ után fáradnak és veszítenek az erejükbõl, azért látni, hogy hatalmas nyomatékkal indulnak meg a pályán, és abban azért nem maradnak alul.”

A fogat kapott egy fél kör elõnyt, a két versenyzõ a pálya ellentétes oldalán rajtolt, a célzászló pedig a közönség elõtt volt, így a négyes fogatnak két kört, míg Szalay Balázsnak két és fél kört kellett teljesítenie. Sajnos a nagy hajrá után a pacik elfáradtak a második körön, így a rutinos Dakaros elõtt felcsillant a lehetõség egy nagy elõzésre. Még a cél elõtt lehagyta a Lázár-féle különítményt, így egy fél hosszal ugyan, de ismét õ vitte el a prímet. “Az elsõ kör után azt hittem, alulmaradunk, úgy megindultak a lovak Zolival. Aztán a második körben konstatáltam, hogy fáradnak a jószágok, így sikerült beérnünk õket.” – mesélte az Opel pilótája.
“Jó kis küzdelem volt, beleadtunk mindent, a rajt után biztos voltam benne, hogy mi nyerünk. Sajnos, mivel tél vége van, még szezon elõtt vagyunk, a lovak pedig nincsenek még olyan edzésben, hogy végig bírták volna mindkét kört. Jövõre megvárjuk a tavaszt, április elõtt nem rendezzük meg a viadalt és akkor már nem lesz esélye Balázsnak.” – nyilatkozta jókedvûen Lázár Zoli.
 
Ezt követõen mindkét versenyzõ átengedte a volánt riválisának, Lázár Zoli tett két kört az Antarával, Balázs pedig kipróbálta magát hajtóként a gyönyörû lovak mögött. “Egy dolgot ismét megerõsített bennem ez a csere: a navigátorülést nem nekem találták ki. Nem érzem jól magam a jobb oldalon, nekem vezetnem kell. Egyébként Zoli nagyon jól vezet, biztos megállná a helyét éles helyzetben is.” – számolt be Szalay Balázs új élményeirõl. – “A fogathajtás szuper volt, iszonyú erõvel kell irányítani a lovakat, úgy éreztem, hogy fõleg derékból kell tartani õket. Régen hajtottam már fogatot, de négyest még soha.”

“Nekem biztos könnyebb dolgom volt, mint Balázsnak a lovakkal, mert mi sokat autózunk, imádok vezetni.” – mondta Lázár Zoli – “Ez az Antara is nagyon erõs, de érezhetõ a különbség a nagyobb versenyautó és e között. Tavaly a nagy Antara volt itt és akkor volt szerencsém kipróbálni. Azzal könnyebb volt kanyarodni, mert odarakta a súlyát a kanyarban, ezt a kisebbiket furcsább volt vezetni. Egy biztos: ha nem a lovakkal foglalkoznék, akkor autóversenyzõ lennék.”

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Szalayék a hetedik helyen
Két hosszú, sivatagi szakaszt teljesített a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a jordán világkupa-futam pénteki napján: az Opel Dakar Team párosa a hetedik helyről várja a zárónapot.   Forró, nehéz, idegőrlő napjuk volt a versenyzőknek a jordán világkupa-futam péntekjén. Egy 211 és egy 80 kilométeres szakaszt kellett teljesíteniük a Wadi Rumban. Egyfelől gyönyörű tájakon autóztak, […]
Olvasd tovább
2019-09-20
Bemelegítettek! 
Aqaba belvárosában, egy három kilométeres, homokos, csúszkálós, két ugratóval izgalmassá tett prológgal kezdődött el a jordániai világkupa futam, amelyen egyedüli magyar párosként áll rajthoz a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.    Az Opel Dakar Team párosa szerdán még a verseny rendezői által szervezett kiránduláson vett részt, amelynek keretében megnézte a világ egyik csodáját, a rózsaszín […]
Olvasd tovább
2019-09-19
Irány a Mars!
Baja a Marson – így nevezik a hétvégén tartandó sprint tereprali világkupa-futamot, amelyen rajthoz áll a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős.  A magyar párosnak különleges kötődése van a helyszínhez, hiszen az Opel Dakar Team építette azt a marsjárót, amely szerepelt a Matt Damon főszereplésével leforgatott Mentőexpedíció című mozifilmben, így az a furcsa helyzet állt elő, […]
Olvasd tovább
2019-09-16