LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Már csak egy szakasz

A magyar versenyzõk mind sikerrel vették a pénteki akadályt a Dakar-ralin, amelyen már csak egy szakasz van hátra

A Volkswagen Carlos Sainz kiesése után stratégiát váltott: versenyzõi visszafogottabb tempóban (persze még ez is pokoli gyors), konvojban autóznak, ami azt jelenti, hogy alighanem megvan az idei Dakar-rali autós gyõztese. Ha nem történik valami technikai malõr (de ez nem valószínû), akkor Giniel de Villiers és Dirk von Zitzewitz személyében új gyõztest avatnak vasárnap a Buenos Aires-i pódiumon.

A motorosoknál Marc Coma továbbra is vezet – méghozzá jó sokkal, õ a második szakaszgyõzelmét szerezheti meg.

Liszi LászlóAmi a magyarokat illeti: a Palik László, Darázsi Gábor kettõs a 12. helyen áll az összetettben, s bár csütörtökön voltak gondjai (a szakaszt a 175. kilométernél félbeszakították, és többeket, köztük Palikot is kiirányítottak a pályáról). A történtek ellenére csak két pozícióval került hátrébb az összetettben, s ha befejezi a versenyt, a saját legjobbját (18.) javítja meg, s ez egyben a legjobb magyar autós eredmény is lesz.

A pénteki szakaszon a 25. helyen végzett. “Mivel hátul rajtoltunk, elég nagy porban kellett autóznunk – még a cél elõtt két kilométerrel is elõztünk – mondta Palik, aki a szakaszon a 25. pozícióban végzett. – A pálya amúgy ralis volt: gyors, kanyargós, sietõs.”

A Liszi László, Fenesi József páros a 46. pozícióban ért célba, s ez remek eredmény, fõleg, hogy az utóbbi napjai nem voltak kifejezetten könnyûek. Elég csak azt említeni, hogy a csütörtöki szakaszról péntek hajnali négy órakor értek ki a pályára (a bal elsõ féltengely tört el, azzal küzdöttek). Ehhez képest a pénteki szakaszt nagyon élvezte a pilóta.
“Ez volt az elsõ olyan szakasz, amelyen igazán lendületesen tudtam autózni: ha további kétszáz kilométeren keresztül tart a szakasz, azt se bántam volna” – mondta Liszi.

Szalay Balázs és Bunkoczi László azonban nem örült volna, ha így történik, ugyanis az Opel Antarában megint felforrt az üzemanyag, s az autó ettõl kezdve nem volt hajlandó tovább menni. Állniuk kellett, nem is keveset, s mivel ezen a pályán egyébként sem lehetett túl nagy különbségeket kovácsolni, a 83. pozícióban végeztek. Ami az idõbeli hátrány miatt nem lenne tragédia (hiszen kicsik a különbségek), de a rajthely miatt nem könnyíti meg a helyzetet.
“Ez a nap jobban megviselt, mint az egész verseny – mondta Szalay. – Csak álltunk, és néztük, ahogy elhúznak mellettünk a többiek, pedig nagyon jó helyen álltunk és nagyon élveztük is a szakaszt, amíg nem jött ez a probléma.”

Dési JánosA magyar motoros, Dési János is könnyebbnek érezte a pénteki szelektívet az elõzõeknél, de mint mondja, az is lehet, hogy már megszokta a terhelést. Sõt, azt a merész kijelentést is megkockáztatta: úgy belejött, hogy ha vasárnap folytatni kéne a versenyt, tudná folytatni. “A szakaszon kétszer is megcsúsztam és majdnem leestem a szakadékba, attól kezdve már óvatosabb voltam. A célba érkezés a legfontosabb most már…”

A kamionosoknál a Szaller Zoltán, Pócsik László, Csitári Tibor egység a 10. helyen teljesítette a szakaszt, s az összetettben is ezt a pozíciót birtokolja.

(A Nemzeti Sport engedélyével)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Dakar_desert
Dakar: újítások pro és kontra
Tilos lesz a telefon és a GPS az autókban, minden háromszáz kilométernél hosszabb mért szakaszon kötelezően beiktatnak 15 perc pihenőt, és előkészített, színes itinert kap minden résztvevő.   Javában zajlanak az előkészületek a 2020-as Dakar ralira, amelyen jó néhány újítás várja a versenyzőket, ha nem lenne elég, hogy vadonatúj helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a viadalt, […]
Olvasd tovább
2019-06-14
Szalay Balázs - Nagy futam
Szalay: Nagy futam, nagy élmény!
Immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi Budapest gyönyörű, történelmi belvárosában. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát – méghozzá az elképesztő […]
Olvasd tovább
2019-05-01
Szalay Balázs átadta a kormányt
A mi kis falunk Gyurijának Dakar-kalandja
Szalay Balázs nem túl gyakran adja ki a kezéből a volánt – még az utcán sem, nemhogy a versenypályán, most azonban kivételt tett. A mi kis falunk című sorozat susogós tréningruhát viselő futballtrénere, Gyuri – vagyis Lengyel Tamás – kedvéért.   Miután az RTL Klub elképesztően népszerű sorozatának múlt szombati epizódjában Gyuri épp a Dakart […]
Olvasd tovább
2019-04-27