LANGUAGE
HU
EN
HU
EN
LANGUAGE
Hírek
Már csak egy szakasz

A magyar versenyzõk mind sikerrel vették a pénteki akadályt a Dakar-ralin, amelyen már csak egy szakasz van hátra

A Volkswagen Carlos Sainz kiesése után stratégiát váltott: versenyzõi visszafogottabb tempóban (persze még ez is pokoli gyors), konvojban autóznak, ami azt jelenti, hogy alighanem megvan az idei Dakar-rali autós gyõztese. Ha nem történik valami technikai malõr (de ez nem valószínû), akkor Giniel de Villiers és Dirk von Zitzewitz személyében új gyõztest avatnak vasárnap a Buenos Aires-i pódiumon.

A motorosoknál Marc Coma továbbra is vezet – méghozzá jó sokkal, õ a második szakaszgyõzelmét szerezheti meg.

Liszi LászlóAmi a magyarokat illeti: a Palik László, Darázsi Gábor kettõs a 12. helyen áll az összetettben, s bár csütörtökön voltak gondjai (a szakaszt a 175. kilométernél félbeszakították, és többeket, köztük Palikot is kiirányítottak a pályáról). A történtek ellenére csak két pozícióval került hátrébb az összetettben, s ha befejezi a versenyt, a saját legjobbját (18.) javítja meg, s ez egyben a legjobb magyar autós eredmény is lesz.

A pénteki szakaszon a 25. helyen végzett. “Mivel hátul rajtoltunk, elég nagy porban kellett autóznunk – még a cél elõtt két kilométerrel is elõztünk – mondta Palik, aki a szakaszon a 25. pozícióban végzett. – A pálya amúgy ralis volt: gyors, kanyargós, sietõs.”

A Liszi László, Fenesi József páros a 46. pozícióban ért célba, s ez remek eredmény, fõleg, hogy az utóbbi napjai nem voltak kifejezetten könnyûek. Elég csak azt említeni, hogy a csütörtöki szakaszról péntek hajnali négy órakor értek ki a pályára (a bal elsõ féltengely tört el, azzal küzdöttek). Ehhez képest a pénteki szakaszt nagyon élvezte a pilóta.
“Ez volt az elsõ olyan szakasz, amelyen igazán lendületesen tudtam autózni: ha további kétszáz kilométeren keresztül tart a szakasz, azt se bántam volna” – mondta Liszi.

Szalay Balázs és Bunkoczi László azonban nem örült volna, ha így történik, ugyanis az Opel Antarában megint felforrt az üzemanyag, s az autó ettõl kezdve nem volt hajlandó tovább menni. Állniuk kellett, nem is keveset, s mivel ezen a pályán egyébként sem lehetett túl nagy különbségeket kovácsolni, a 83. pozícióban végeztek. Ami az idõbeli hátrány miatt nem lenne tragédia (hiszen kicsik a különbségek), de a rajthely miatt nem könnyíti meg a helyzetet.
“Ez a nap jobban megviselt, mint az egész verseny – mondta Szalay. – Csak álltunk, és néztük, ahogy elhúznak mellettünk a többiek, pedig nagyon jó helyen álltunk és nagyon élveztük is a szakaszt, amíg nem jött ez a probléma.”

Dési JánosA magyar motoros, Dési János is könnyebbnek érezte a pénteki szelektívet az elõzõeknél, de mint mondja, az is lehet, hogy már megszokta a terhelést. Sõt, azt a merész kijelentést is megkockáztatta: úgy belejött, hogy ha vasárnap folytatni kéne a versenyt, tudná folytatni. “A szakaszon kétszer is megcsúsztam és majdnem leestem a szakadékba, attól kezdve már óvatosabb voltam. A célba érkezés a legfontosabb most már…”

A kamionosoknál a Szaller Zoltán, Pócsik László, Csitári Tibor egység a 10. helyen teljesítette a szakaszt, s az összetettben is ezt a pozíciót birtokolja.

(A Nemzeti Sport engedélyével)

Dakar 2019 összetett állás
Frissítve: 2019-01-17
20.
helyezés
Szalay Balázs
Bunkoczi László
Élő időeredmények: dakar.com
Alternatív megoldások a Marokkó ralin
A marokkói világkupa-futam szervezői a jelenlegi helyzetnek megfelelően átszabták a terveiket, így az eddigiektől eltérően nem szállodában laknak majd a mezőny tagjai, hanem ahogy régen, egy nagyobb, zárt tábort építenek fel számukra, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek a helyiekkel, így óvva a saját és az ő egészségüket. Az eredeti terv szerint a verseny Agadirból rajtolt […]
Olvasd tovább
2020-06-26
Dakar 2021: Kihívásokkal teli, technikás útvonal!
Arábia, ahogyan még sohasem láttuk – itt a Dakar rali 2021-es útvonala! A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten. A verseny minden egyes mért szakasza új, ami azt jelenti, hogy a versenyzők folytathatják az ország, és az ottani sivatag felfedezését. Az útvonalat úgy […]
Olvasd tovább
2020-06-11
Szalay sajnálja, de megérti a Silkway rali törlését
A végsőkig kivártak, de nem lehetett tovább halogatni a döntést: a Silkway rali szervezői az orosz sportminisztérium és a helyi autósport szövetség javaslatára törölték a versenyüket, amely július 2-án rajtolt volna Moszkvából, és nyolc szakasz megtétele után Kazanyban ért volna célba. Az immár hagyományosnak tekinthető viadal mind az autósok, mind a motorosok világkupa-sorozatának része lett […]
Olvasd tovább
2020-06-02